Bryonia Alba

Fehér földi tök

Általános jellemzők: Leginkább akut megbetegedések kezelésénél jut eszünkbe. A Bryonia jó hatású a savóshártyák megbetegedéseinél (mellhártya, hashártya, agyhártyák, szívburok, ízületi savós gyulladások). Gyakran jut eszünkbe a Bryonia ficamok kezelésénél is (itt főként az egyik fő modalitása: a legkisebb mozgás is rontja a panaszait!) miatt szoktunk erre a szerre gondolni.  Jusson eszünkbe ízületek sérülésénél Arnica után. Nagyon jellegzetes a páciensnél a nyálkahártyák szárazsága is, és ennek következtében kialakuló számos panasz pl. (székrekedés). A Bryonia páciensek ingerlékenyek, egyedül akarnak általában maradni és gyakran mondogatják is, hogy „hagyjál békén”. Legszívesebben csak mozdulatlanul feküdnének, vagy ülnének. Számos krónikus esetben megfigyelhető, hogy ezek a páciensek üzlet-orientáltak, csak az üzletről tudnak beszélni, és gyakran még álmaikban is ezzel kapcsolatos dolgokat intéznek. Nagyon félnek a szegénységtől. A tünetek inkább a test jobb oldalán jelentkeznek (pl. jobb oldali petefészek szúró fájdalma).

A Bryonia állandóan csak az üzletre gondol, még álmában is üzletel.

Leggyakoribb indikációs területek: Arthritis, Bronchitis, Bursitis, Influenza, Ischiász, Ízületi ficamok, Jobb oldali tüdőgyulladás, Köszvény, Lumbago, Mastitis (szoptatáskor), Meningitis, Migrén, Obsitpatio, Pericarditis, Pleuritis, Száraz köhögés, Vertigo.

Modalitások:

  • Romlik: A LEGKISEBB MOZGÁSTÓL IS; FELKELÉSKOR; AMIKOR ELŐREHAJOL; KÖHÖGÉSTŐL; MEGERŐLTETÉSTŐL; MÉLY LÉLEGZETVÉTEL ESETÉN. Száraz hidegtől vagy száraz melegtől. AMIKOR KIMELEGSZIK; EGY HELYISÉGBEN. EVÉSTŐL. Zöldségektől. Savaktól. Hashajtótól. BOSSZANKODÁSTÓL. ÉRINTÉSTŐL. Elnyomások után. Megfázás esetén. A kora reggeli órákban.
  • Javul: NYOMÁSTÓL; AMIKOR A FÁJDALMAS TESTRÉSZEN FEKSZIK. HŰVÖS, SZABAD LEVEGŐTŐL. NYUGALOMBAN. Felhős, párás időjárás esetén. Amikor felhúzza a térdét. A gyulladásos testrész melegítésétől. Lefelé irányuló mozgástól. Amikor felül. Hideg ételtől, italtól.

Mentális kép: A páciens nagyon ingerlékeny és rosszindulatú. Határozott. Hallgatag. Mindig üzleti ügyeiről beszél. Egyedül akar maradni. Miután megkapja, amire vágyik, visszautasítja azt. Tompa. Balsejtelmei vannak, és retteg a jövőtől. Delírium esetén állandóan azt mondogatja, mint ET a sci-fi filmben, hogy HAZA AKAROK menni.(Ui.: Az a téveszméje, hogy nem otthon van! )

A Bryonia-alkat dühös lesz, ha megzavarják, mert betegsége alatt egyedül akar maradni.

Kulcstünetek:

Minden panasza romlik a legkisebb mozgástól és javul nyugalomban, a fájdalmas testrészén fekve és nyomásra. (Rhus toxicodendron = mozgás javítja a panaszait!) Jobboldali panaszok (kivéve a fejfájást, ami inkább BAL oldalon jelentkezik!) A nyálkahártyák szárazsága (cserepes ajkak és száraz repedezett nyelv) Nagyon szomjas és sok hideg folyadékot akar inni. Székrekedés. Mintha “egy kő lenne a gyomrában, a gyomorszájában.” Nyálkahártyák és savós hártyák gyulladásai, megbetegedései. Szúró fájdalmak. Száraz köhögés, kevés köpettel (a köhögéstől fejfájása is lehet, tartania kell a fejét). Mellgyulladás (kőkemény, forró, mozgásra fájdalmas). Menses idejében helyette jelentkező orrvérzés. Ízületi reumatizmus. Állandóan csak az üzletről beszél, fél az elszegényedéstől. Minden panaszát rontja az evés (különösen a zöldségek!) Este 9-kor (21 óra) romló panaszok.

Száraz görcsös köhögés esetén fognia kell a fejét a Bryoniának, és gyakran a mellkasát is.

Fej: Bal oldali fejfájás. Fejfájás, a bal szem fölött vagy a homloktájon alakul ki, majd kisugározhat a tarkóba, vagy átterjedhet az egész fejre. A legkisebb mozgástól is rosszabbodik a fájdalom. Köhögés esetén nagyon fája a feje, fognia, tartania kell azt.

Száj: Száraz nyálkahártyák.  A nyelven főleg a közepén fehér vagy barna lepedék van. Száraz, sokszor kicserepesedett ajkak.

Gyomor-bél traktus: Nagyon szomjas. Hideg folyadékra vágyik, bár ez ront a tünetein. Gyomor fájdalom, ami evés után (különösen a szárazabb ételtől), mozgástól és hányás után rosszabbodik. Nehézség, kő-, vagy gombóc érzet evés után. Székrekedés, a rectum szárazsága miatt. Kemény, száraz széklet.

Mellkas: A megfázások gyorsan a mellkasra húzódnak (Phosphorus). Száraz, fájdalmas köhögés, tartania kell a mellkasát is köhögéskor. A köhögés evés hatására, mozgástól vagy meleg helyiségbe belépve tovább romlik.

Végtagok: Ficamok. Arthritis, ami rosszabb rázkódástól, a legkisebb mozgástól, hidegtől. Rheumatizmus az izmok és ízületek merevségének érzetével együttesen. Köszvény.

Alvás: Bal oldalon szeret aludni (Sulphur, Natrium muriaticum, Calcium carbonicum, Magnesium.muriaticum, Thuja)

Bőr: Kanyaró. Skarlát. A kiütések csak lassan akarnak kifejlődni, vagy ha a kiütések visszahúzódásával mentális tünetek alakulnak ki.

A Bryonia legszívesebben még a lélegzetét is visszatartaná, és mozdulatlan maradna, mert a legkisebb mozgás is rontja a panaszait.

Bryonia gyerekek: Nem szeretik, ha cipelik, hordozgatják őket. Nem hagyja, hogy betakarják, ha mégis, akkor lerúgja a takarót. Idegenek jelenléte ront a panaszokon, fél, szorong. Száj nyálkahártya gyulladása csecsemőknél.

Egyéb tünetek: Nyári hasmenések hideg italtól, ha túlmelegedett, felhevült. Meleg helyiségbe belépve romlanak a panaszok (pl. köhögési roham). Fejfájása lesz a vasalástól (nem azért, mert nagyon unja, hanem a felszálló MELEG miatt!). Fejfájás székrekedéstől.

Hasonló szerek: Rhus toxicodendron, Nux-vomica, Chamomilla, Belladonna, Calcium carbonicum, Sepia

A Bryoniára jellemző a nyálkahártyák nagyfokú szárazsága.

Megosztás a Facebook-on