Kételyek nélkül – Interjú Dr. Soós Adriennel, a Dr. Peithner Budapest Kft. vezetőjével.

Egyre több szülő keresi a mellékhatás-mentes gyógymódokat

A kerti nagykapun belépve, egy kissé meredek falépcsőn felérve érünk Soós Adrienn Bolgár utcai irodájába, ahol az asztalok, a polcok iratoktól, dossziéktól roskadoznak, mindezt teszik azonban szépen sorban, rendezetlenségnek nyoma sincs. Az azonban látszik, hogy az elsősorban homeopátiás készítmények forgalmazásával foglalkozó Dr. Peithner Bp. Kft. ügyvezető igazgatója sokat nem unatkozik.

 

Mintegy másfél évtizede kerültem a céghez, két hétre érkeztem valakit helyettesíteni, de itt ragadtam. A kezdetekben még csak a gyógynövény alapú gyógyszerekkel foglalkozó részlegnél (ASI Budapest Kft.) dolgoztam, majd lassan megismerkedtem a homeopátiás készítményekkel is. Személy szerint is érdekelt ez a gyógyítási mód, ugyanis korábban elég komoly mandulagyulladásokkal küszködtem, gyermekkoromból is akad jó néhány nem túl derűs emlékem. Sokszor antibiotikumokkal igyekeztünk kezelni a problémát, majd megpróbálkoztam – természetesen szakmai útmutatás mellett – homeopátiás készítményekkel orvosolni a helyzetet. Azóta, mintegy tíz esztendeje, elmondhatom, túl sok problémám a mandulámmal nem akadt.

Bárki könnyedén belekezdhet a homeopátia alapjainak elsajátításába?

A legfontosabbakat akár otthon is meg lehet ismerni, rengeteg kiadvány áll rendelkezésre, és sok hasznos információt lehet szerezni az interneten is, de azért érdemes a kezdetekben személyesen szakemberhez fordulni. Működtetünk egy telefonos homeopátiás orvosi szolgálatot is, ahol hétköznap napközben szakorvosok segítenek a készítmények helyes használatában, megismerésében. Rendszeresen szervezünk tanfolyamokat, egyelőre elsősorban szakmabelieknek, orvosoknak, ápolóknak, de szeretnénk nyitni a szülők, a laikusok felé is.

Tapasztalatai szerint hogyan közelítenek az emberek a homeopátiához? 

Eleinte a gyógyszerészek és a laikusok lendítettek nagyot a készítmények használatának elterjedésében. Egyre inkább igyekszenek a szülők figyelni arra egy betegség felmerülésekor, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással járó megoldást keressenek. Felnőtt már egy olyan nyitottabb generáció, amely fontosnak tartja a természetes alapanyagú gyógyszerek használatát, amelyek közé tartoznak a homeopátiás szerek is. A sok információ ellenére sokan kétségbe vonják eredményességét, egyesek egyenesen sarlatánságnak képzelik. A forgalomban legálisan kapható homeopátiás készítmények gyógyszerként vannak törzskönyvezve, az összetevőik, előállításuk folyamata ismert, használatuk biztonságos.

Tehát sokan szülővé váláskor ismerkednek meg e módszerrel. 

Igen, akár már kismamaként. Más gyógyszerekkel szemben a homeopátiás készítmények nagy előnye, hogy a pocakos anyukák is használhatják. A születés folyamatában is segíthetnek bizonyos monokomponensű készítmények, például a méhet, a testet készítik fel a szülésre. Mindennek hatékonyságát védőnők és kismamák visszajelzése igazolja. A későbbiekben is segíthet, a tejelválasztás időszakában, különböző sebgyógyulások és nem utolsó sorban, szépészeti esetekben (megnyúló bőr).

Gyakorló anyukaként milyen tapasztalatai vannak? 

A kislányom 2006-ban született meg, akinél szinte folyamatosan használom a homeopátiás szereket, Schüssler sókat nem csupán gyógyításra, hanem megelőzésre is. Nátha esetén mindig is nagyon küzdöttünk, hogy hogyan is lehetne a kislány orrából eltávolítani a nem kívánatos váladékot. Természetesen az orrszívó-porszívó használata kézenfekvő, de sok gyermeknél ez kétszülős technikát kíván, nagyszülők általában ilyenkor kimenekülnek a szobából. Habár hamar megtanulta a kislány az orrát kifújni, de az összes váladékot még nem képes eltávolítani. Nátha és orrmelléküreg-gyulladás kezelésére nagyon jó az Euphorbium, illetve a Gripp-Heel, de a Ferrum Phosphoricum Schüssler só is segít a hirtelen kialakuló megbetegedések, láz esetén.

Említette a megelőzést, illetve a test felkészítését.

Amikor nyárból ősz lesz, vagy éppen elmúlnak a karácsonyi ünnepek, és a gyerekek újra – vagy éppen először – közösségbe kerülnek, érdemes felkészíteni a kis testet a sok új hatásra. A Lymphomyosot cseppek erősítik az immunrendszert, de alkalmas a nyirokrendszer megbetegedéseinek kezelésére is. Vírusokban, gazdag időszakban nagyon hatékony tud lenni az Engystol, amely a szervezet öngyógyító törekvésének serkentése, influenza és más, lázzal járó vírusos fertőzések esetén hatásos. Táborozások, nyaralások előtt is érdemes előre gondolni a szúnyogcsípések vagy kisebb sérülések, horzsolások kezelésére.

Úgy tűnik, mintha a homeopátia a közelmúltban vált volna széles körben ismertebbé. 

Magyarországon már a XIX. században is gyógyítottak homeopátiás eszközökkel, majd idővel valami miatt tiltólistára került, vagy inkább mondjuk azt, kevésbé támogatták. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt indult meg körülbelül az a trend, hogy nyitunk a természetes alapanyagú gyógymódok irányába. Korábban a hagyományos gyógyszeripar nem igen foglalkozott ezzel a területtel, de az elmúlt néhány évben úgy tűnik, többen is úgy gondolják, egyre nagyobb szerepe jut a homeopátiának. Egyre erősebb a magyarországi piac, amelyet statisztikák, szakmai cikkek, köztük kritikák is jeleznek. Saját tapasztalataimat azonban senki nem vonhatja kétségbe. Amikor kislányomnál azt tapasztaltam, hogy a fogzásakor alkalmazott homeopátiás szernek köszönhetően tíz éjszakából kilenc helyett csak kétszer kell fel, akkor sok kétely nem marad bennem.

Nedbál Miklós

 

Életút

Soós Adrienn 1991-ben érettségizett az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban, majd két éven át az Universität Wien kurzusának hallgatója volt. Német nyelvtanárként 2000-ben vehette kézhez diplomáját a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, másoddiplomáját 2005-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerezte PR menedzserként. Pályafutását egy ügyvédi irodában kezdte német nyelvi ügyintéző és adminisztrátorként, majd az Arzneimittel Schwabe Gmbh információs iroda sales & marketing asszisztense lett (1996-2000). 2000-től az ASI Budapest Kft. marketing menedzsere, 2003-tól pedig ügyvezető igazgatója az ASI Budapest Kft./Dr. Peithner Bp. Kft-nek.


Megosztás a Facebook-on