Medorrhinum

Egyike az örökletes nozódáknak. A legtöbbször nagyon nehéz puszta repertorizálással eljutnunk a szerig, mert a repertóriumokban nagyon alul reprezentált a szer. Sokszor a mentális kép vezet a szerhez, de vannak olyan esetek is, amikor a jól kifejezett általános vagy lokális tünetek vezetnek el hozzá. Az örökletes nozódák mindegyike mélyen ható, ezért adagolásuknál különösen figyelembe kell vennünk a klasszikus homeopátia által előírt szabályokat. Hatással van az elmére, az idegekre, a nyálkahártyákra. Hasznos szer a női és férfi kismedencei krónikus gyulladások kezelésénél. A váladékok általában bőségesek, szinte soha nem akarnak abbamaradni, maró és viszketést okoznak. Halszagú váladékok. Sokfajta fájdalom, sajgás, merevség. Kóros lesoványodás, növekedési zavarok. Zsibbadás, bizsergés. Ízületi fájdalmak, gyulladások. A nyirokcsomók megnagyobbodása az egész testen, melegségérzettel, fájdalommal. Az ízületek elgyengülése, kilazulása. Égető érzések. Apró, igen érzékeny afták, hólyagok. A beteg azt szeretné, hogy legyezzék (Carbo-veg.). A páciens kellemetlen szagúnak érzi magát, ami a mosakodás után is megmarad. Szemölcsök a nemi szerveken, elnyomott szemölcsök után kialakult panaszok (Thuja). A családban előforduló gonorrhoea, korai infarktus a szülőknél. Este, éjszaka javuló panaszok. Szélsőséges viselkedés, sietős alkat. Szeret és gyűlöl, jól tanul, majd megbukik, jól dolgozik, briliáns valamiben, majd a következő alkalommal elrontja ugyanazt, stb.

Kiváltó okok: Anticipáció (várakozási feszültség, lámpaláz). Rossz hírektől.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Nyirkosság. Napközben. Napkeltétől napnyugtáig. Hajnali 3-4 órakor. Vizeletürítés után. A legkisebb érintéstől. Zárt helyiségben. Vihar előtt. (Rhododendron)
  • Javulás: Hason fekve. Amikor hátrahajol, kinyújtózkodva. Friss levegőn. Amikor legyezik. Erős dörzsöléstől. Tengerparton. Nedvességtől. Naplementekor.

Klinikai tünetek: Allergiák. Asztma. Szorongás. Ízületi gyulladás. Viselkedési zavarok. Ekcéma. Herpes. Magas vérnyomás. Intersticiális cystitis. Leukorrhoea. Mániás depresszió. Gyomorfekély. Tüdő fibrózis. Reiter szindróma. Sinusitis. Vaginitis. Szemölcsök.

Elmeállapot: Szenvedélyes, kalandvágyó ember, sokszor egoistának tűnő magabiztos fellépéssel. Az élet minden területét ki akarja próbálni, vonzódik a tiltott dolgokhoz, lehet szerencsejáték-függők is. Hajlamos a végletekre, nem félúton, nem középen halad, vagy szeret szenvedélyesen valamit, vagy ugyanolyan szenvedélyesen utálja. Kegyetlenek is lehet (pl. állatokkal). Téveszméje, hogy van valaki mögötte vagy mellette. Fél a sötétben, a szellemektől. Bezártságérzés, claustrophóbia. Fél a megőrüléstől. Szorongás az egészségi állapotuk miatt (Ars, Phos.). Rossz a memóriája, néha a mondat végén elfelejti, hogy mit is akart mondani az elején, elveszíti a beszélgetés fonalát. Hajlamos halogatni a dolgokat amolyan Pató Pál úr módjára. Nem vállalja a felelősséget. Az a téveszméje, hogy az idő túl lassan telik. Hajlamos a jövőben élni, azt tervezgetni, hogy mi lesz majd egy nap, egy hét, egy hónap, egy év múlva. Nincs a jelenben. Minden olyan idegennek tűnik a számára. Rengeteg ötlete van, de nagyon keveset valósít meg belőle. Körömrágás, extrém fokú néha még a lábkörmeit is lerágja.

A Medorrhinumra jellemző a szélsőségesség, szenvedélyesség. Mindent ki akar próbálni. Tünetei javulnak tengerparton, este. Kívánja a jéghideg italokat és a narancsot. Fizikális tünetei között fontos a bokaduzzanat, a szemölcsökre való hajlam. Egy szenvedélyes körömrágós személyiség

Fej: Fejfájás szorító érzéssel. Égető érzések a tarkón. Kócos haj. Nehéznek érzi a fejét, ezért hátrafeszíti azt. Fejviszketés, korpás fejbőr.

Szem: Mintha egy szálka lenne a szemében. A szempilla kihullik. A páciens kicsinek vagy duplán látja a tárgyakat. A felső szemhéj kemény, mintha porc lenne benne.

Orr: Krónikus nátha és arcüreggyulladás, ami gyakran már kicsi gyermekkorban kezdődik. Állandóan termelődő váladék, ami szinte folyamatosan csorog lefelé a hátsó garatfalon. Folyamatos torokköszörülés. Nátha esetén megszűnik az íz- és a szagérzékenység. Szénanátha. Az orrhegy gyakran nagyon hideg.

Arc: Szürkés, zsíros arc. Akne, ami menses után rosszabb. Piros, pókhálószerű rajzolat az arcon.

Száj: Apró és igen fájdalmas afták. Csipkés szélű, puha, málló sárgás fogak. Vastag barna lepedékkel fedett nyelv.

Gyomor: A páciens kívánja a húst, a halat, a sós ízeket, a jeget, az éretlen gyümölcsöket, a narancsot, az alkoholt és a cigarettát. Szereti keverni az ízeket, édes+sós, édes+savanyú. Elutasítja a padlizsánt, a nyálkás ételeket, a borsót és a babot. Gyomorfekély, ami hajnali 2 órakor fel is ébreszti a pácienst. Farkasétvágy, evés után is megmaradó éhségérzet.

Emésztőrendszer, has: Nehézségérzet az alhasi tájékon. Kínzó kólika, ami hason fekve javul. Csak akkor tud székletet üríteni, ha hátradől, utána pedig rázza a hideg. Sötét, bűzös nedvszivárgás az anusból, ami halszagú is lehet. Tűzpiros, nedvedző végbélnyílás, ami hevesen viszket is.

Vizeletképző- és kiválasztó rendszer: Éjszaki bepisilés. Forró, ammónia tartalmú vizelet. A vesetájék fájdalma, ami jég vagy jégkrém fogyasztásától javul. Bugyborékolás érzet a vese tájon. Lassan ürülő vizelet. Nem specifikus urethritis. Krónikus visszatérő húgyhólyaggyulladás.

Férfi nemi szervek: Fájdalmas prosztata-megnagyobbodás, gyakori és fájdalmas vizeletürítéssel. Impotencia. Nehézségérzet a gáttájékon. Állandó, gennyes, sárga váladék.

Női nemi szervek: Krónikus gyulladások, genitális herpesz, szemölcsök. Sterilitás az összenövések, gyulladások miatt. Fájdalmas petefészkek, fájdalmas menzesz. Bőséges, sötét, darabos menzesz. Emlők hidegsége és érzékenysége. Sűrű, halszagú hüvelyfolyás. Nimfománia. Korai életkortól kezdődően maszturbálás. Pelenkakiütés, vörös, viszket.

Légzőszervek, mellkas: Krónikus hörghurut, hörgőtágulat, asztma. Asztma már gyermekkortól, asztma és ekcéma váltakozása. A nehézlégzés térd-könyök helyzetben javul. Mintha a tüdő vattával lenne tele, mintha üres lenne a mellkasa (szív helyén érzett ürességérzet). Korai életkortól kezdve anginás panaszok.

Végtagok: Körömrágás. Kifejezett bokaduzzanat, könnyen kibicsakló bokák. A talpak nagyon érzékenyek, nem tud mezítláb járni, ha egyenetlen a talaj. Forró talpak gyerekeknél, ki kell dugnia a takaró alól. Szeret mezítláb járkálni otthon vagy a hideg padlón, hogy enyhítse a talp forróságát. Arthritis gonorrhoeás előzményekkel. Különösen a térdízületekkel vannak panaszai.

A Medorrhinum jellemző módon gyakran hátra néz, mert úgy érzi, hogy valaki van mögötte

Bőr: Bőrviszketés. Condyloma. Sárga elszíneződések. Vörösréz színű foltok, amelyek a régi kiütések maradványai. Ekcéma.

Alvás: Rövid alvás is felfrissíti. Térd-könyök pozícióban alszik. Arról álmodik, hogy éppen iszik.

Gyerekek: Gyakran viselkedési zavarokkal küzdenek. Hiperaktív gyerekek, állandóan rohannak. Sokszor sápadtak, alultápláltak. Agresszívek, szélsőségesek, verekednek a szüleikkel és a társaikkal is. Rágják a körmüket. Félnek a sötétben, félnek a szellemektől. Éjszaka felélénkülnek, felkelnek és játszanak. Fizikai panaszok: orrdugulás, ekcéma, asztma, állandó orrváladékozás, visszatérő hólyaghurut vagy szemölcsök. Néha extrém módon vonzódnak az állatokhoz és velük nagyon kedvesek, míg az emberekkel ellenkezőleg. Korai szexuális érdeklődés, maszturbációra való hajlam. Tompa, memóriája gyenge. Pelenkakiütés csecsemőknél, gyakran kombinálódik egy soha meg nem szűnő náthával esetleg asztmával is. Nagyon kívánják a húst, a sós és édes ízeket, az éretlen gyümölcsöket, a narancsot, a citromot, és a jégkrémet.

Hasonló szerek: Sulphur, Nux vomica, Lachesis, Carcinosinum, Tuberculinum, Platina, Natrium sulphuricum, Thuja, Psorinum.


Megosztás a Facebook-on