Egy beteg, két eset | Homeopátiás Öntevékeny Baráti Kör

Egy beteg, két eset

„Ismét segített a homeopátia!”

Dr. Berecz JEgy jól öltözött, 60 éves mérnök férfibeteg jelentkezett szénanáthás és asztmás panaszokkal, 2007. augusztus 17-én rendelésemen. A beteg jó fizikummal, és normál testsúllyal rendelkezett, fejtetőn kissé kopaszodott. Gyermekkorában légúti asztmától sokat szenvedett. Elmondása szerint szeret a szabadban tartózkodni, sokat kertészkedik és, ha teheti, szívesen kerékpározik. Nem dohányzik, alkoholt nem fogyaszt. Időjárásra nem érzékeny szél, huzat nem zavarja. Szeret korán lefeküdni és korán felkelni. Ha nem beteg, kitűnően alszik. Ha álmodik, azok többnyire problémamegoldó álmok. Szoktak rémálmai is lenni, pl. matematikából vizsgázik. Emésztése rendben, étvágya jó, étkezését kontrollálja. Igyekszik egészséges életmódot folytatni. Nagyon szereti az édességet. A tejet, főzeléket, halat nem szívesen fogyasztja. Folyadékot keveset iszik, egyszerre csak néhány kortyot. Bőre rendben, haja kicsit korpásodik, zsírosodik.

2000-ben sok stressz érte, elfojtott kudarcok a munkájában, unokája is betegen született, sokáig életveszélyben volt.  Ezután kezdődtek a szénanáthás panaszai, mely jelenleg is fennáll. Minden évben, júliustól-novemberig megkeresi a betegsége. A folyamatos gyógyszerszedés ellenére az éjszakai asztmás rohamok miatt gyakran szorult szteroid-injekciós kezelésre. Minden évben eljárt egy barátjához, akupunktúrás kezelésekre. Ezek a kezelések kissé segítettek rajta, de alapvetően nem javult az állapota. Elsősorban parlagfűre, valamint fekete ürömre allergiás, de egyéb pollenekre is érzékeny. Szeme könnyezik, viszket, a könny csípi a szemét és környékét. Orra hol eldugul, hol folyik. Az orrváladék vízszerű és maró. Sokat tüsszög. Reggelente jobban érzi magát, állapota estefelé romlik és éjfél után a legrosszabb. Ilyenkor légszomja van, fogy a levegője, úgy érzi, mintha a torkán megakadna a levegő. Az első találkozásunkkor is nagyon szenvedett, hiszen a parlagfű-szezon közepén tartottunk.

Javasolt terápiam: este Arsen C 12 (5 globulus), naponta 3-4x, Luffeel orrspray és Histamin C 15, más naponta (5 globulus), Pollen C 30 más naponta (5 globulus), melyeket napi váltásban javasoltam. Szemtünetek esetére: Euphrasia C 12 napi 2-3x (5 globulus).

Augusztus 22-én az első kontroll alkalmával a beteg jelezte, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatására határozott javulást érez. Természetesen még használta a hagyományos gyógyszereit is (Flixonase, Berodual, Theospirex stb.).

Augusztus 25-én éjjel ismét találkoztunk, nagyon fulladt, emiatt alig tudtunk kommunikálni. Iv. steroid + Diaphyllin injekció adása után kezdett javulni az állapota. Ezek után elmondta, hogy egész nap jól érezte magát, olyannyira, hogy kb. két órán át kertészkedett is, majd ezt követően kezdett fulladni.

Szeptember 14-én újabb kontroll során elmondta, hogy panaszmentes. A hagyományos gyógyszereket ritkán használja már. A homeopátiás szerek közül a Histamint abbahagyta, úgy érezte, hogy erre nincs szüksége. 2008. augusztus végén telefonos konzultáció alkalmával elmondta, hogy jól érzi magát, a szénanátháját és asztmáját homeopátiás szerekkel kordában tartja és hagyományos gyógyszerekre nincs szüksége.

2010. november 4-én betegem izületi panaszokkal jött. Asztmája, szénanáthája gyakorlatilag megszűnt, homeopátiás prevenciót még alkalmaz. Az utóbbi két éve szinte stressz-mentesen telt el. Kutatóként dolgozik, és örömét leli a munkájában. Elmondta, hogy nagyon vigyáz az egészségére, sokat mozog a szabadban, kerékpározik. Odafigyel a folyadékbevitelre, mivel, hogy nem szomjas. Igyekszik egészségesen táplálkozni. Egy gyenge pontja van, szereti a kolbászt. Egyik alkalommal kitűnő kolbászra bukkant, abból nagyobb mennyiséget sikerült elfogyasztania. Ezek után jelentkeztek izületi panaszai, 2009-ben. A jobb láb nagylábujja bedagadt, élénkrózsaszínű volt és az érintést nem tűrte. A jéghideg borogatás viszont nagyon jót tett neki. Égető, szúró jellegű fájdalmai voltak. A fájdalmai késő este és éjszaka fokozódtak. A laborvizsgálatok alátámasztották a köszvény diagnózisát. A háziorvosa által javasolt Milurit gyógyszerre allergiás lett, szája, valamint az arca bedagadt. Nem maradt más hátra, mint a kőkemény diéta, le kellett mondani a kulináris élvezetekről (kolbász). Végső elkeseredésében szintén hozzám fordult, gondolta, egyszer más segített rajta a homeopátia.

Általam javasolt terápia: Arsen C 30, kétheten 1x, Lycopodium C 15, heti 2×5 globulus (hétfő, péntek), Ledum pallustre C 15, heti 2×5 globulus (szerda, vasárnap). A szerek szedését a panaszok fennállásáig javasoltam. Nátrium phophoricum D 6 Schüssler szedését pedig három hónapra ajánlottam, napi 3 tablettát. Akut rosszabbodás (roham) esetére pedig Natr. sulf. D 6-ból, negyed óránként 1 tabletta, ill. Silicea D 12-ből 3×1 tabletta szedését rendeltem el.

2011 januárjában kontroll: betegem panaszmentes. Elmondta: „Ismét segített a homeopátia”.

Dr. Berecz József


Megosztás a Facebook-on