Hyoscyamus Niger

A Hyoscyamust, mint növényi szert korábban afrodiziákumként alkalmazták, ugyanis megfigyelések szerint kis dózisban féktelen jókedvhez vezetett, mely során még a legprűdebb egyén is levetkőzte gátlásait. Erre utal magyar elnevezése, a Bolondító beléndek. Ez a viselkedés gyakran jellemző azokra a páciensekre, akiknek Hyoscyamust javaslunk. Megfelelő dózisban fájdalomcsillapító, illetve altató hatása van. A neve a görög hys (disznó) és kyamos (bab) szóból származik, mely arra utal, hogy nagyobb mennyiségben az emberre mérgező növény a disznók számára fogyasztható eledel. Így már a névben található disznó szó hallatán asszociálhatunk a homeopátiás Hyoscimaus alkat disznó vicceire. A Hyoscyamust régóta alkalmazzák homeopátiás szerként, proovingja Hahnemann nevéhez fűződik. A Hyoscyamust leggyakrabban viselkedési zavarok kezelésére használjuk. A szer másik fontos tünete a csiklandozó, görcsös, elsősorban éjszaka jelentkező köhögés, mely alapján Köhler homeopátiás kodeinnek nevezte el.

Kulcstünetek: Viselkedési zavarok erotikus színezettel, Delírium, Paranoia, Inadekvált nevetés, Csiklandozó, görcsös köhögés éjjel

Fő hatásterületei: idegrendszer, légutak, húgyhólyag

Modalitások:

  • Rosszabbodás: féltékenység kapcsán, fekve (köhögés miatt), menses alatt.
  • Javulás: ülő helyzetben (köhögéskor)

Etiológia: Természetesen nem minden esetben találunk kiváltó okot, de idegi kimerültség, alvásmegvonás, idős kor, súlyos fertőző betegségek, fejsérülés is provokálhat Hyoscyamus állapotot.

Mentális tünetek:

Mint minden szernek, a Hyoscyamusnak is van kompenzált és dekompenzált stádiuma. Dekompenzált esetben durván, obszcén, másokat sokkolva viccelődik, illetve fejezi ki szexuális késztetését, így könnyen pszichiátrián vagy börtönben végzi. Enyhébb esetben csak folyamatos viccelődésére figyelhetünk fel. Viccei gyakran szexuális témájúak. A Hyoscyamust igénylő páciens gyakran gyanakvó, ami általában annak köszönhető, hogy csalódást okozott neki valaki, akiben komolyan megbízott, vagy visszautasították őt (pl. visszautasított szerelem). A további visszautasításoktól való félelem meglehetősen szkeptikus magatartást eredményez nála, és jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze a későbbi csalódásokat (pl. extrém éber a párkapcsolataiban, vagy nagyon akkurátusan ellenőrzi a kiválasztott orvos összes rangját, eredményét, tevékenységét). Jellemző módon attól is félhet, hogy megmérgezik. A Hysciamus-páciens, ha sarokba szorítva érzi magát, akkor meglehetősen csúnyán viselkedhet, de ritkán követ el hidegvérrel erőszakos cselekedetet. Normál esetben egy kedves, extrovertált, beszédes viccelődő ember, aki csupán minden áron a figyelem középpontjába akar kerülni. A mentális állapot romlásával azonban egyfajta szexuális mánia alakulhat ki. Súlyos esetben egyfajta deliriosus állapot figyelhető meg, de ezt gyakran külső tényező provokálja (pl. láz, függőségek, fejsérülés). A Hyoscyamust igénylő delírium esetén az aluszékony periódusokat – melyet mormogás tarkíthat – rövid izgalmi periódusok szakítják meg. Az arc általában sápadt, a pupillák tágak. Belladonna esetén tovább tartanak az izgalmi periódusok, és rövidebb a nyugodt időszakok időtartama. Stramonium esetén találkozunk a leghevesebb izgalmi tünetekkel. A Hyoscyamus fontos geriátriai szer, melyet legyengült, bizalmatlan, aggitált időseknél is alkalmazhatunk, akik elutasítják a gondozást. A Hyoscyamust alkalmazhatjuk skizofrénia, Parkinson-kór esetén is a megfelelő tünetek jelenlétekor.

 

Általános tünetek:

 A Hyoscyamusra jellemző lehet egyfajta görcskészség, így epilepszia esetén is használhatjuk. A görcsöket provokálhatja ijedtség, gyakran alvás alatt alakulnak ki, vagy menses ideje alatt, vagy akár hirtelen felszökő láz kapcsán. Petit malban is alkalmazható. Általánosságban a Hyoscyamusra jellemző egyfajta nyugtalanság, különösen pl. a kezek nyugtalansága. Jellemző módon ilyenkor szinte folyamatos gesztikuláció figyelhető meg.

Torok: A Hyoscyamust igénylő páciensnél nyelési nehézség is kialakulhat, ilyenkor még a folyadék elfogyasztása is problémát okozhat. Ezt tovább fokozza még a nyelv és a garat szárazsága.

Urogenitális tünetek: A Hyoscyamus urogenitális tüneteit a szexualitás lengi körül. Már gyermekkorban jellemző a gyakori maszturbáció, melyet sokszor nyilvánosan végez. A Hyoscyamus gátlástalanul mutogatja nemi szerveit is. Jellemző rá, hogy felnőtt korban fűvel-fával szexuális kapcsolatot hoz létre fokozott szexuális töltete miatt. Egyéb tüneteihez is sok esetben társul gyakori vizelési inger.

Légutak: Csiklandozó görcsös köhögés, mely fekve és éjjel rosszabb, felülve javulnak a tünetek.

Végtagok: A Hyoscyamusra jellemző a végtagok nyugtalansága, ami a leggyakrabban fokozott gesztikuláció formájában nyilvánul meg. Csipkedheti, csavargathatja a ruháját, de keze, lába is rángatózhat.

Alvás: A Hyoscyamusra jellemző lehet az izgalom, lelki problémák miatt jelentkező álmatlanság. Gyakran vannak rémálmai. Különösen gyermekeknél jelentkezhet az éjszakai „sikító felébredés”, mely enyhébb formában jelentkezik, mint a Stramonium eseteknél.

 

Hyoscyamus-gyerekek: Nagyon energikus gyerekek, mindenhol ott vannak. Mindenáron magukra akarják terelni a figyelmet. Sokszor elhanyagolva érzik magukat, válás után is kialakulhat ez az állapot. Destruktívak is lehetnek, ha valami nem sikerül nekik, ilyenkor hajlamosak a káromkodásra, a csúnya beszédre. Mutogatják a nemi szervüket, vagy önkielégítést végeznek akár mások jelenlétében is. Idegrendszeri panaszok, epilepszia jellemezheti. Hajlamosak a görcsös, száraz köhögésre, ami felüléstől javul. Nem szeretik a vizet, ami nagyon jellemző rájuk.

Hasonló szerek: Belladonna, Stramonium, Tarentula

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on