Calcium Carbonicum

A Calciumnak foltokban van jeges érzete.
(A Sulphurnak pedig foltokban forróságérzete.)

A Calcium egy olyan elem, amely szinte minden fontos élettani folyamatban szerepel, fontos alkotóeleme a csontoknak, fogaknak.  Hírvivő, szabályozza az enzimek és az ingerületátvivő anyagok termelődését. Egyike a leggyakrabban használt polikreszteknek. Margaret Tyler leírásában így szerepel: „elhízás erőnlét nélkül, izzadás még hűvösben is, csontok, amik nem erősek, funkció nélküli szövetszaporulatok”. A Calcium carbonicum a kalcium-sók legfontosabb képviselője. A kalcium-anyagcsere gyermekkorban aktív, míg időskorban csökken. A szer a VÉRRE is hat, és vérszegénységet okoz. A csontok meggörbülése, csontkinövés, angolkór. A beteg izomzata laza, a bőre petyhüdt. ELHÍZOTT, de nem kóros mértékben. KÖNNYEN IZZAD, elsősorban a FEJEN, a MELLKASON, ALVÁS KÖZBEN. BŐSÉGES, GYAKRAN SAVANYÚ SZAGÚ VÁLADÉKOK – széklet, verejték, testszag, nyál stb. – termelődése. Elpuhult és nehézkes, SZŐKE emberek szere. Gyermekeknél előforduló fogzási problémák, savanyú hasmenés, kései fogváltás. Olyan gyermekek szere, akik későn tanulnak meg járni, akik nem akarják a lábukat a földre letenni. Nagyfejű és nagy hasú, sovány gyermekek szere. Érzékeny a HIDEGRE, nyirkos, hideg levegőben csontig átfázik. Könnyen meghűl, különösen a mellkasa. Hajlamos az izomrándulásra. Kőképződési hajlam. Alultápláltság. Túlzott munkavégzés okozta szellemi és fizikai fáradtság. Olyan görcsök, amelyek húzzák a beteg végtagját. Az orrban, méhben stb. kialakuló polipok, ciszták. A Calcium-beteg jellemzése: kövérkés, petyhüdt izomzatú, szőke, ebéd után szundikáló, izzadékony, fázós és nyirkos bőrű személy. Izomrángás, remegés, neuralgiák, szörnyű, rémisztő elképzelések, bénulások. Visszértágulat. Csontvelőgyulladás. 

Leggyakoribb indikációs területek: Arthritis, Asthma, Bronchitis, Elhízás, Gerincferdülés, Influenza, Krónikus fáradtság – syndroma, Lábgörcsök, Mandulagyulladás, Mirigyduzzanatok, Orrpolipok, Otitis media, Pajzsmirigy alulműködés, Rehumatoid arthritis, Sinusitis, Szédülés, Székrekedés, Szemölcsök, Szorongások, félelmek, Vesekő, epekő. Visszértágulat.

Etiológia: Ijedtség, anticipáció az izgalmak hatására. Bánat, pénzügyi veszteség, mások durvasága miatt kialakuló betegségek. Megfázás.

Modalitások:

  • A Calciumot sokszor használjuk kései fogzásnál, csontosodási zavaroknál, megkésett mozgásfejlődésben.

    Rosszabbodás: HIDEGTŐL. Nyirkos levegőtől. Hideg fürdőtől. Amikor lehűl a teste. Az időjárás hidegre változásakor. Fizikai, szellemi MEGERŐLTETÉSTŐL. Amikor felfelé megy. A szemek túlerőltetésekor. FOGZÁSKOR. Kamaszkorban. A ruha szorításától. TEJTŐL. Szorongástól. Amikor felébred. Teliholdkor. Amikor áll. Amikor felfelé néz. A változás korában. A fej elfordításakor.

  • Javulás: Száraz éghajlat és időjárás esetén. Fekvő testhelyzetben, amikor a fájdalmas testrészen vagy a hátán fekszik. Tüsszentéstől (fejfájás esetén). Dörzsölgetéstől, vakarózástól. Letörléstől vagy simogatástól. Sötétben.

Elmeállapot: Nagyon félős. Fontos neki, hogy mások mit gondolnak róla. Szeret otthon lenni, szeret tévét nézni és lehetőleg közben rágcsálni valamit. Az „én házam, az én váram” – alkat. Szereti a biztonságot, a tartós dolgokat. FÉL a kutyáktól, az egerektől, a sötétben, a fertőző betegségektől, a szenvedéstől, a szerencsétlenségtől, a szegénységtől, az elmebajtól, és attól, hogy mások figyelik. Félelmet érez, ha kegyetlenséget lát. Óvatos. Szomorú. Szótlan. Tunya. Delíriumos állapotban látomásai vannak tűzről, gyilkosságokról, egerekről és patkányokról. Reménytelennek érzi a saját gyógyulását. Gyanakvó, azt gondolja, hogy az emberek gyanakvóan néznek rá, ezért ő is hasonlóan viszonyul hozzájuk. Képtelen bármire is elszánni magát. Csak ül, és jelentéktelen dolgokon töpreng. Egész nap nem csinál semmit. Azt képzeli, hogy van mögötte valaki. Könnyen megijed vagy megsértődik. Akaratos gyermekek szere. A Calcium-gyermek mindentől fél. Csintalan. Csökönyös. Ingerlékeny, jelentéktelen dolgok miatt sír, felesleges gondokat csinál magának.

A Calcium carbonicum nagyon fél az állatoktól.

Fej: Szédülés, ami a legtöbb megbetegedés kísérő tünete. A szédülés romlik, ha felemeli, elfordítja avagy vakarja a fejét. Vértolulás a fejbe. Jeges hidegségérzet a koponyában és a fejen. Erős verejtékezés a tarkótájon a párnát átnedvesítő izzadsággal kísérve. Túl nagy súly emelése vagy más izomerőltetés miatti fejfájás. Vastag pörkkel fedett, kellemetlen szagú tejótvar. NAGY FEJ és NAGY, KEMÉNY HAS. JEGES HIDEGSÉGÉRZET A KOPONYATETŐN. A fej kimelegedése szellemi erőfeszítéstől. Hideg foltok a fejen. Vízfejűség, krónikus agykamratágulat. Égető érzés a koponyatetőben a bánatot követően.

Száj: Gyereknél visszatérő afták egyik legfontosabb szere. Késői fogzáskor is ajánlott.

Orr: Az orr és a FELSŐ AJAK duzzanata GYERMEKEKNÉL. A szagérzékelés elvesztését okozó polipok. A beteg állandóan tüsszög, annak ellenére, hogy nincs megfázva. Elhízásra hajlamos gyermekeknél jelentkező orrvérzés. Krónikus orrdugulás.

A Calcium carbonicum nagyon szereti, kívánja a tojást.

Gyomor, has: A beteg étvágytalan a túlfeszített munkavégzés miatt. Erős vágyat érez emészthetetlen dolgok – kréta, szén, ceruza – iránt, valamint tojás és jégkrém után is. Nem szereti a húst, a tejet. Éjszaka hideg vizet akar inni. NAGY ÉS KEMÉNY HAS. Kólika, ami a combok hidegségével jár együtt. A köldöktájon jelentkező hascsikarás vagy görcsök. Köldökgyulladás, újszülötteknél vadhúshoz hasonló kinövések a köldökön. Duzzadt és fájdalmas bélfodri és lágyéki mirigyek. Krétaszerű, szürke vagy zöldes híg széklet. Gyermekeknél farkasétvágy mellett jelentkező hasmenés. Kezdetben kemény, majd puha, végül folyékony állagú széklet. Az elfogyasztott táplálék változatlan formában ürül ki. Székrekedés esetén a beteg jobban érzi magát. Férgesség: fonalférgesség, orsóférgesség.

Női nemi szervek: Kamaszlányoknál előforduló túl korai, túlságosan bőséges, túl sokáig tartó menzesz, amit szédülés, fogfájás és a láb hidegsége és nyirkossága kísér. Sűrű, tejszerű, vastag sugárban ömlő vagy sárga színű hüvelyfolyás. Érzékeny és duzzadt emlők, menzesz előtt. Az anyatej-elválasztás bőséges, a gyermek mégsem kíván szopni. Az anyatej mennyiségének csökkenése. Méhpolipok. A szellemi izgalom menstruációs zavart okozhat, vagy a menzesz újbóli megjelenését válthatja ki. A terhesség időszakában jelentkező lábujj- vagy talpgörcsök. Kései menzesz kövérkés, elpuhult lányoknál. Szoptatás közben jelentkező erős szúró érzések az emlőkben.

Végtagok: HIDEG ÉS NYIRKOS LÁB, a beteg úgy érzi, mintha nedves harisnyát viselne. Hideg, nyirkos kéz és térd. Lábikragörcs, ha a beteg kinyújtja a lábát éjszaka. Égető talpfájdalom. Kérges kéz. A beteg nehézkes, ügyetlen, könnyen elesik. Gyermekeknél előforduló sarokgyengeség, járás közben befelé bicsakló sarok. A páciens már rövid sétától is elfárad. Az ízületek, főleg a térdízület duzzanata. A végtagok gyengesége és remegése. Ízületi gyulladás, merevség, gyulladásos csomók, arthritis deformans. A körmök törékenyek, deformáltak.

Bőr: Ekcéma, ami főként télen, berepedésekkel jelentkezik.

A Calcium számára nagyon fontos a biztonság, egy biztos otthon, amin nagyon nehezen változtat. Sokáig, akár élete végéig is egy lakásban, házban él.(Ott, ahol a szülei is laktak.)

Calcium carbonicum gyerekek: Kissé túlsúlyos, sokszor fáradt, erőtlen megfázásra hajlamos gyerekek. Késői fogzás, beszéd és járásfejlődés. Általában nagy hasú és nagyfejű gyerekekre illik jobban. Nagyon kívánják a tojást és elutasítják a húst és a tejet. Szorongó, félős gyermek. Makacs. Nagyfokú érdeklődés a vallás, az élet-halál kérdései iránt. Szereti, hogyha magnetizálják. Rémálmok. Keményen tud tanulni, hogy jó jegyet kapjon, de sokszor kell ismételnie, hogy megjegyezze az olvasottakat. Nagyon izzadós, főként éjszaka. Az izzadás savanyú szagú és tarkótájon a legkifejezettebb, de a keze és a lába is izzad, és emellett hideg. Későn záródó kutacsok, késői fogváltás is jellemzőek.

Hasonló szerek: Graphites, Silicea, Antimonium crudum, Rhus-tox, Calciumok, Pulsatilla, Kalium carbonicum.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos

(részlet a Képes Homeopátiás Materia Medicából) 


Megosztás a Facebook-on