Chamomilla

Általános tünetek: A Chamomilla olyan esetekben lehet hasznos gyógyszer, amikor a beteg feltűnően ingerlékeny, irritált, dühös. Ez a túlérzékeny lelkiállapot gyakran valamilyen fájdalomhoz kötődik, ezzel jár együtt. Az idegrendszer  izgatottsága( Coffea, Ignatia, Belladonna, Nux vomica ). A tünetek, panaszok súlyossága látszólag nem is indokolná ezt az igen intenzív, erőteljes megélést. Kávé, vagy narkotikumok túlzott fogyasztása következtében kialakuló tünetegyüttes. Hasznos lehet terhes nők, szoptató anyák és kisgyermekek kezelésében. A fájdalomtól ordít, a földön fetreng és az azonnali megszüntetését követeli. A fájdalmat zsibbadásérzés követi. Rohamokban jelentkező kólika, köhögés. Neuralgiákra, köszvényre, reumatikus panaszokra hajlamos páciensek. Izomgörcsök. Fogzási panaszok, konvulziókkal. A Chamomilla páciens jellegzetessége hogy nagyon melegvérű és nagy a folyadékigénye. Fájdalom esetén különösen a fejét forró verejték lepi el. A Chamomillát szokás a homeopátia ópiumának is nevezni. A panaszok gyakran a düh következtében alakulnak ki.

Rosszabbodás: Dühtől. Éjszaka. Fogzáskor. Széltől. Kávétól. Ha valaki nézi őt. Melegtől, meleg ételtől. Felböfögésektől.

Javulás: Amikor felveszik, és ölben viszik. Rázkódástól. Izzadástól. Hideg borogatástól. Meleg, nedves időben.

Elmeállapot: Kibírhatatlanul viselkedik, veszekedős. Mindenen felhúzza magát. Nem szereti, ha beszélnek hozzá vagy megérintik. A gyerekek azt akarják, hogy felvegyék őket. Sok minden kell nekik, de ha megkapták, akkor már nem is kell, esetleg el is dobják azt. Ha nem kapja meg amit akar, akkor nyöszörög. Írás és beszéd közben kihagy egyes szavakat. A Chamomilla nő menses előtt szeszélyes, veszekedős és makacs lesz. Kapkod és siet, senkit nem tűr meg maga mellett.

Fej: Szétrepesztő, lüktető fájdalom gyakran düh következtében. Rosszabb, ha a panaszaira gondol és este 9 körül vagy utána egészen éjfélig. Éjfél után általában már jobban van.

Fül: Érzékeny a hideg szélre, a zajokra. Szúró fájdalom, ami melegtől javul. Mintha eldugult volna a füle, mintha forró víz ömlene ki a füléből

Arc: Csak az arca forró, a teste másutt hideg. Az egyik orcája kivörösödött és forró a másik sápadt és hideg. Az arcizmok rángatózása. A feje nagyon verejtékes, fájdalom esetén, vagy evés, ivás után.

Száj: Fogzási panaszok. A fogzási panaszokat gyakran zöldes hasmenés kíséri. Meleg italoktól, kávétól, terhesség idején jelentkező fogfájás. Édeskés szájízzel járó éjszakai nyálfolyás. A beteg hosszúnak érzi a fogát.

Gyomor: Nagyon szomjas, nagymennyiségű hideg vizet, vagy savanyú italokat akar inni.                                 (Belladonna) Záptojásszagú felböfögései vannak. A fájdalom alatt a beteg azt érzi, mintha egy kő lenne a gyomrában. Nem szereti a kávét, a meleg italokat, a meleg levest. Epés hányás gyakran düh miatt.

Has: Haspuffadás. Ismétlődő kólikás rohamok. Düh okozta hasfájás. Metsző fájdalommal járó szélkólika. Forró, savanyú, fűzöld, aprított spenóthoz hasonló, záptojásszagú széklet. Fogzás idején, megfázástól, dühtől kialakuló hasmenés. Kólikás roham alatt a beteg arca kivörösödik, és forró verejték lepi el. Úgy érzi, mintha a belei össze lennének csomózva.

Nőknél: Rendszertelen, szülőfájáshoz hasonló, a combok belső oldalán lefelé sugárzó fájdalmak. Nagy mennyiségű, darabos, sötét menses. Kimerítő utófájások. Fájdalmas, nagyon érzékeny mellbimbók. Harag, düh miatt fellépő menstruációs zavarok, fájdalmak. Elviselhetetlen szülési fájdalmak, a szülőnő kiabál, elküldi a szülésznőt és az orvost. Nem táguló méhszáj. Túlságosan bőséges gyermekágyi folyás, vagy annak elnyomása miatt kialakuló panaszok. Düh miatt kialakuló fenyegető abortus.

Légző rendszer: Száraz, csiklandozó köhögési rohamok, este 9 és éjfél között rosszabb, nem ébred fel rá. Asztma, ami dühtől rosszabbodik.

Bőr: Csecsemőknél és szoptató anyáknál előforduló bőrkiütés. Egészségtelen bőr, a beteg minden sérülése elgennyesedik. ( Hepar sulphur)

Végtagok: Forró láb, éjszaka kidugja a takaró alól, hogy hűtse magát. Rheumatikus fájdalmak, javul, ha éjszaka felkel és sétál. ( Rhus tox.)

Klinikai tünetek: Asztma. Viselkedési problémák. Fogzási panaszok. Alvászavarok. PMS-ben jelentkező feszültség. Fájdalmas menses. Hasmenés. Neuralgia. Akut középfülgyulladás.

Általában közepes potenciát használjunk, C9-C12, de ha jellegzetesek a mentális panaszok, akkor nyugodtan válasszuk a C30-as potenciát.

Megjegyzés: A csecsemők hasfájását okozhatja az is, ha a szülők közül valaki dohányzik, vagy a lakás dohányfüstös, vagy füstös levegőjű helységben volt a kisbaba. Hasi kólikát okozhat az anya dühös állapota is, ilyenkor inkább Ő vegye be a Chamomillát!

 

Dr. Sasvári Ferenc

 


Megosztás a Facebook-on