Dr. Sasvári Ferenc – Interneten oktatják a homeopátiát

Interjú a Homeopátiás Baráti Kör elnökével, dr. Sasvári Ferenccel

Dr. Sasvári Ferenc, a Homeopata Orvosi Egyesület jelenlegi elnöke már tizenhat éve foglalkozik homeopátiás orvoslással. Az általa vezetett szervezet taglétszáma Magyarországon a legtekintélyesebb. Tagjai nemcsak gyógyítással, hanem oktatással, továbbképzéssel is foglalkoznak. 

  • Ön a Homeopátiás Baráti Kör elnöke. Tevékenységük mennyiben különbözik más, Magyarországon fellelhető homeopátiás civil szervezetek munkájától?
  • Napjainkban Magyarországon két nagy, és több kisebb homeopátiás szervezet működik. A legrégebbi a Homeopata Orvosi Egyesület, amelynek, túlnyomó többségében orvosok, gyógyszerészek, fogorvosok és elvétve néhány laikus a tagja. Képzést már 1991-óta végeznek, tevékenységükben a fő hangsúly az európai normáknak megfelelő, akkreditált orvosképzésen van. A klasszikus homeopátiás ismereteket oktatják. Jómagam ennek az egyesületnek 1994-óta a tagja vagyok. A CEDH francia székhelyű, hazai egyesület a klinikai homeopátiát oktatja, amely kifejezetten francia sajátosság. Szintén legfőképpen orvosokat, gyógyszerészeket képeznek. Az említett szervezetekkel ellentétben, a 2007 nyarán alapított Homeopátiás Baráti Kör a fentebb felsorolt szakmák képviselőin kívül tágabb körben oktat. Az orvosok, patikusok mellett a védőnők, az egészségügyi asszisztensek, szakdolgozók, illetve a homeopátia iránt érdeklődő laikusok képzését is felvállalta. Nálunk különösen azok az orvosok jelentkeznek homeopátiás oktatásra, akik most kezdik az azzal való ismerkedését és az alapokat szeretnék elsajátítani. Rajtuk kívül a Baráti kör képzéseit választják azok, a gyakorló homeopátiás orvosok is, akik bizonyos speciális területek (pl. a Schüssler sókkal való gyógyítás) ismereteit szeretnék elsajátítani. Képzésünkön nagyon sok védőnő, gyógyszerész, gyógyszertári szakasszisztens vesz részt, akiknek oktatásában az a legfőbb célunk, hogy megismertessük a résztvevőkkel a homeopátiás alapelveket, korrekt információkat adjunk e gyógyítási ág módszereiről és eszközeiről. Ezek az ismeretek teljesebbé teszik a munkájukat. Az oktatáson résztvevők visszajelzései évek óta rendkívül pozitívak. Egyesületünk, a maga csaknem háromezer fős tagságával, ma a legnagyobb hazai homeopátiás társaság.

Magyarországon, egyedülálló módon, egyesületünk internetes, e-learning képzéssel is foglalkozik, amely rendkívül népszerű a hallgatóink között. E módszer előnye, hogy az ország bármely településéről, otthonából vehet részt bárki az oktatáson, majd csupán a kurzus végén, két gyakorlati napon, személyesen sajátíthatja el a tudnivalókat. Egyesületünk másik különlegessége a vidékre szervezett oktatás. Kellő számú jelentkező esetén bármely vidéki településen megtartjuk az internetes oktatást követő gyakorlati oktatást. Tartottunk már Veszprémben, Egerben, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten gyakorlati napokat, ahol alkalmanként 40-60 fő vett részt.

  • Ön személyesen mikor találkozott a homeopátiával?
  • Mint említettem, tizenhat éve vagyok tagja a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületnek, vagyis szinte a kezdetek óta figyelemmel kísérem ennek a módszernek a hazai fejlődését. Kezdő orvosként valamikor a budapesti Rókus Kórház patológiai osztályán dolgoztam, ott szereztem meg a szakvizsgát is. 1998-ig dolgoztam a kórházban. Azóta viszont kizárólag homeopátiával foglalkozom, magánpraxisom van.
  • Hogy tudja patológiai ismereteit használni a homeopátiás orvoslásban?
  • A patológusok igyekeznek mindig átfogóan, vagyis az emberi test egészét tekintve vizsgálni minden esetet, és ez, vagyis a holisztikus szemlélet jellemző a homeopata orvosokra is. Sem a patológus, sem a homeopata nem eshet olyan csapdába, mint egy szakorvos, aki csupán az adott szerv, testrész tüneteit vizsgálja és igyekszik gyógyítani. Mi mindig a test egészség vizsgáljuk és megkeressük az adott betegség valódi eredetét. Akár testi, akár mentális tényező a kórkép kiváltója. Bár látszólag a két szakterület nagyon távol esik egymástól, ez a látásmód mégis mutat rokonságot, hiszen a test egészét vizsgálja, és azt kezeli.
  • Magánemberként mikor kezelte önmagát valamilyen homeopátiás szerrel?
  • Amióta elsajátítottam a homeopátiás ismereteket, azóta folyamatosan ezeket a szereket használom akut esetekben, vagy kisebb sérülések kezelésére. Legelőször, ha jól emlékszem Arnicat használtam. Ma már az egész családom szinte kizárólag homeopátiás szereket használ. Ritka volt az olyan eset, amikor más, hagyományos gyógyszer segítségét is igénybe kellett vennünk, persze ez is előfordult, csak sokkal ritkábban, mint mielőtt megismerkedtem a homeopátiával. Antibiotikumot például 16 év alatt egyetlen alkalommal kellett bevennem.
  • Nemcsak az internetes oktatás, hanem a homeopátiás segélyvonalon működő telefonos ügyelet is egyedülálló Magyarországon.
  • Nemcsak nálunk, Európában sem működik hasonló. A segélyvonalra az ország bármely részéből telefonálhatnak a homeopátia és annak gyógyszerei iránt érdeklődők. Két homeopata szakorvos tartja folyamatosan az ügyeletet, ők szakszerűen és mindenki által érthetően válaszolnak a telefonálók kérdéseire. A segélyvonal forgalma az évszakoktól, az éppen aktuális járványoktól függ, de átlagosan napi 30-60 hívásra adnak választ, információt az ügyeletes orvosok.

Lóránth Ida


Megosztás a Facebook-on