Dr. Zarándi Ildikó – mellékhatások nélkül gyógyít

Interjú dr. Zarándi Ildikóval, a CEDH igazgatójával

Eredetileg belgyógyász dr. Zarándi Ildikó, de pályája során egyre nagyobb érdeklődést mutatott a komplementer gyógymódok iránt. Ma elsősorban homeopata orvosként praktizál, és a szakemberképzésből is aktívan kiveszi a részét, a CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő társaság igazgatójaként. 

Eredeti szakmája belgyógyász. A tradicionális orvoslás gyakorlójaként mikor találkozott első ízben a homeopátiával?

Tizenhat évvel ezelőtt belgyógyász szakorvosként végeztem, és egy évtizedet kórházi belgyógyászati osztályon dolgoztam. Már ebben az időben érdekeltek a komplementer gyógymódok, azok helye, alkalmazási lehetőségei a hagyományos orvoslásban. Párhuzamosan a kórházi munkámmal, többféle alternatív medicinát is tanultam. Erre szakosodott képzéseken elsajátítottam például az akupunktúra, a biorezonancia, a gyógynövény terápia ismereteit, ezt követően kerültem aktív kapcsolatba a homeopátiával, ami azóta is a legközelebb áll hozzám a természetes gyógymódok közül. Ez a szelíd gyógymód ez idő tájt sajnos, a magánéletemben is komoly szerepet kapott: édesapámat szívinfarktus érte, pedig szedte a „jól” beállított hagyományos gyógyszereket. A homeopátiás terápiában találtam meg később azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújthatja a gyógyításban, az egyént testi-lelki egységében nézve lehet kezelni, mellék hatásmentesen és hatékonyan lehet megelőzni a személyre jellemző betegségek kialakulását.

Saját magán, vagy más hozzátartozóin is kipróbálta a homeopátiás szerek hatását?

Az évek folyamán a gyerekeim éppen aktuális gyerekbetegségeinek kezelésére folyamatosan alkalmaztam ezeket a szereket. A kicsiknél gyakori légúti betegségek és azok kellemetlen tüneteinek a gyógyítására kiválóan alkalmasak voltak a golyócskák. A gyerekeimen kívül családom többi tagjának kezelésében is sikerrel alkalmazom ezeket a szereket. Magam a prevenció szempontjából szedem a szereket, így szerencsére elkerülnek a betegségek.

Az utóbbi években elsősorban homeopata orvosként praktizál. Mit tapasztal, milyen betegségekkel fordulnak segítségért a legtöbben a homeopátiához?

Nagyon széles a spektrum, szinte megszámlálhatatlan panasszal keresnek fel a betegek. Gyermekkorban leggyakoribbak a makacsul visszatérő légúti betegségek, a húgyúti gyulladások. Az utóbbi kórkép felnőtt korban is nagyon gyakori, és a rendszeresen visszatérő tünetek hagyományosan nehezen kezelhetőek. A hagyományos orvoslás antibiotikumokat alkalmaz azok megszüntetésére, ám ezeknek jól ismertek az emésztőrendszerre ható, és egyéb káros mellékhatásai. A gyerekeknél a homeopátiás szerek különösen jó hatást fejthetnek ki a különféle viselkedési- és magatartászavarok kezelésében. Olyan kórképeknél is hatékony a homeopátia, amelyek kezelésében a tradicionális gyógymódok kevesebb sikerrel kecsegtetnek, illetve az esetükben alkalmazott hagyományos gyógyszerek mellékhatásai az átlagosnál erősebbek. Ilyenek például a dadogás, a hiperaktivitás, agresszivitás, féltékenység, vagy az erős introvertáltság, depressziós magatartás, vagy az autizmus. A testi tünetek közül homeopátiás szerekkel kiválóan kezelhető a reflux, és más emésztőszervi betegségek, továbbá számos bőrbetegség, köztük az igen gyakori és sok, kellemetlen tünettel járó gyermekkori ekcéma. A homeopátiás szerek a felnőtteknél is sikerrel alkalmazhatók többféle emésztőszervi problémáknál, így a fekélybetegségeknél, az irritábilis bélszindrómánál, bélgyulladásnál, vagy az aranyeres panaszoknál. Az allergiás és recidív légzőszervi tünetek kezelése, valamint a hormonális problémák, nőgyógyászati panaszok, sőt a meddőség homeopátiás kezelése is sok esetben sikeres. Az említett panaszok valamelyikében szenvedő betegek általában azért keresik fel a homeopátiás rendelést, mert elégedetlenek a hagyományos gyógyszerek hatásával, vagy rosszul tolerálják azok mellékhatásait.

Az aktív gyógyító munka mellett ön, a CEDH oktató centrumában tanítja is a homeopátiás kezelés ismereteit. Úgy tudom, ezzel a gyógymóddal döntő többségében nők foglalkoznak: tradicionális gyógyító szakmákkal foglalkozó doktornők, illetve gyógyszerésznők szereznek homeopátiás képesítést. Vajon miért? A férfiak kevésbé érdeklődőek?

A képzésre férfiak is jelentkeznek, igaz, ők sokkal kisebb létszámban, mint a hölgyek. Feltételezhetően azért, mert a női kollégák nyitottabbak az új, a hagyományostól eltérő kezelési módszerek iránt. A férfiak inkább a realitás, a jól bevált módszerek, a statisztikai adatok hívei. Persze, ez a mentalitás nem minden országra egyformán jellemző: a CEDH oktató hálózatának központja Párizsban van. A francia tapasztalatok szerint nincs különbség a homeopátiát tanuló férfiak és nők létszáma között sőt, a praktizálók között több a férfi orvos, mint a nő.

Itthon, a szkeptikus, homeopátiás módszereket ellenzők gyakran azzal érvelnek, hogy a nők általában sokkal hiszékenyebbek, mint a férfiak, ezért fogékonyabbak a homeopátiás orvoslás iránt. 

Szerintem, a homeopátiás orvosnőknél korántsem a hiszékenység játszik szerepet, hanem az átlagosnál erősebb empatikus képességük és az új módszerek iránti, nagyobb fogékonyságuk, elkötelezettségük. A módszer ellenzőire leginkább az jellemző, hogy úgy kárhoztatják és beszélnek annak hatástalanságáról, hogy nem ismerik a homeopátia lényegét, a gyógyításhoz használt szereket, azok hatásait és a kezelések eredményeit. Bár a nemzetközi orvoslásban már világszerte elismert gyógymódról van szó, a kórházakban és az egyéb gyógyító intézményekben a homeopátiát kiegészítő terápiaként is, a tradicionális gyógymódokkal egyenrangú eljárásként kezelik, nálunk még mindig sok az ellenzője. Oka egyrészt a szakmai protokollokhoz erősen ragaszkodó, a hagyományostól eltérő, új módszerektől idegenkedő felfogás, másrészt a hagyományos gyógyszereket gyártók erős lobbi tevékenysége. A némelyek által tanúsított elutasító magatartás ellenére a hazai homeopata orvosok azt vallják, hogy a homeopátiás szerek nem a hagyományos gyógyászat és gyógyszerek ellen vannak, nem helyettük alkalmazandók, hanem önállóan, vagy azok mellett, kiegészítő terápiaként. A gyógyító folyamatban mindig a beteg érdeke a legfontosabb és eszerint alkalmazandók a számára legkedvezőbb hatást adó készítmények.

A homeopátiás szerek nagy sikerrel alkalmazhatók az állatgyógyászatban is. A homeopata szemlélet szerint mi a különbség az ember- és az állatgyógyászat között? Más-más gyógyszert alkalmaznak, vagy ezek azonosak, pusztán a betegségek diagnózisa különbözik?

Annak ellenére, hogy a különféle betegségek kezelésére az embereknél és az állatoknál is ugyanazokat a készítményeket alkalmazzuk, a diagnózis felállításának különbségei és a kizárólag állatokra jellemző speciális betegségek miatt a két szakma kettévált. Általában külön oktatják a humán homeopata orvosokat és önállóan az állatorvosokat, de előfordul, hogy tanfolyamainkon állatorvos kollégák is tanulnak. A gyógyítási alapelvek és a gyógyszerek mindkét fajnál megegyeznek.

Említette, hogy a családját, a gyerekeit homeopátiás szerekkel kezeli. Az élet többi területén is az egészséges életmód hívei?

Három gyermekem van: egy tizenöt éves fiú-lány ikerpár és egy kilencéves kislány. Mindannyian elkötelezett hívei vagyunk az egészséges életmódnak, aminek egyik alappillére a reformétkezés. Sok nyers gyümölcsöt, zöldséget eszünk, igyekszünk étkezésünkben a megfelelő tápanyag arányokra is figyelni. Szerencsére, korosztályuk rossz szokásait, a mértéktelen hamburger, chips, pizza falást a gyerekek nem vették át. Gyorséttermekbe egyáltalán nem járunk és a kamaszok kedvenc, ám nagyon egészségtelen ételeit is csak ritkán kóstolják meg. Tudatosan táplálkozunk, és szívesen eszünk egészséges élelmiszereket. Emellett sokat kirándulunk, biciklizünk, a gyerekek rendszeresen sportolnak is, hiszen az iskola által kínált fizikai aktivitás mértéke elég alacsony.

Ha egy nagy, hónapokig tartó utazásra készülne, és csak kevés holmit vihetne magával, akkor milyen homeopátiás szereket, könyvet vinne magával az útra?  

Mivel kevés golyócskát vihetek magammal, ezek használatát ismernem kell, így ebben az esetben könyvet valószínűleg nem vinnék magammal. Oktatásunk során is arra törekszünk, hogy minél több homeopátiás szert jól, mélyen sajátítsanak el az orvosok, és a szakma gyakorlása közben ez a tudás elmélyüljön. Homeopátiás készítmények közül pedig olyanokat tennék a bőröndömbe, amelyek a fertőzésektől, megfázásoktól óvnak meg, és lelki fájdalmak, megrázkódtatások ellen is hatékonyak. Lázcsillapítókat, allergiás reakciók ellen ható, baleseti sérüléseket gyógyító golyócskákat is feltétlenül vinnék.

Lóránth Ida


Megosztás a Facebook-on