Lachesis

A Lachesis kígyóból készülő homeopátiás szer nagyon széles körben használt gyógyszer a homeopátiában. Leginkább a keringés, a hormonrendszer és az elme tünetei alapján gondolhatunk a használatára. A pácienseknél megfigyelhető egy nagyfokú pszichés feszültség, ami valahogy levezetést követel magának. A páciensek nagyon sokat beszélnek, egyik témáról a másikra kalandoznak, azaz „nem lehet lelőni őket”. Tele van ötletekkel, és ezeket mindig meg akarja osztani másokkal. Szeretnek versengeni is másokkal, és bebizonyítani, hogy a saját elképzelésük vajon miért jobb a másikénál. (Jó példa erre a reklámipar, szórakoztatóipar, stand-up comedy, stb.). Mindig lehet tudni, ha egy Lachesis-páciens megjelenik a társaságban, intenzív a jelenléte, felfigyelnek rá. Ismeri mások gyenge pontját, és mintegy szavakkal belemar a másikba, ha úgy érzi, hogy az őt megbántotta, vagy ha nem figyel rá eléggé. Fontos pszichés vonás mindemellett a féltékenység, amely megmutatkozhat testvérféltékenységként gyerekkorban vagy szakmai féltékenységként felnőttként, illetve a házastársi, szerelmi kapcsolatokban szintúgy.

A Lachesis nagyon féltékeny, gyanakvó.

A bőrfelszín rendkívül érzékeny az érintésre vagy a szorításra, jellemző tünete a nagyfokú, ideges ingerlékenység, a beteg nyugtalan, dobálja magát, izeg-mozog. A tünetek a BAL OLDALON jelentkeznek, később a jobb oldalra terjednek át a TOROK, a PETEFÉSZEK betegségei esetén. ELSŐSORBAN NŐI SZER. A fájdalmas területek, a kéz KÉK elszíneződése. Maró, bűzös váladékok. FELFELÉ TERJEDŐ ÉRZETEK a torokban, nátha esetén. HŐHULLÁMOK, vértolulások. GOMBÓCÉRZET a torokban, CSOMÓÉRZET a hasban, a májban, a rectumban stb. – a beteg úgy érzi, mintha egy gömbölyű tárgy le-föl gurulna a húgyhólyagjában. Szorító érzés a torokban, vagy a fejen – a beteg úgy érzi, mintha sapka lenne rajta. Nagyfokú fizikai és szellemi gyengeség. Bánat, ijedtség, bosszúság, düh, féltékenység, szerelmi csalódás, maszturbáció. Az érintett terület elkékülésével járó rándulások okozta megbetegedések. A női páciens soha nincs jól a változás kora óta. A tünetek – akár nappal, akár éjjel – mindig alvás közben jelentkeznek, s a beteg már ezekkel ébred fel. Hisztéria.

Leggyakoribb indikációs területek: Alkoholizmus szövődményei, Asthma, Endometriosis, Hypertonia, Klimakteriumban megjelenő panaszok (hőhullámok, vérzési rendellenességek), Menzeszpanaszok, Migrén, Orrvérzés, Petefészekciszta, Pharyngitis, PMS, Ritmuszavarok, Szívbillentyű-panaszok, Vérzések, Viselkedési problémák.

A Lachesis gyakori szer klimaxban fellépő panaszok esetén (hőhullám, fejfájás stb.)

Etiológia: Hormonális elnyomások. Klimax. Hosszantartó bánat, gyász. Ijedtség, Megalázás, Féltékenység, Szerelmi csalódás. Sérülések, különösen a szúrt sebek. Alkoholizmus.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: ALVÁSTÓL. ALVÁS UTÁN. REGGEL. MELEGTŐL – NYÁRON, TAVASSZAL. Meleg szobában. A NAPON. A LEGKISEBB ÉRINTÉSTŐL vagy NYOMÁSTÓL. A RUHA SZORÍTÁSÁTÓL – a nyak körül, a derekán. Elnyomott VÁLADÉKOZÁS esetén. A menzesz kezdetén és végén. A VÁLTOZÁS KORÁBAN. ALKOHOLTÓL. Felhős időjárás esetén. FORRÓ ITALOKTÓL.
  • Javulás: SZABAD LEVEGŐN. AKADÁLYTALAN VÁLADÉKOZÁS ESETÉN. Felböfögéstől. Erős nyomástól. HIDEG ITALOKTÓL. Az érintett testrész lemosásától. Amikor ülés közben előrehajol. Evéstől, különösen gyümölcs fogyasztásától. Meleg borogatásoktól. Ruháját meglazítva.

Elmeállapot: Féltékenység. Irigység. Gyanakvás. Bőbeszédűség. Gyűlölködő, vágyik a visszavágásra, a bosszúállásra. Szarkazmus. Jó humorérzék. Jó nyelvérzék. Nagyon intenzív érzelmi élet. Nagy szíve van, de könnyen megsértődik. „Aki nincs velem, az ellenem!” hozzáállás. Nem bírja az autoritást. Fél a kígyóktól, a mérgezéstől, a szívbetegségektől, esetleg attól, hogy valaki van a háta mögött. Kényszerképzetek gyötrik. Azt gondolja, hogy egy emberfeletti erő irányítása alatt áll, azt hiszi magáról, hogy halott, és már a temetésére készülnek. A páciens úgy érzi, hogy megmérgezték, tele van méreggel. Fél a lefekvéstől, elalvástól vagy attól, hogy megáll a szíve. Vallási őrület. Beszél, énekel, fütyül, különös mozdulatokat tesz. Gúnyolódik. A görcsök alatt a padlón mászik, köpköd, elbújik, nevet vagy dühös. Rossz a memóriája. Hibákat ejt az írásban és a beszédben. Alvás után jobban működik az agya. Pontosan megjósolja a jövő eseményeit. Büszke és lusta. Utálatos.

A Lachesis nem bírja a szorosat a nyaka és a dereka körül.

Általános tünetek: Melegvérű, melegtől minden tünete rosszabbodik (néha lehet azért fázós). Alvás alatt rosszabbodó panaszok. Menzesz előtt romló tünetek. Menopauzában vagy terhesség alatt romló panaszok. Elnyomott váladékozásoktól kialakuló tünetek. Bal oldali panaszok, vagy balról jobbra haladó panaszok. Tavasszal romlik az állapota (pl. szénanátha). Elnyomott szexualitás is kiválthatja a panaszokat (Conium). Hőhullámok. Rosszabb számára baloldalon feküdni, nem is nagyon tud. Lilás, feketés elváltozások, bőrelszíneződések (arcon, bőrön, aranyér és kelések kialakulása). Nem bírja a gyengéd érintést, csak az erős nyomást. Nem bírja a ruha szorítását a nyaka, a dereka körül (különösen, hogyha beteg, ilyenkor le akar vetkőzni, vagy le akarja tépni magáról a ruhát).

Fej: Migrén. Lüktető fejfájás. Szétrepesztő, égető fejfájás. Bal oldali fejfájás, vagy a fejtető égető fájdalma. A fájdalom rosszabb: menzesz előtt és alatt, klimax idején, melegben, terhesség alatt és javul nyomástól.

Arc, szemek: Livid, márványozott arc, meleg időben sötét arcbőr. Hajszálerek hálózata az arcbőrön. Arcneuralgia (bal oldali). Hőhullámok. Rendkívül duzzadt ajkak. Szemgolyón belüli vérzések. Amikor szorítja valami a torkát, a beteg úgy érzi, mintha kiesne a szeme.

Orr: Dugulásos nátha. A menzesz kimaradása esetén, orrfújáskor jelentkező orrvérzés. Vér és genny ürül az orrüregből. Tüsszögési rohamok. Vörös pattanások az orron („borvirágos orr”) szénanátha esetén, alkoholistáknál. A beteg nem tűr meg semmit közvetlenül az orra előtt.

Szájüreg: Kékes, duzzadt, könnyen vérző fogíny. Duzzadt nyelv, nyelvremegés, amikor a beteg kinyújtja, vagy amikor a fogai között tartja vagy kilógatja a nyelvét. A beteg nem tudja nagyra nyitni a száját. Nem tűr semmit a szája előtt. A fülbe sugárzó fogfájás. A beteg gyakran összekoccintja a fogsorát. Túl hosszúnak érzi a fogait. A nyelv gyors, erőteljes öltögetése.

A Lachesisre jellemző a bőbeszédűség, egyik témáról a másikra vált. Lyukat beszél a hallgatóság hasába. Jó a humora.

Torok: Bal oldali vagy balról jobbra haladó torokgyulladás. Bal mandulagyulladás. Torokfájdalom, ami rosszabb nyeléskor, különösen folyadék nyelésekor, és a fülbe sugárzik. A fájdalom hidegtől javul. Nyelés közben meg akar fulladni. Gombócérzés a torokban. Nem bírja a szorosat a nyaka körül, nem szívesen hord nyakkendőt, garbót, nyakláncot. Nem bírja, hogyha a torkát megérintik, vizsgálják („meg akar fulladni”).

Mellkas, légzőrendszer, szív: Fekvő testhelyzetben, elalváskor jelentkező fulladás és fojtogató érzés. A betegnek muszáj kiugrania az ágyból és odaszaladnia a nyitott ablakhoz. Nagy lélegzeteket kell vennie. Légszomj. Csiklandozó, fojtogató köhögés, ami romlik a nyak vagy a hallójárat megérintésekor. Alvás alatti köhögés, amelyről azonban a betegnek nincs tudomása. Mintha köhögéskor egy dugó mozogna föl-le a gégéjében. Érintésre fájdalmas gége. Általános asthma, vagy asthma a féltékenység miatt. Angina. Infarktus a bal karba sugárzó fájdalmakkal (Naja tripudians, Latrodectus). Palpitáció a bal oldalán fekve, éjszaka, alvás közben.

Gyomor- és bélrendszer: Kívánja az alkoholt, az osztrigát, a kávét, a csípőset, ezek egyúttal jót is tesznek neki. Egyszer annyira éhes, hogy már nem képes várni az ételre, máskor viszont étvágytalan. A beteg nem tűr meg semmit a derekán. Májgyulladás. Ájulást okozó, metsző fájdalom a has jobb oldalán. Terhesség alatti székrekedés. A beteg szűknek érzi az anusát. Minden egyes köhögés vagy tüsszentés a rectum fájdalmával jár. Bélvérzés, kis elszenesedett részecskéket tartalmazó vérrel. Kidudorodó, fájdalmas aranyeres csomók. Állandó székelési inger, viszont széklet nélkül. Bűzös széklet. Nőknél kalapácsütéshez hasonló érzés az anusban – menzesz idején. Amikor a beteg megfordul, úgy érzi, mintha egy golyó gurulna a hasában. Gyümölcstől és savanyú dolgoktól hasmenése lesz (Arsenicum album, China).

Női nemi szervek: PMS. Súlyos dysmenorrhoea. Petefészekciszta (bal oldali) és esetenként tumor. Korai életkorban elkezdődő, intenzív maszturbáció. Fekete, kevés, darabos, maró, orrvérzéssel váltakozó menzesz. Méh- és petefészekfájdalmak, amik javulnak szinte rögtön a vérzés megindulásakor. A menzesz előtt a beteg szabad levegőre vágyik, egyik helyről a másikra rohan.

Bőr: Márványozott vagy livid bőr, sötét bőrfoltok. Felmaródó lábszárfekélyek kékeslila udvarral. Gombás fekélyek. Visszérfekélyek. Karbunkulusok, furunkulusok, kékes udvarral. Fekete szélű felfekvések. Kitágult hajszálerek a bőrön. Kicsi, erősen vérző sebek.

A Lachesisnek torokfájás esetén gombócérzete van a torkában.

Hőszabályozás: A koponyatető MELEG. HŐHULLÁMOK ébredéskor, elalváskor. Izzadás a nyak körül, hónaljban, alvás alatt jelentkező, sárga foltot hagyó, fokhagyma szagú verejtékkel. A beteg lába jéghideg.

Lachesis-gyerekek: Nem vagy csak nagyon nehezen tudja kontrollálni az intenzív érzelmeit. Sokszor a szülők viselkedési probléma miatt viszik őket a rendelőbe. A panaszok a kistestvér megszületése óta alakultak ki. Nem bírja elviselni, hogy most már más is figyelmet kap rajta kívül, nagyon féltékeny, és bármilyen fizikai tünetet képes produkálni csak azért, hogy újra ő legyen a figyelem középpontjában. Féltékenységében durva megnyilvánulásai is lehetnek, akár bánthatja is a kistestvért (Hyosciamus). A Lachesis-fiúk nagyon féltékenyek lehetnek emellett az apjukra. Féltékeny a barátságaiban is, nehezen viseli, ha az ő barátja másvalakivel is barátkozik. Az iskolai órákon nehezen tudja féken tartani magát: közbeszól, másokat nem enged felelni, mindenre ő akar válaszolni. Nehezen tolerálja a korlátozást, az autoritást, ilyenkor azt érzi, hogy meg fog fulladni. Inkább este, éjszaka élénkülnek fel, ilyenkor buzog bennük az energia, és emiatt nehéz őket ágyba dugni.

Hasonló szerek: Hyosciamus, Crotallus horridus, Naja, Cimicifuga, Phosphorus, Sulphur, Platina, Zincum metallicum.

 (Részlet a Képes Homeopátiás Materia Medicából)


Megosztás a Facebook-on