Schüssler-sók a daganatos megbetegedések kezelésében

A Schüssler-sók elsősorban a tumoros folyamatok kiegészítő kezelésében játszanak szerepet. Ha a Schüssler repertóriumot böngésszük, a különböző lokalizációjú tumoroknál fizikális szinten a leggyakrabban reprezentált szer a Silicea, azonban óva intenék mindenkit a bevált indikáció szintjén történő Schüssler-sós tumor kezeléstől. Ugyanakkor a tumoros folyamatok kiegészítő kezelésében hatékony, egyszerűen alkalmazható, és mellékhatásmentes „sejtsegítőként” használhatjuk a Schüssler-sókat. Az alábbiakban a Magyarországon honos számozási sorrendben tekintsük át a Schüssler-sók leggyakoribb felhasználási lehetőségeit.

A Nr. 1-es Calcium fluoratum elsődleges felhasználási területe lehet a sugárkezelés kapcsán kialakult bőrbántalmak enyhítése, illetve – ha a sugárterápia hatására kialakult – nyelési nehézségek enyhítése. Mindkét esetben Nr. 3-as Ferrum phosphoricummal kombináljuk. Sebgyógyulási nehézségek esetén is alkalmazhatjuk. Ne alkalmazzuk bevált indikáció szerint, de fontos kiegészítő lehet malignus csontfolyamatok, illetve nyirokcsomó érintettsége esetén is.

A Nr. 2-es Calcium phosphoricum fokozza a sejtadhéziót, így alkalmazása tumoros folyamatok mintavétele, illetve műtéti beavatkozások kapcsán javasolt.

A Nr. 3-as Ferrum phosphoricum alkalmazása elsősorban általános gyengeség, vérszegénység esetén alkalmazható. Anaemia esetén első körben érdemes Calcium phosphoricummal kombinálni. Erre a kombinációra gondoljunk kemoterápia kapcsán kialakult fehérvérsejtszám- vagy vörösvérsejtszám-csökkenés esetén is kiegészítő terápiaként. Különböző vérzések esetén is alkalmazhatjuk kiegészítő kezelésként. Vérszegénység esetén második körben a kiegészítő sók közül a Nr. 19-es Cuprum arsenicosumot, illetve a Nr. 17-es Manganum sulfuricumot alkalmazhatjuk.

A Nr. 4-es Kalium chloratum a fertőzések elleni fogékonyságot csökkentheti.

A Nr. 5-ös Kalium phosphoricum arcdiagnosztikája szinte egy az egyben megegyezik a krónikus tumoros beteg arcán látható jelekkel: szürkés arcszín, sötét karikák a szem alatt, illetve beesett halánték. Általánosságban javítja a beteg energiaszintjét és hangulatát, csökkenti a szorongásokat. Az első két hónapos kúra után használatát általában a betegre szoktam bízni, ahogy ő érzi, mind hangulati, mind fizikális értelemben. Szinte bevált indikációs szerként alkalmazható a kontrollvizsgálatok kapcsán jelentkező szorongásos tünetek enyhítésére is.

A Nr. 7-es Magnesium phosphoricum görcsoldásra, illetve ideggyök eredetű fájdalmak kezelésére használható. Görcsös folyamatok kiegészítő kezelésére másodvonalban a Nr. 2-es Calcium phosphoricum, illetve a Nr. 19-es Cuprum arsenicosum használható. Ha tumoros folyamtoknál egyéb okkal nem magyarázható bőrviszketés jelentkezik, a Nr. 7-es sót Nr. 2-es sóval kombináltan érdemes adni.

A Nr. 8-as Natrium chloratum a Nr. 5-ös Kalium phosphoricummal hangulatjavítóként használható mintegy „ne add fel” kombinációként. Ugyanakkor főként kemoterápia kapcsán jelentkező hányás után roborálószerként gondoljunk rá.

A Nr. 10-es Natrium sulphuricum agyi folyamatok kiegészítő kezelésében használható oedemacsökkentő szerként, illetve koponyaűri műtétek esetén a szövődménymentes gyógyulás támogatására. Általánosságban természetes vízhajtóként használhatjuk.

A kiegészítő Schüssler-sókat szintén széles körben alkalmazhatjuk, azonban a cikk terjedelme miatt erre nem térek ki részletesen. Amit viszont mindenképpen érdemes megemlíteni az a Nr. 13-as Kalium arsenicosum, mely nagyfokú gyengeséggel, szorongással járó állapotok kiegészítő sójaként, akár a végstádium szenvedésének enyhítésében játszhat szerepet.

Ugyanakkor természetesen ne feledkezzünk meg az arcdiagnosztika adta lehetőségekről sem. A krónikus arcdiagnosztikai jelek mellett különösen fontos figyelnünk az aktuális változásokat, így a Schüssler-sók preventív alkalmazására nyílik lehetőség.

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on