Mire kíváncsi a homeopata egy allergiás (szénanáthás) beteg kikérdezésekor?

Hogy lehet eljutni egy pontos kikérdezéssel a páciens tüneteit enyhítő vagy gyógyító szerhez? A jó anaemnesisfelvétel fél siker. A cikk az allergiás esetek anaemnesis-felvételéhez nyújt segítséget.

Az allergia (szénanátha) kezelésének több szintje ismeretes a homeopátiás gyógyítás során. Meg kell különböztetnünk ezeket a szinteket, és ismernünk kell, hogy mikor, melyik szinten érdemes elkezdeni a gyógyítást. Ezek alapján lehetőségünk van a preventív kezelésre (bevált indikáció alapján adott szerekkel és természetesen a krónikus, alkati szerrel való kezelés is ezt a célt szolgálja) és tüneti kezelésre.

A cikkben a tüneti szerválasztáshoz adok tanácsokat. A tüneti szerek kiválasztásánál érdemes a fennálló tüneteket, panaszokat csoportosítanunk. Így például megvizsgálhatjuk

 • A lokalizáció
 • A váladék jellege
 • A legzavaróbb tünet

szerint csoportosított panaszokat és ennek megfelelően már egyszerűbbé válhat, az amúgy sohasem egyszerű jó tüneti szer megtalálása.

Nézzük először a lokalizációt. Hol jelennek meg a panaszok? Orr (orr-garat), szem, fül, esetleg az alsó légutakban (asztmatikus tünetekkel kísért allergia).

Minden egyes esetben, tekintet nélkül a klinikai diagnózisra, mindig fel kell tennünk azt a kérdést, hogy MI A LEGFELTŰNŐBB az esetben? Szokták ezt a homeopaták a 153.§.-nak megfelelő tünetnek hívni, utalva az Organon ide illő paragrafusára. Hogy miért kell ezt mindig elsőként figyelembe venni? Azért, mert a különleges, feltűnő, egyedi, karakterisztikus panaszok alapján választott homeopátiás gyógyszer sokkal gyorsabban, enyhébben hat, mint az ún. általános, mindenkire jellemző tünetek alapján választott szer.

Vizsgáljuk meg először azt a helyzetet, ha a páciensnek az orr tünetei a legfontosabbak, legzavaróbbak. Ilyenkor rákérdezünk a tüsszögésre, az orrváladék jellegére és mennyiségére, a dugulásra, és persze mindig figyelünk a legfeltűnőbb tünetre.

Azt, hogy mi a legzavaróbb, egy olyan kérdéssel lehet kideríteni, hogy ha csak egy tünetet lehetne megszüntetni az összes közül, melyik lenne az?

A következő szerek fő panasza a tüsszögés:

 • Sabadilla (heves, görcsös tüsszögési rohamok, virágillattól, szabadban rosszabbodó)
 • Nux vomica (heves tüsszögési rohamok reggel ébredéskor, éjszakai orrdugulás, melegre javuló panaszok)
 • Aralia racemosa (gyakori tüsszögés, kínzó száraz köhögés elalvás után, asztmatikus tünetek, magas fejjel fekve javul, huzattól rosszabb)

A következő páciens esetében a maró orrváladékkal jelentkező panaszok a legfeltűnőbbek, ami jelentkezhet dugulás nélkül tüsszögéssel vagy dugulással együtt.

Dugulás nélküli maró orrváladékkal jelentkező tünetek:

 • Allium cepa (maró, híg vizes váladék, gyakran a bal oldalon kezdődik, hidegre javul)
 • Arum triphyllum (maró, híg váladék, ajak, orr, szájpadlásviszketéssel, mutáló hang, hidegben rosszabb)
 • Bromium (maró vizes nátha, rekedtséggel, romlik melegben, meleg nedves időben, javul tengerparton, mozgástól)

Maró orrváladék (bőséges) dugulással:

 • Kalium jodatum (kifejezett orrvörösség, égő, lüktető fájdalom, gyakran a sinusok is érintettek, könnyezés, vörös szem, hideg levegőn javul)
 • Arsenicum album (maró vizes orrfolyás, gyakran a jobb orrfél érintett, a vizes váladék ellenére dugulás az orrgyök táján, égő érzetek, periodicitás (hajnali 1-2, 13-14 között), melegre javul)
 • Arsenicum jodatum (maró orrváladék, heves tüsszögéssel, orrnyálkahártya vörös, gyulladt, rekedtség, ugató köhögés, rosszabb száraz időben, melegben, javul szabadban, evés után)

Orrdugulás kevés, maró váladékkal:

 • Sticta pulmonaria (orrgyöki nyomás szárazság érzettel, állandóan fújja, de nem jön semmi, orrdugulás romlik este, éjjel, fekve, javul szabad levegőn)
 • Sinapis nigra (tüsszögés, főként a bal orrfél van bedugulva, folyik vagy dugul váltakozva, szem könnyezik, a nyelve ég, rosszabb július, augusztus hónapokban)

A viszketés lokalizációjának megfelelően is csoportosíthatunk. A most következő szerek esetén a legfontosabb panasz a VISZKETÉS.

Orrviszketés:

 • Arundo donax (főként orr viszket, de lehet bőrviszketés is, feltűnő lehet a bőséges nyálzás)

Szájpadlásviszketés:

 • Wyethia (lágyszájpad viszketés, száraz torok, állandó nyelési kényszer)

Fülviszketés:

 • Silicea (heves tüsszögési rohamok, Eustach kürt viszketéssel, próbálja vakarni)

Szemviszketés:

 • Pulsatilla (égő, viszkető szemek, hideg vizes lemosás javít, szabadban jobb, melegben rosszabb)
 • Ambrózia (heves szemhéjszél viszketés)

Természetesen számos egyéb szer is szóba jöhet az allergiás panaszok esetében. Minden egyes esetben érdemes a repertóriumhoz és a materia medicához fordulnunk segítségért a pontosabb szerválasztás elősegítéséhez. Ne feledjük továbbá azt, hogy a tapasztalatok szerint a tejtermékek fogyasztása (főként a tej) rontja a hurutos, allergiás tüneteket, az antioxidánsok szedése, böjtölés, a jól működő, helyreállított bélflóra (főként antibiotikum terápia után fontos) viszont javíthat a panaszokon. Mi sem bizonyítja jobban az allergiás panaszok összetettségét, mint az, hogy az allergiás panaszok megszűnhetnek hipnoterápiás kezelésre is.

Az allergia multikauzális betegség, ezért olyan gyógymódot igényel, ami a testi és a pszichés tényezőket egyaránt figyelembe tudja venni a gyógyszerkiválasztás során, és a HOMEOPÁTIA ILYEN gyógymód!

 • INDIVIDUÁLIS GYÓGYSZERVÁLASZTÁS!
 • PNEI (pszico-neuro-endocrino-immuno) tengelyre ható gyógyszerek

Dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on