Nitricum Acidum

Salétromsav

A salétromsavat mér a XI. században is alkalmazták gyógyításra. A 18. századtól elsősorban bőrpanaszok kezelésére használják. A szer homeopátiás formájának fő alkalmazási területe is elsősorban a bőrre terjed ki. Jellemző módon a szúró fájdalommal járó berepedések szere, melyek gyakran a bőr-nyálkahártya határon jelentkeznek (száj, orr, végbél, húgyutak). A Nitricum acidum mentális képe is igen karakterisztikus: jellemzően depresszív, ingerlékeny alkat hypochandriával, tyúkperekre való hajlammal fűszerezve.

A Nitricum acidumra kifejezetten jellemzők a tyúkperek

Legfontosabb jellemzők: Szorongás az egészsége miatt, Elégedetlenkedés, Berepedések különböző területeken, Szúró fájdalmak.

Leggyakoribb indikációs területek: Afták, Aranyeres panaszok, Colitis, Fekélyes bőrfolyamatok, Fissurák (berepedések), Gyomorfekély, Polipok, Rosszindulatú daganatos folyamatok, Szemölcsök, Szorongás, Végbél-rák.

Modalitás:

  • Romlik: hideg, zaj, érintés, meleg
  • Javul: egyenletes mozgásra (pl. autózás)

Mentális tünetek: A Nitricum acidum páciens alapvetően depresszív, önző, ingerlékeny, nihilisztikus személyiség. A szer mentális képének fontos jellemzője, hogy hajlamos a perlekedésre, elhúzódó tyúkperekre, és az értelmetlen vitákra, különösen szomszédokkal, vagy munkahelyen. (pl. miért lóg át a kertjébe a szomszéd fa ága, amit aztán le is vág). Nagyon haragtartó szer, ez például családon belül odáig fajulhat, hogy egy látszólag apró probléma miatt évekig nem beszélnek egymással a családtagok. Meglehetősen érzékenyek – ami másnak egyáltalán nem gond, nekik hihetetlen nagy problémát jelent. A Nitricum acidum másik jellemzője a nagyfokú félelem a betegségektől, komoly hipochonder lehet (itt is bolhából csinál elefántot- egy kis tünet nála halálos betegséggé növi ki magát). Remek résztvevői a „ki a betegebb”versenyeknek, amikor a páciensek egymást túllicitálva beszélnek panaszaikról. Különösen fél a halálos betegségektől, mint pl. a rák és az AIDS. Ha a panaszait hallva az orvos megnyugtatja, hogy ez csak egy semmiség, akkor általában azt gondolja, hogy már meg sem merik mondani neki, hogy milyen beteg. A homeopata orvos türelmét is igénybe veheti számára fontosnak tűnő apró problémáival, és a gyógyszer szedése körül felmerülő kérdéseivel. (pl. antidotálta-e a hajlakk, vagy az ablaklemosó a homeopátiás szert?)

Általános tünetek: A Nitricum acidum alapvetően fázós szer. Anaemiás, vérszegény külső jellemzi. Panaszait szúró fájdalom jellemzi, ami érthető, hiszen bőrtünetei repedésszerűek- mintha éles késsel bemetszették volna az adott területet. Bármilyen lokalizációban ilyen elváltozást tapasztalunk szúró fájdalommal, mely enyhén vérzékeny, alkalmazhatjuk a Nitricum acidumot. Váladékai általában bűzösek. Jellemző lehet a különböző régiókban jelentkező polipozus elváltozások megjelenése is. (méhnyak, hólyag, bőr, bél), melyek esetlegesen rosszindulatú folyamattá alakulhatnak. Kívánja a zsíros, sós ételeket.  

A Nitricum acidum kívánja a zsíros ételeket.

Fej: A Nitrium acidumra arc vonatkozásában is berepedések jellemzők. Legjellemzőbb a szájszegletben, vagy az orr bemenetében a bőr, és a nyálkahártya találkozásánál, illetve ezekben a régiókban herpeszes folyamatok is kialakulhatnak. Időnként a nyelven is találkozhatunk berepedésekkel. Vágásszerű, szúró fájdalommal járó, vérzékeny aftás folyamatok kezelésére is használhatjuk. Az arcon időnként cystozus, könnyen berepedő gennyes acnes folyamatok kezelésére is használhatjuk. Jellemző Nitricum acidum tünet az állízület kattogása evés közben.

Torok: Berepedés szerű fekélyes folyamatokkal járó torokgyulladás szúró fájdalommal

Gyomor-bél rendszer: Szúró fájdalommal járó folyamatok, ahol a tükrözés során vérzékeny, hosszanti fekélyes folyamatok kerülnek leírásra.(gyomorfekély, colitis ulcerosa) Nagyon jellemzőek a Nitricum acidumra a végbéltáji berepedések (fissurák) melyek székletürítést követően görcsös fájdalmat okoznak. Ez a görcsös órákkal a székletürítés után is fennmarad. Ezek az elváltozások gyakran aranyér talaján alakulnak ki. Gyakran találkozunk szemölcsös folyamatokkal is végbéltájon. A Nitricum acidum jól használható vastagbélpolipok kezelésére is, melyek felszíne vérzékeny, sérülékeny. x Rosszindulatú végbélfolyamatok kiegészítő kezelésére is alkalmazható.

Húgy-utak: A Nitricum acidum vizelete bűzös, jellemző módon lóhúgy-szagú lehet.

Nemi szervek: Nemi szerveken jelentkező érzékeny, vérzékeny szemölcsös folyamatok. Méhnyakon jelentkező vérzékeny polipok kezelésére is alkalmazhatjuk. x Hasznos szer lehet a megfelelő morfológiai eltéréseket mutató méhszájsebek kezelésében is.

Végtagok: Berepedések, melyek elsősorban az ujjakon, vagy hajlatokban jelentkeznek. Vérzékeny szemölcsök megjelenése. A Nitricum acidum alkalmazható jellegzetesen aranysárga talpi verrucák kezelésére is.

Bőr: A Nitricum acidum bőrtüneteinek fontos jellemzője a bőrön jelentkező berepedések, melyek nagyon gyakran a bőr-nyálkahártya határon jelentkeznek. (pl. száj, orr, végbél, húgy-utak), de a bőr bármely területén találkozhatunk vele. Általában szúró fájdalommal járnak, könnyen elkezdenek vérezni. A felhám elváltozása esetén általában a környező terület sárgás színű. Sérülékeny, könnyen vérző, nyeles szemölcsökkel is találkozhatunk. Jól alkalmazható vérzékeny berepedésekkel járó ekcémás folyamatok kezelésére. Alkalmazása szúró fájdalommal járó gennyes lábszárfekélyek esetén is szóba kerül.

A Nitricum acidumra jellemzők a bőrberepedések, nyálkahártya-berepedések

Nitricum acidum gyerekek: Reggelente nagyon mogorván ébrednek, rosszkedvűek, semmihez sincs kedvük. Pesszimista beállítottságúak, és nagyon hajlamosak beképzelni maguknak betegségeket. Nagyon félnek, rettegnek a haláltól és a gyógyíthatatlan betegségektől. Ha valamilyen sérelem éri őket, akkor hajlamosak bosszúálló terveket szövögetni és meg is bosszulni a sérelmeiket. Sokszor csúnyán beszélnek, káromkodnak. Nagyon szeretik a nehéz, zsíros ételeket. Fizikálisan jellemzőek a szemölcsök, a végbél és egyéb nyálkahártyákon a berepedések. A fájdalmat szúró, szálkaszúrásához hasonlítható érzettel írják le.

Hasonló szerek: Mercurius solubilis, Kreosotum, Thuja

x Természetesen ki kell zárni a folyamat rosszindulatú jellegét

A Nitricum acidumot bosszúálló attitűd jellemzi.

Megosztás a Facebook-on