Phosphorus

Bár a Phosphorus polikreszt, a légutak a szer egyik fő hatásterületének tekinthetők…

A Phosphorus nagyon szorong, sok félelme van, élénk a fantáziája

 A Phosphorus a homeopátia egyik nagy polikreszt gyógyszere. Vhitoulkas a diffúzió szót használja az Esszenciák című könyvében a Phosphorus jellemzésére. Scholten szerint a kommunikáció az egyik legfontosabb jellemzője a szernek. A Phosphorus-alkatoknak általában nem okoz nehézséget szóba elegyedni egy másik emberrel, nyíltak, barátságosak, könnyen ismerkednek (vagy éppen az ellenkezőjét is mutathatják, akkor gondolunk ugyanazon érme másik oldalára). Nehéz meghatározniuk a saját határaikat, ezért sokszor túlságosan is közel kerülnek másokhoz, ami bizony feszültségekhez, csalódásokhoz is vezethet. Szeretik, ha mindig van körülöttük egy népes csapat, szeretnek a barátaik között, társaságban lenni. Nagyon megviselheti őket, ha valamilyen okból megszakad a kommunikáció, ez manapság nem ritka a költözések, külföldi munkavállalások miatt. A Phosphorus-alkatok nagyon együtt érzőek, szinte ugyanazt érzik, amit a másik, valami miatt szenvedő páciens. Együtt éreznek az állatokkal, a Föld bolygóval is. Ilyenkor is meg tudnak betegedni. A nagyon kifinomult érzékenység sok esetben gyakran szorongással jár, ami a Phosphorus-alkatok fontos jellemzője. Tele vannak szorongással mások miatt, és a saját egészségi állapotuk miatt is aggódnak. Félelmeik is sokrétűek: félnek egyedül, a sötétségtől, a szellemektől, és attól, hogy valami történni fog velük. Fizikálisan kiemelendő a gyomor- és bélrendszer és a légutak nyálkahártyája, a vérképző rendszer betegségei. Jó lehet a szervek zsíros degenerációjának gyógyítására is pl. máj, szív. Fontos szer lehet a csontok betegségeinél szintúgy – csontkinövések, csontritkulás, gerincferdülés. A fájdalmakra az ÉGŐ, ÉGETŐ érzés jellemző, csakúgy mint az Arsenicum és a Sulphur esetén.

 Leggyakoribb indikációs területek: Asthma, Bronchitis, Ekcéma, Fejfájás, Félelmek, Kémiai túlérzékenység (a környezetünkben levő anyagokra, pollenekre stb.), Krupp, Meghűlések, Scoliosis, Szervek zsíros degenerátiója, Szívbillentyű megbetegedések, Szorongások, Vérzések.

A Phosphorus könnyen teremt kapcsolatokat, jó a nyelvérzéke, kitalálja mások gondolatát.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Amikor a beteg a fájdalmas oldalán fekszik, amikor A BAL OLDALÁN vagy A HÁTÁN FEKSZIK. ÉRZELMEKTŐL, beszédtől, érintéstől, szagoktól, fénytől. HIDEGTŐL. A szabad levegőn. A GYOMORTARTALOM FELMELEGEDÉSÉTŐL. Kamaszkorban. Sótól. Szexuális kicsapongástól. Folyadékveszteségtől. Hirtelen bekövetkező időjárás-változástól, szeles, hideg időben, VIHAR esetén, főképpen, amikor villámlik.
  • Javulás: Evéstől. Alvástól. Hidegtől, hideg ételtől, hideg víz fogyasztásától, hideg vizes arcmosástól. Dörzsölgetéstől, mágnesességtől. Amikor ül. Sötétben.

Elmeállapot: Nyitott, élénk, kommunikatív, szorongó emberek. Vágynak a társaságra, ami még a szorongásukat is nagyfokúan csökkenti. Félelmeik: egyedüllét, halál, sötétség, vihar, villámlás és dörgés, valami rossz dolog fog történni velük, betegségek, szellemek, betörők, földrengés és más egyéb természeti katasztrófa. Nagyon együtt érzőek. Látnoki képességekkel rendelkezhetnek. Kimerült állapotban nagyon lassan válaszolnak, elutasítják a kommunikációt és a társaságot. Nagyon érzéki, korán kezdett szexualitás jellemzi.

Fej: Szédülés, ami rosszabb, ha felfelé néz, és lefeküdve pedig javul. Menier-betegség. Fejfájás, migrén, ha kihagy egy étkezést, ha túlzásba vitte a tanulást, de akár köhögéskor, felmelegedéstől. A fejfájást a hideg borogatás, a hideg vizes arclemosás enyhíti.

A Phosphorusnak könnyen elered az orra vére, hajlamos a bevérzésekre.

Szem: Retinavérzés, Retinaleválás, Glaucoma.

Orr: Gyakori orrvérzés gyerekkorban, néha egész felnőttkorig is megmarad. A vérzés világospiros, bőséges, nehezen akar abbamaradni. Tüsszögés, szénanátha.

Száj: Fogászati beavatkozások után gyakran sokáig vérző sebek.

Torok: Rekedtség (gyakran fájdalom nélkül), égető érzés, duzzadt mandulák.

Mellkas: A hurutok nagyon gyorsan a hörgőkre és a tüdőre húzódnak. Nehézlégzés, ami a legkisebb mozgástól is romlik. Nehezített, fojtogató légzés, ami romlik köhögéskor. Kruppos köhögés, amit már hörghurut követ. A légutakban égető érzést és remegést keltő köhögés. Hangos olvasástól, időjárás-változástól, idegenek jelenlétében, nevetéskor megjelenő köhögés. Tüdőgyulladás, a bal alsó tüdőlebeny gyulladása. Köhögés utáni asztmás roham. Gyakori vérköpés. Magas, karcsú, gyorsan növekvő személyeknél előforduló tuberkulózis.

A Phosphorus kívánja az édeset, a csokit, a sósat és a fűszereset.

Gyomor-bélrendszer: Gyomorfekély. Gyomor nyálkahártyájának gyulladása, erosióval, vérzéssel. A panaszok, hányingerrel, hányással szövődnek, javít rajtuk a hideg víz vagy ital, de ha felmelegedett a gyomorban a folyadék utána újra rosszul lesznek. Nagyon éhesek, éjszakai farkasétvágy. Étvágynövekedés, farkaséhség fejfájáskor. Kívánják: Csokoládé, fagylalt, jégkrém. Sós és fűszeres ételek. Hal. Tej. Hamburger. Tojás. Szénsavas üdítő italok. Bor. Elutasítják: édességek, meleg ételek, tojás, osztriga, gyümölcsök, tea, szénsavas italok, hal, halászlé. Nagyon szomjasak, hideget szeretnek inni. Colitis. Proctitis. Haemorrhagiak. Végbél prolapsus, mintha „mindig nyitva lenne” – érzet.

Urogenitális rendszer: Heves szexuális vágy. Méhpolipok, myomák. Vérzés zavarai, spontán vérzések. Petefészek ciszták, különösen a baloldalon.

Végtagok: Ujjak zsibbadása különösen reggel, ébredéskor. Sclerosis multiplex lábgyengeséggel és zsibbadással kombinálva. Hátfájás, ami javul mozgástól, masszírozástól. Rángások, remegések.

Alvási szokások: Nem tud a bal oldalán aludni, álmatlanság, alvajárás, beszél álmában. Gyerekek éjszaka felébrednek, és átmennek a szülők ágyába (Pulsatilla, Stramonium).

Éjszakai farkaséhség jellemzi a Phosphorust, nem tud aludni, csak ha jól teleette magát.

Phosphorus-gyerekek: Általában nagyon érzékenyek a külvilág bármilyen ingerére, nagyon érdeklődőek, nyitottak az újdonságokra, a tanulásra. A nyitottság, az érzékenység miatt hamar elsajátítanak olyan dolgokat, amit a kortársaik csak egy kicsit később, ezért akár koravénnek is tűnhetnek. Könnyen teremtenek kapcsolatokat akár gyerekekkel, akár felnőttekkel, akár az állatokkal is. Nagyon együtt érzőek, elsírhatják magukat, ha másokat szenvedni látnak (Causticum). Segítőkészek. Nagyon vágynak a társaságra, sok barátjuk van. Nagyon sok viszont a félelmük: sötétség, egyedüllét, VIHAR, szellemek, valakivel valami baj fog történni a családban. Sokszor érzik kimerültnek, fáradtnak magukat, könnyen elkapják a légúti betegségeket, ami hamar a mellkasukra húzódik. Nagy a folyadékigényük, sokszor és sokat isznak. Gyakran vérzik az orruk, a vérzés nehezen akar abbamaradni. Általában a magas, hosszú szempillájú, vöröses hajú gyerekekre jobban illik, de persze mások is kaphatnak Phosphorust, ha a testi vagy a pszichés kép rájuk illik.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on