Allergia homeopátiás gyógyítása

Amikor elkezdünk kezelni egy betegséget, akkor az anaemnesisfelvételt és diagnózist követően a következő lépés a terápiás cél kitűzése. A nyugati orvoslásban az allergiás megbetegedéseknél a cél a tünetmentesség, melyet helyi, illetve szisztémásan adott „gátlószerek”, „blokkolószerek” alkalmazásával érnek el. Ez annyit jelent, hogy a gyógyszerek az allergia során képződő vegyületek kialakulását, hatását gátolják a legtöbb esetben, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé, azaz nem terápiás cél a beteg hosszú távú teljes gyógyulása.

A homeopátiás terápia kapcsán más a célkitűzés. A homeopata komplexen gondolkozik, hajlamokat és folyamatokat igyekszik egyensúlyozni, harmonizálni, visszaterelni az eredeti vágányba. Azaz igyekszik az egész ember EGÉSZ-ségét kezelni. Így a terápiás cél nem csak az aktuális tünetek csökkentése, hanem hosszú távon a gyógyulás is lehet.

Milyen eszközei vannak ehhez egy homeopatának?

A legtöbb beteg azt várja, hogy most bevesz egy tablettát, és pár órán belül megszűnnek az allergiás tünetei. Természetesen homeopátiásan is gondolkozhatunk a tüneti szerek szintjén. Ilyenkor terápiás célként a rövid távú tünetmentesség a célkitűzés. Ezeket a szereket allergiás időszakban használjuk.

Az allergia központi vegyülete a hisztaminum, melyet homeopátiás formában dozírozva bevált indikációs szinten csökkenthetjük az allergiás tüneteket. Itt szintén rövid távú eredményekre számíthatunk.

Az izopátiás homeopátiás szerek az allergénből készült homeopátiás gyógyszerek. Gyakorlatilag napjainkban nincs olyan allergén, melyből ne készülne homeopátiás szer. Itt hosszú távon már az adott allergénre adott nem megfelelő immunválasszal is dolgozhatunk.

Az allergia „legteljesebb” hosszú távú kezelése alkati szerrel történik, ahol az alkat EGÉSZ-SÉGÉNEK, harmóniájának helyreállítása a cél testi-lelki szinten. A gyógyulás általában a Hering-szabálynak megfelelően zajlik, azaz felülről lefelé, belülről kifelé, időben visszafelé. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha valaki asthmás, a kórtörténetében szerepel szénanátha, és korábban ekcéma, akkor először a „mélyebb” tünet, az asthma javulására számíthatunk. Mivel a legfelszínesebb és időben a legrégebben induló folyamat az ekcéma, így időben ez a tünet fog a legtovább fennmaradni. Ez a betegségmenet a nyugati orvoslásban is ismert. Tapasztalati tényként kezelik, hogy akinél atopiás dermatitis szerepel az anaemnesisben, ott gyakrabban alakul ki allergiás felsőlégúti, majd alsólégúti folyamat. Azaz  itt a betegség elmélyüléséről van szó.

Szintén a totalitás, azaz Egészséghez vezető hosszú távú utat szeretnék megtenni az allergiás beteg miazmatikus hátterének „tisztázásával”. A miazma szó jelentése: folt, piszok. Ennek megfelelően a legtöbb betegség – így az allergiás folyamat – hátterében is valamilyen miazmatikus háttér áll. Napjainkban azt is mondhatnánk, hogy ez a genetikai betegséghajlam, de külső tényezők is kiválthatják egy-egy miazma megjelenését. A miazmatikus háttér „kibontása” során magát a reakciómódot, a hajlamot, az allergiás folyamat gyökerét igyekszünk kezelni. A miazmatikus háttér kezelésében elsősorban az alkati szer és a nozódák kapnak szerepet. A nozódákat általában tünetmentes időszakban adagoljuk.

Egyéb homeopátia családjába tartozó lehetőségek:

Saját vér terápia homeopatizált formája

Schüssler sók: dr. Schüssler terápiás rendszerének alapelve, hogy a megbetegedéseket sejtszinten közelíti meg. A Schüssler-sók a sejtek alap építőköveinek – pl. kálcium, nátrium, kálium – triturált formái. Hogy milyen Schüssler-sóra van szükség sejtszinten az allergiahajlam, illetve tünetek csökkentéséhez, abban a klinikai tünetek mellett az arcról leolvasható jelek segítenek.

Saját tapasztalataim szerint az allergiás folyamatok jól kezelhetőek homeopátiával. A terápiás célunk megegyezik a nyugati orvoslásban elvártakkal, azaz legyen hosszútávon tünetmentes a beteg. Ehhez az első időszakban természetesen tüneti szerekre is szükség van, de az allergia kezelésénél a homeopátiás terápia során több lehetőség van nem csak a tünetek, hanem az allergiahajlam kezelésére is, azaz hosszú távú célunk az EGÉSZ-ség!

dr. Farkas Orsolya
antropozófus, homeopata, tüdőgyógyász szakorvos


Megosztás a Facebook-on