Arsenicum album (Acidum arsenicosum anhydricum, Arzén- trioxid) Fehér arzén

Az Arsenicum album egyike a polikreszt (sokféle panasz esetén alkalmazható) szereknek. Hatása csaknem az összes szervre kiterjed és nemcsak fizikai, de pszichés, mentális tünetek esetén is jól alkalmazható. Vithoulkas napjaink egyik legismertebb homeopatája a gyógyszer lényegét, esszenciáját a „bizonytalanság, veszélyeztetettség érzés” szavakkal írja le.

A szerre nagyon jellemző egy olyan pszichés állapot, amikor a beteg szorong, nyugtalan, mozogni akar, nem tud nyugodtan ülni, feküdni, nagyon kívánja a társaságot. Kifejezett gyengeség is kíséri a panaszokat. A beteg állapota jóval súlyosabbnak tűnik, mint ahogy azt a betegsége indokolná.

A beteg nagyon fázós, a fájdalmak égő jellegűek, mégis a meleg enyhíti őket. A váladékok maróak, gyakran felsebzik a bőrt.

Nagyfokú a szomjúság, de egyszerre, csak egy kicsit tud inni. Fagylaltevés, romlott étel, lédús gyümölcsök után kialakuló gyomor, bél tünetek. Elfertőződött sebek, rosszindulatú fekélyes megbetegedések kezelése. Égési sebek, akár akut, akár krónikus esetben.

Az Arsenicum album gyerekek a nagyfokú szorongásról, a kifejezett rendszeretetről ismerhetőek fel. Számukra nagyon fontos az iskolai teljesítmény, tanszereik között, tolltartójukban pedáns rend uralkodik.  Nagyon féltik szüleiket, ha a legkisebb betegség felüti fejét otthon, nagyon szoronganak miattuk. Félnek a sötétben és a betörőktől. Csecsemők, kisgyerekek azt szeretik, ha felveszik őket és gyorsan sétálnak velük.

Leggyakoribb indikációs területek: Emésztőszervi panaszok: gyomor és bélrendszerben hurut, hasmenés, hányás, fekélyek. Légutak megbetegedései: influenza, nátha, szénanátha, hörghurut, asztma. Álmatlanság, pánik betegség, szorongás. Bőrtünetek: ekcéma, fekélyek.

Alkalmazott potenciák: testi tünetek esetén C12 v. C15, pszichés panaszoknál C30

Etiológia: Romlott hús, jégkrém, lédús gyümölcsök (dinnye) kiváltotta panaszok, dohányzás, tengeri fürdőzés miatti tünetek. Megbetegedések anticipációtól (várakozási feszültség), aggodalomtól, félelemtől, ijedtségtől.

Modalitások: 

Rosszabb: éjfélkor, vagy éjfél és hajnali három, vagy déli 12-15 óra között, periodikusan, hidegtől, hideg nedves időben, lédús gyümölcsök, romlott ételektől

Javulás: Meleg minden formája (étel, ital, környezet, ágy, pakolás). Mozgás. Magas fejjel fekve. Társaságban. Szabad levegőn.

 

Elmeállapot: Szorong, nagyon fél az egyedülléttől és a haláltól. Gyakran hívja orvosát a tünetei miatt, mert nagyon fél a súlyos, gyógyíthatatlan betegségektől. Retteg a betörőktől. Nagyon precíz, pedáns, munkamániás és tisztaságmániás. Nem tud megpihenni, amíg a dolgok nincsenek a helyükön. Kritikus, gyanakvó, fél, hogy megmérgezik (nem veszi be gyógyszert).

Fej: Akut betegségek (influenza, nátha, láz, fejfájás) esetén forrónak érzi a fejét és egyedüli kivételként a panaszai itt a hidegtől javulnak. A fejfájás gyakran periodikusan jelentkezik, hetente vagy kéthavonta pl. korai őszülés, korpás fejbőr.

Szemek: Maró könnyezés, a szemhéjszélek vörösek, kimaródnak. Duzzadt, ödémás szemhéjak, és gyakran az alsó szemhéj alatti duzzanat.

Orr: Jobboldali nátha. Szénanátha. Vizes, maró, csöpögő orrváladék és az orr mégis el van dugulva.

Orrgarat: Égő, maró fájdalmak, meleg folyadéktól enyhülnek. Kifekélyesedés. Szájüregi afták.

Gyomor- bélrendszer: Gyomorhurut égő érzettel, gyomorfekély. Égő érzet a gyomorszájban, a nyelőcsőben. A panaszok tejtől javulnak. Csillapíthatatlan, égető szomjúságérzet, gyakran és keveset iszik. Hányás, hasmenés (Veratrum album). A hasmenés maró, vizes, rizslé szerű,kisebzi a végbélnyílás környékét. Kívánja a zsírt, a zsírosat, a savanyút, különösen a citromot (Belladonna). Nem szereti a babot és a borsót.

Mellkas, tüdők: Asztma, ami rosszabbodik éjfél és hajnali 2 között, vagy 12-14 között. Az asztmás tünetek egyenesen ülve, magas fejjel javulnak, fekve rosszabbodnak. Köhögés, tüdőgyulladás, hörghurut. Éjszakai száraz köhögés, kevés habos köpet.

Akut asztmás rohamban is jó szer, segít a hörgő görcsöt oldani, a köpetet felszakítani!

Végtagok: Hideg végtagok. Raynaud-kór. Remegés a végtagokban. Égő fájdalommal kísért lábszárfekélyek.

Alvás: Álmatlanság, vagy felébred gyakran éjfél és hajnali egy óra tájban és nem tud vissza aludni. Fél a haláltól és a betörőktől, rémálmok ezekkel.

Hasonló szerek: Phosphor, Hepar sulfur, Aconit, Nux vomica, Veratrum album.


Megosztás a Facebook-on