Webes kalandozások: Natúrsziget – kikötő az egészséghez

Egy egészségtudatos honlap bemutatása

A homeopátiától a kínai horoszkópon át az ezotériáig

A www.natursziget.com univerzális és unikális honlap egyszerre – állapítottam meg rögtön, amikor elsőre átböngésztem. Univerzális, mert nem ragad le egy-egy témánál, hanem egy problémakört igyekszik maximálisan és több oldalról megvilágítva körüljárni. Jó példa erre mindjárt az, hogy számtalan rovatcímmel találkozunk a portállal való ismerkedésünk során. Mint a címben jeleztem, a homeopátiától kezdve a kínai horoszkópon és új keletű terápiákon át az ezotériával bezárólag ki-ki saját érdeklődése, no meg hitvallása szerint kutakodhat, megválaszolandó kérdéseire megoldást keresve.

Másrészt unikális, mert fogékony az újra, és hiánypótló dolgokkal is foglalkozik. Az előbbire jó példa, hogy kelta fahoroszkóp is található az oldalakon, míg az utóbbira citálhatnám az interaktivitás kiterjesztését és a társadalmi problémákra való érzékeny reflektálást (a két fent említettre még természetesen ki fogok térni).

Hogy mit is kell tudnunk általában a portálról, azt Kürti Gábortól, a lap alapító főszerkesztőjétől kérdeztük meg. (Kürti Gábor több mint egy évtizede praktizál természetgyógyászként, tucatnyi cikk, több könyv szerzője, és egy sor szakkönyv szerkesztése is a nevéhez fűződik. Sok újítás megvalósításában vett részt, például ilyen az alábbiakban bemutatandó webes szerkereső is.)

– Most voltunk 6 évesek, hiszen 2005 tavaszán indultunk el. Szerencsére eddig sikertörténetről beszélhetünk, ugyanis havi látogatottságunk elérte – a Google Analytics mérései alapján – a 115 ezret, közülük csaknem 90 ezer az egyedi látogató, és úgy tűnik, a növekedés még folytatódik. Naponta kettő, hétvégén egy-egy új cikk kerül fel az oldalra, igyekszünk friss, naprakész és sokoldalú írásokat kínálni, itthonról és külföldi forrásokból egyaránt. A homeopátia tárgykört keresők választásait vizsgálva is az első öt honlap közé kerültünk az idők folyamán; ez természetesen elégedettséggel tölt el bennünket, de nem vagyunk elbizakodottak. Több mint 40 ezer regisztrált látogatónak van, közülük mintegy 17 ezren a heti hírlevelünkre is kíváncsiak. Azt is tudjuk, hogy kik ezek az információra éhes emberek: elsősorban a nők, látogatóink zöme ugyanis középkorú, közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező hölgy. Tehát megállapíthatunk egy, Magyarországra általánosan is érvényes tényt: az egészségtudatosság inkább a nőkre jellemző!

– Olvasóink sokféle kérdéssel kereshetnek meg bennünket – folytatta Kürti Gábor –, ezekre képzett szakemberek – orvosok, természetgyógyászok, más terapeuták – adják meg a választ. Mivel az emberek közvetlenebbek, nyitottabbak, kíváncsibbak, mint néhány évvel ezelőtt, ma már nem e-mailben mennek ki a feleletek, mint korábban, hanem a tanácsadóink válaszai webes felületen olvashatók.

Az alapító főszerkesztő hitvallásáról, hitvallásukról is vallott nekünk:

– Egészségmegőrzés természetes úton: ez az alapeszménk. Mindemellett nem vagyunk gyógyszerellenesek, de szeretnénk minden egyes gyógyulni vágyónak egy vagy több alternatív utat felkínálni, amely elvezethet egészségének visszaállításához. És persze ha ez az út nemcsak általános, hanem a módszerek csoportosításával, megválasztásával egyénivé tehető – az a legnagyobb eredményünk.

A honlap több erénye közül most csak egyet emelnék ki, melynek, mint említettem, éppenséggel az ex-főszerkesztő az egyik szülőatyja – és van szülőanyja is, Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, mentőorvos és homeopata személyében. Ez a homeopátiás szerkereső. Az ugyancsak népszerű gyógynövénykereső, illóolaj-kereső és vitaminkereső mellett itt most, érintettségünk lévén, a homeopátiás szerkeresőre helyezném a hangsúlyt. A beteg itt tünet, illetve tünetegyüttes és készítmények (Materia medica) alapján is kutakodhat. A listák folyamatosan bővülnek, hiszen ez a mind szélesebb körű ismeretterjesztés záloga. (Jelenleg 1054-féle tünetre és 122 homeopátiás szerre lehet rákeresni!) A kereső roppant praktikusra sikeredett, szerencsére a kezelése is egyszerű, nem állítja átláthatatlan feladat elé az érdeklődőt.

A Natúrsziget homeopátiás rovatának gazdája, számos homeopátiás cikk írója, egyben a portál homeopátiás tanácsadója dr. Sebő Zsuzsanna, a MHOE elnökségi tagja. A doktornő igen széles látókörű szakember. Feladatai közé tartozik a más szerzőktől érkező homeopátiás cikkek lektorálása is, és nem utolsósorban a szerek listájának állandó bővítése. Érdekességként emeljük ki tavalyi cikkét a H1N1-oltások körüli vita kapcsán, ahol azt fejtette ki, hogy ő miért nem adná be a vakcinát. (Ezzel már el is érkeztünk a társadalmi problémákra való reflektálásokhoz.)

A jelen aktuális „botrányköve” a Vágó István nevével fémjelzett szkeptikusok által indított támadás volt a „mozgalom” ellenében. Erre is megfelelő csatornának bizonyult a Natúrsziget által kezdeményezett párbeszéd: cikkekkel, Vágó válaszával – ha nem is annyira konklúziót hozott, viszont eszmecserét indított el. Mindenesetre ez utal a másik fő feladatra, a tudományos ismeretterjesztés és az információk áramoltatása mellett a felelősségteljes társadalmi szerepvállalásra. Ez utóbbi kapcsán megemlítem még a Natúrsziget által indított, egy hónapon át tartó aláírásgyűjtést a gyógynövények védelmében.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a többi munkatársról sem! Kürti Gábor nem véletlenül beszélt többször is többes számban, ugyanis szerinte a siker egyik záloga mindenképpen a jó csapatszellem. Ki kell emelnünk Kovács Guidót, a portál társalapítóját, aki kezdettől fejlesztési igazgatóként tevékenykedik; és a lelkes hölgycsapatot, Borics Kata felelős szerkesztőt és Harrach Orsolya szerkesztőt. Ők így, együtt alkotják ezt a sikerre predesztinált alkotói családot.

 

Unger Zsolt


Megosztás a Facebook-on