Nux vomica

Farkasmaszlag

A Strychmos nux vomica a tárnicsvirágúak rendjébe és a Loganiaceae családba tartozó Délkelet Ázsiai örökzöld növény. Kerek zöld, később narancsszínű magja a Nux vomica (hánytató dió), mely sztrichin tartalmának köszönhetően rendkívül mérgező. Egyike a leggyakrabban alkalmazott szereknek mind akut, mind krónikus esetekben. Mondhatnánk azt is, hogy a tipikusan Nux vomicas tünetek kialakulásához társadalmunk pörgő, túlhajszolt, versenyszellemű, ha egy szóval akarnánk fogalmazni „mindenből túl sok” világa nagyban hozzájárul. Túl gyors a tempó, túl sok az információ, a külső inger, túl sokat eszünk, túl sok stimulánst fogyasztunk. Fizikális szinten pedig görcsbe rándul a szervezetünk, mert a pörgő életvitel mellett nincs megállás. És máris korunk betegségeivel találkozunk: görcsös emésztőszervi panaszok, allergia görcsös tüsszögéssel, fibromialgiás tünet együttes, szív érrendszeri panaszok, stb. Megpihenni azonban nincs idő, vár a munka…Egy ilyen világban azonban nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek, csecsemők is könnyen Nux vomica állapotba kerülnek.

A Nux vomica-ra jellemző a versenyszellem: bármilyen nehezítéssel első akar lenni, mindent megtesz a győzelemért.

Etiológia: Túlhajszoltság, Túlzott alkoholfogyasztás, Túlzott stimuláns fogyasztás ( pl. kávé)

Modalitások:

  • Rosszabb: Hideg, huzat, szél, Oltás, Antibiotikumok, Élvezeti szerek (alkohol, dohányzás, kávé, drogok), Túlzott mennyiségű étel elfogyasztása, Külső, sok esetben apróságnak is mondható tényezők (düh, zaj, szag, fény, érintés), Nyomás ( pl.: ruha), Hajnali 3-4 óra
  • Jobb: Szabad váladékozás, Fej bebugyolálása, Széklet, szelek szabad távozása, Ruha meglazítása, Tej, Meleg szoba, Rövid alvást követően

Elmeállapot: A Nux vomica mentális képe megfelel a hagyományos orvoslásban alkalmazott „A típusú” személyiség jellemzőinek. Agresszív, versenyszellemű, türelmetlen munkájának élő személyiségről van szó, aki túlhajszolja magát. Ha egy foglalkozásban akarjuk leírni a szer mentális képét, akkor egy topmanagerre asszociáljunk. A Nux vomica élete egy verseny. Nem egyszerűen jó akar lenni, hanem mindenben a legjobb eredmény elérése a cél. Ha megvan a kitűzött cél, akkor sem pihen meg, hanem tovább hajszolja magát, újabb célokat kergetve. Nem csak nagy dolgokban kell, hogy első legyen, hanem a hétköznapi élet apró dolgaiban is. Előtte nem mehet autó az úton, ezért akár az életét kockáztatva is előzésbe fog. Számára nem létezik az „ez csak játék, hagyd”- neki minden játék véresen komoly, ahol nyernie kell. Ha bárki hátráltatja, akadályozza, lassítja, arra türelmetlenül, ingerülten, agresszíven reagál. Dekompenzált esetben ez tettlegességbe is átmehet. A felpörgetett életvitel mellett stimulánsokat használ, bár ezek tovább rontják helyzetét (töménytelen mennyiségű kávé, cigaretta, alkohol, akár droghasználat).

A Nux vomica kívánja az alkoholt, sok kávét fogyaszt és dohányzik – bár mindezek rontanak állapotán.

Általános tünetek: A Nux vomica panaszaira jellemző az akut, hirtelen jelentkező tünetek, melyek kialakulásában sok esetben külső környezeti hatások játszanak szerepet. A tünetek meglehetősen sürgető jelleggel jelentkeznek. ( pl. sürgető széklet, vagy vizeletürítési inger, hányás, tüsszentés). A Nux vomica meglehetősen érzékenyen reagál a környezeti behatásokra, érzékeny a hidegre, szélre, huzatra, zajra, fényre. Nux vomica-t igénylő influenzás tünet együttes esetén a páciensnek magas láza van, rázza a hideg, borzong, ami romlik, ha akár a takaró alatt megmozdul a levegő. Összességében elmondható, hogy alkatilag koránál idősebbnek néz ki, „rossz bőrben” van, bőre egészségtelen színű, koránál ráncosabb. A nagyfokú túlhajszoltság miatt kialakult kimerültségből szinte következik a rossz energetikának köszönhető fázósság.

Alvás: A Nux vomica-ra jellemzőek az alvási panaszok. Általában hajnali 3-4 óra körül ébred fel. Ilyenkor azonnal munkáján kezd gondolkodni, és a mentális aktivitástól nem tud visszaaludni. Mire újból elaludna, általában reggel van. A felfokozott élettempónak, és az alvászavaroknak köszönhetően általában napközbeni álmossággal küzd, amit stimulánsokkal próbál leküzdeni. Jellemző lehet, hogy napközben rengeteget kávézik, hogy ne aludjon el, este pedig alkoholt fogyaszt, hogy tudjon aludni. Mindkettő ront az állapotán.

A Nux vomica-ra jellemzőek az alvási panaszok. Általában hajnali 3-4 óra körül ébred fel. Ilyenkor azonnal munkáján kezd gondolkodni, és a mentális aktivitástól nem tud visszaaludni.

Fej: Fejfájás, migrén, melyet külső tényezők rontanak (pl.: zaj, fény). A tünetek romlanak mentális erőfeszítés hatására, és gyakran menses előtt jelentkeznek.

Neurológiai tünetek: A Nux vomica-ra itt is jellemzőek a különböző típusú görcsök: epilepszia vagy egyszerűen csak különböző területen jelentkező izomrángások.

Légutak: A Nux vomica fontos szer lehet az allergiás tünet együttes kezelésében, illetve olyan felső légúti fertőzéseknél, ahol jellemző módon felkelést követően a beteg „sorozatot tüsszent”, mely sokszor akár 20 prüsszentésből is áll. Az orrtünetekre jellemző a napszaki ingadozás: nappal folyik, éjjel elviselhetetlenül dugul a páciens orra. Mindamellett az orr elviselhetetlenül viszkethet is. A tünetek általában javulnak a szabadban. Nem csak a felső légúti, hanem az alsó légúti panaszok is romlanak hajnalban, reggelente. Asthmas panaszok esetén hajnali 3-4 óra körül jelentkeznek a leggyakrabban a tünetek, de hörgőgörccsel járó tüneteket provokálhat a mozgás, a sportolás és a hideg is.

Keringés: Klasszikus civilizációs megbetegedések jellemzik, melyek az „A” típusú személyiséghez tartoznak: magas vérnyomás, koszorúér-szűkület, ritmuszavarok. Mellkasi panaszai kapcsán jellemző a nyomásérzet, mintha valaki ülne a mellkasán. Ritmuszavaraira jellemező lehet, hogy nem munkaidőben, hanem szabadság vagy hétvége során jelentkeznek.

Gyomor-bélrendszer: Jellemző a csípős, zsíros, nehéz ételek kívánása, melyek rontanak a páciens állapotán. A Nux vomica-t egyes szerzők csak lakodalmas szernek aposztrofálják, mivel igen hatékonyan működik túlzott étel, és alkoholfogyasztás kezelésére. Másnaposság tüneteinek enyhítésére akár preventíve is alkalmazható, azaz már az alkoholfogyasztás megkezdésekor érdemes alacsony, vagy közepes potenciában elkezdeni szedni. Ilyenkor azonban nem igaz, hogy több alkohol fogyasztható, sőt, tapasztalatok szerint a béltraktus akár hányás formájában könnyít magán, ha a szervezetnek túl sok alkoholt kéne feldolgoznia. Az alkohol, és túlzott ételfogyasztás hatásainak enyhítése mellett a Nux vomica nagyon fontos gastrointestinalis szer. Hagyományos orvosi értelemben szinte nincs olyan gastrointestinális kórkép, ahol ne jönne szóba alkalmazása. (leggyakrabban akut gyomorhurut, reflux, gyomorfekély, a máj gyulladásos folyamatai, irritábilis bél szindróma, aranyér). Jellemzőek a görcsös, éles fájdalmak, melyek romlanak evés után, nyomásra, a ruha szorítására. A tüneteken meleg, meleg borogatás, meleg ital, vagy székletürítés javít. Ugyanakkor a páciens gyakran panaszkodik székrekedésre, szinte folyamatos, eredménytelen székletürítési kényszere van, majd nagy nehezen kis mennyiségű székletet ürít. Hamarosan ismét sürgető székelési inger jelentkezik, hasonló módon zajló székletürítéssel. Társuló aranyeres panaszok esetén a fájdalmak meleg borogatásra, és székletürítésre javulnak. A Nux vomica fontos szer csecsemőkori hasi panaszok kezelésénél is. A Nux vomica-t igénylő colicas baba hasi görcsei romlanak szoptatást követően. Ezek a babák általában ívben kifeszítik magukat, dühösek, ingerlékenyek, érzékenyek a külső behatásokra. Bár a székletürítés csökkenti panaszaikat, ugyanakkor általában székrekedéssel küzdenek. Gyermekkori székrekedés esetén a fájdalmas székletürítés miatt a gyerekek sokszor félnek székletet üríteni.

Vizeletkiválasztó rendszer: A Nux vomica urogenitális tüneteire a gyomor-bélrendszeri tünetekhez hasonlóan jellemző a görcsös, és sürgető panaszok megjelenése. Fontos szer hólyaghurut kezelésében – akut szerként általában a folyamat kezdetén van rá szükség. A páciens folyamatos sürgető vizelési ingerről számol be, de csak kis mennyiségű vizelet ürül. A panaszok javulnak meleg, vagy meleg fürdő hatására. Akut szerként jól használható hasonló tünetek esetén veseköves, vagy vesemedence-gyulladásos panaszok kezelésére, ilyenkor azonban erőteljes görcsök is megjelennek. A páciens mentális képe agitált, türelmetlen, ingerlékeny, dühös.

A Nux vomica „A típusú” személyiségének megfelelően igazi munkaalkoholista

Vázizomrendszer: Nem meglepő, hogy ebben a lokalizációban is görcsös izomtünetekkel találkozunk. Ez lehet egyszerű izomrángás, tic, izomgörcs, de fibromialgiás tünet együttes képében is megjelenhet. Ilyenkor a tünetek hidegre romlanak, meleg pedig enyhít a panaszokon. Fontos „lumbágós-hátfájós” szer. A panaszok romlanak éjjel, a páciens meg sem tud fordulni az ágyban, fel kell kelnie, hogy pozíciót váltson.

Leggyakoribb klinikai alkalmazási területek: Allergiás tünetek, Alkoholizmus, Alvászavar, Angina, Asthma, Drogabúzus, Endometriózis, Fibromialgiás tünet együttes, Fejfájás, Gyomorfekély, Hólyaghurut, Influenza, Ízületi gyulladás, Irritábilis bél szindróma, Krónikus kimerültség, Lumbagó, Magas vérnyomás, Migrén, Nátha, Neuralgiás panaszok, Prosztatagyulladás, Stroke, Székrekedés, Szívritmuszavar, Stroke, Vesemedence gyulladás

Hasonló szerek: Aurum, Lycopodium, Medorrhinum


Megosztás a Facebook-on