Carbo Vegetabilis

Növényi szén, faszén

A Carbo vegetabilis (faszén) tökéletlen égés során keletkező végtermék, ennél fogva az elégtelen oxidáció és a bomlás a gyógyszer kulcstünete. A VÉRKERINGÉSRE, különösen a kapillárisokra hat, a vérpangás következtében az érintett testrész elkékülését, hidegségét és diffúz bőrvérzést okoz. Folyadékveszteség miatt, súlyos vagy komoly betegségek után, gyógyszer és betegség okozta hatások révén vagy makacs természetű komplikációk miatt meggyengülő életerő szere. Tüdőgyulladás, mononucleózis infectióza, szívbetegség miatt nagyon legyengült páciensek. Idős emberek panaszai. Olyan személyek szere, akik nem gyógyultak meg teljesen korábbi betegségükből. Súlyos betegség esetén, amikor a beteg csaknem élettelen, hideg a teste, a lehelete, nehezen tapintható a pulzusa, felszínes a légzése, akit nagyon erősen kell legyezni, de mindezek mellett a feje forró marad. „Halott feltámasztó” szernek is hívják, ami képes visszahozni a már nagyon legyengült páciensek életerejét, energiáját. VÉRZÉSEK – sötét, szivárgó váladékkal, sebészeti beavatkozások után órákig vagy napokig tartó vérzések. A beteg legtöbb panaszának kísérő tünete a GYENGESÉG, a FLATULENCIA, a BŰZÖS LEHELET VAGY a LÉGSZOMJ. Remegés. A beteg mindig GYENGE, ROSSZUL ÉRZI MAGÁT ÉS KIMERÜLT. Szédüléses rohamok. Annak ellenére, hogy az egész teste lehűlt, azt akarja, hogy legyezzék, vagy hideg vizet kíván. Szeptikus kórformák. Fekélyképződés, aftás fekélyekkel. Viszont olyan diákok szere is, akik tompák, lassan tanulnak, éjszaka rémálmaik vannak, nem tudnak egyedül aludni vagy félnek lefeküdni a sötétben. Heves rohamok, mély megrázkódtatások, nagy szenvedés után jelentkező reakcióhiány. Soha sincs már jól egy nagy szenvedés óta.

A Carbo vegetabilis nagyon alacsony vitalitás, kimerültség, ájulás közeli állapot esetén is adható

Leggyakoribb indikációs területek: Asztma, Ájulások, Coma, Congesztív szívbetegség, Emésztési panaszok, puffadás, Gyomorfekély, Sebészeti beavatkozások utáni állapot, Tüdőgyulladás.

Etiológia: Alkohol. Romlott ételek. Zsíros étel. Időváltozás. Túlzásba vitt munka. Meleg nedves időjárás. Túlhevülés.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: MELEGTŐL. VÉRVESZTESÉG UTÁNI KIMERÜLÉS KÖVETKEZTÉBEN. KIMERÍTŐ BETEGSÉGEK UTÁN. NEHÉZ ÉTELTŐL, romlott ételtől. KICSAPONGÁSTÓL. Amikor megemeli magát. A ruha szorításától. Szélsőséges időjárástól, hideg éjszakai levegőtől. Amikor fagyos, nedves szél éri a fejét. A tünetek elnyomása után. Idős korban. Olvasástól.
  • Javulás: FELBÖFÖGÉSEKTŐL. Hűs levegőtől. Legyezéstől. Amikor felemeli a lábát. Énekléstől. Hideg italoktól.
A Carbo vegetabilisnak jéghideg a lehelete, az orra

Elmeállapot: Túlzásba viszi a munkát, egész éjjel dolgozik, csak zuhanyozni megy haza és másnap újra kezdi. Munka- alkoholista. Egy idő után kimerül. A páciens lassú észjárású. Hanyag. Szorongó. Ingerlékeny. Levert. Boldogtalan. Közönyös, öröm vagy fájdalom nélkül fogad mindent. Nem szereti a sötétséget. Fél a kísértetektől. Eltompult, ostoba, lusta. Könnyen megijed, megriad. Nagyon ingerlékeny különösen a családtagokkal szemben.

A Carbo vegetabilis nem kap elég oxigént, ezért azt szereti, ha legyezik. Hajlamos a visszér- képződésre

Fej: Tompa, préselő, erős fejfájás, ami a tarkótájon, kimelegedéstől, fekvő testhelyzetben, a kalap nyomásától rosszabb. Hányingerrel és fülcsengéssel együtt járó szédülés. A beteg fejbőre viszket az ágy melegétől. A beteg fejbőre érzékeny az érintésre. Szülés után a haja csomókban hullik. Hideg verejték a homlokon. Forró a feje, hidegek a végtagjai.(Bell). A beteg feje könnyen megfázik.

Arc: LESOVÁNYODOTT vagy sötét színű arc. FACIES HIPPOCRATICA. Hideg verejtékkel fedett, hideg arcbőr. A felső ajak remegése. Megbarnult vagy elfeketedett, berepedezett ajkak. Nagyfokú sápadtság.

Gyomor –bél traktus: Lassú emésztés, a táplálék elgázosodása. A beteg nem szereti a húst, a zsíros dolgokat, a tejet, amelyek flatulenciát okoznak. Még az étel gondolatától is undorodni kezd. Kívánja a sós-savanyú vagy az édes ételeket, kávét. Reggel jelentkező émelygés. FELBÖFÖGÉSEK megkönnyebbüléssel, sokszor még erőlteti is, pl. szénsavas italt iszik emiatt. Felböfögések, amikhez köhögés társul. Nem szereti a könnyen emészthető és kiváló minőségű ételeket. NAGYFOKÚ GÁZKÉPZŐDÉS, nagyfokú haspuffadás, különösen a has felső harmadában. A bennrekedt flatus miatt kialakuló panaszok. A legegyszerűbben elkészített és legkisebb ételadag is rontja a hasi panaszokat. A beteg nem tudja elviselni a szűk ruhát a derekán. Kékes, fehéres, égető aranyeres csomók, székletürítés után jelentkező fájdalom. Utazáskor fellépő haskólika, ami javul flatus távozásakor. Idős embereknél jelentkező fájdalmas hasmenés.

Légzőszervek: Este jelentkező rekedtség. A gége csiklandozásával járó köhögés. Kínzó, mélyről jövő vagy fullasztó köhögési rohamok, amiket fejfájás, hányás és mellkasi égető érzés kísér. Öklendezéssel együtt járó köpetürítés. Szamárköhögés, az arc kékes elszíneződése és komplikációk esetén. Nehezített, gyors, felszínes, ziháló légzés. Asztma, ami idős embereknél a bőr kékes elszíneződésével jár. Cheyne-Stokes légzés szervi szívbántalom esetén. A beteg szeretne mélyeket lélegezni. Barnássárga foltok a mellkason. Destruktív tüdőbetegségek. Bordafájdalom. Sűrű, tapadós, sárgás és bőséges köpet. Nehézlégzés túlevéstől, vagy felpuffadástól, ami javul, hogyha felböfögi.

Végtagok: Bénító végtagmerevség, a beteg bénultnak érzi a végtagjait.
A végtagjai elzsibbadnak, amikor rajtuk fekszik. A karja elfárad írás közben. A talpizom görcsei. A láb zsibbadása és izzadása. Az alsó lábszár hidegsége. A kéz- és lábujjak időskori üszkösödése, amely égető fájdalmat okozó hólyagokkal, véres lé szivárgásával jár együtt.

A Carbo vegetabilis nagyon fel szokott fújódni, még a legegyszerűbb ételektől is

Bőr: Nyirkos, márványozott, kék színű, hideg tapintású bőr, diffúz vérzéssel. Visszérfekélyek. Karbunkulusok. A lábujjakban kezdődő időskori üszkösödés. Könnyen vérző felfekvések. Terhesség alatt kialakuló visszerek. A beteg sebei begyógyulnak és újra szétnyílnak. A bőr kékes elszíneződése. Apró, nedves, égető érzést okozó kiütések.

Hőszabályozás: Egyszer fázik, másszor melege van. JEGES HIDEGSÉGÉRZET, a test egyik oldalán, a nyelv, a térd, hidegsége éjszaka. Kimelegedett fej és hideg végtagok. Belső perzselő forróság a szívben, a mellkasban, ami jéghideg bőrrel és hideg verejtékezéssel jár.

Carbo vegetabilis gyerekek: Ellentétben az idős, legyengült páciens képével, itt egy életerőtől, vitalitástól duzzadó gyereket látunk (az érme másik oldala). Általában szeret extravagánsan öltözni, inkább materialista és szereti a jó ételeket. Versenyszellemű, hasonlóan a Nux vomicához. Idegenek társaságában nem érzi otthonosan magát, inkább visszahúzódó. A vitalitása egy vírusos betegség esetén hirtelen zuhanhat le a már megismert kimerült, fáradt, gyenge energiájú szintre. Nagyon fél a sötétben, fél elaludni, fél a szellemektől.Hasonló szerek: Sepia, Lycopodium, Calcium carbonicum, Camphor, Carbo animalis.

A puffadós triász.
China, Lycopodium és a Carbo vegetabilis

Megosztás a Facebook-on