A Schüssler arcdiagnosztika gyermekkorban

Schüssler arcdiagnosztika gyermekkorban

Bár technikailag a gyermekkorban, illetve a felnőttkorban végzett arcdiagnosztika azonos, azonban emellett tisztában kell lenni vele, hogy a gyermeknél az elváltozások sokkal inkább rejtett formában jelennek meg.

Alapvetően igaz, hogy optimális esetben a csecsemő intrauterin minden számára szükséges ásványi anyagot megkapott édesanyjától, és a hiányállapotok fokozatosan alakulnak ki a fejlődés során. Különösen fontos, hogy a gyermekek arcát természetes fényben tekintsük meg, mert a kalciumhiányos állapotot jelző viaszos fénylés például mesterséges fényben gyakorlatilag felismerhetetlen. Célszerű az egész test bőrminőségének megtekintése, mert pl. a Nr. 4-es Kalium chloratum hiányállapotára utaló finom grízesség gyakran csak a felkar bőrén, illetve a felsőtesten jelenik meg.

A Calcium fluoratum hiány arcdiagnosztikája gyermekkorban

Felnőttkorban a Calcium fluoratum hiány arcdiagnosztikájának egyik legjellemzőbb pontja a bőr idő előtti öregedése, a belső szemzugban megjelenő kockaredők, illetve szarkalábak kialakulása. Értelemszerűen gyermekkorban kifejezett ráncképződéssel nem találkozunk. Ugyanakkor a szem alatti régióban gyakran megfigyelhető a belső szemzugból kiinduló, az alsó szemhéjtól távolodó, szemhéj alatt lefutó „redőcske”. Súlyos Calcium fluoratum hiány esetén az erek elernyedése miatt az ajkak kékes elszíneződésével is találkozhatunk. Ilyenkor azonban mindenképpen ki kell zárni az egyéb okból jelentkező oxigénhiányos állapotot. A száj elszíneződése mellett időnként megfigyelhető az ajkak berepedezése is. A fogak megtekintésekor feltűnő a fogvégek áttetszővé válása. (Ez egyben Calcium phosphoricum hiánytünet is.) Gyakran találkozunk bőrkeményedésekkel is, melyek a leggyakrabban a könyök, illetve a sarok területén jelentkeznek. A bőr minden tekintetben sérülékenyebbé válik, könnyen keletkeznek bőrberepedések is. Megfigyelhető lehet a bőr finom korpázó hámlása, különösen a fejbőr területén.

dr. Farkas Orsolya

(részlet a Schüssler-sók a gyermekgyógyászatban c. tanfolyami segédanyagból)


Megosztás a Facebook-on