Schüssler-sók alkalmazása gyermekkorban – részlet

I. Miért is fontosak az ásványi anyagok gyermekkorban?

Mindent szeretnénk megadni a következő felnövekvő generációnak, amire szüksége van. Biztosítani szeretnénk számára a tudást, a megfelelő körülményeket, és természetesen az egészséget is.

Az egészséghez egészséges testre van szükség. Testünk akkor lesz egészséges, ha szervezetünk számára minden szükséges alkotóelem a rendelkezésére áll. Szervezetünk egészséges működéséhez valamennyi sejtnek szüksége van ásványi anyagokra. Elgondolkoztató, hogy magyarországi adatok szerint a 14 éves lányok 60 %-ának kalcium-bevitele a szükséges mennyiség 70%-át sem éri el. Pedig ennek a generációnak a tagjai azok, akik jelentős fizikális növekedés előtt állnak, melyben a csontrendszer kiemelt szerepet kap.

Az ásványi anyagok elengedhetetlenül szükségesek nem csak a fizikális, hanem az értelmi fejlődéshez is. Közismert például, hogy vashiányos vérszegénység esetén gyakran találkozunk koncentrációs zavarokkal, valamint a vashiányos vérszegénység a kognitív képességek károsodásával is járhat.

Hazai adat szintén, hogy a 14 éves korú lányok 75%-ának vasbevitele több mint 30%-al elmarad a kívánatos mennyiségtől.

A kalcium-, illetve vasbevitelre vonatkozó fenti két adat is arra figyelmeztet minket, hogy nagyobb figyelmet kell fordítanunk szervezetünk ásványi anyag háztartására.

A kalcium és a vas mellett azonban még számos ásványi anyag található szervezetünkben. Attól függően, hogy a szervezetnek milyen mennyiségben van rá szüksége, mikro-, illetve makroelemeknek nevezzük őket. Míg a makroelemekből napi több gramm, vagy több száz milligramm szükséges a szervezetnek, addig a mikroelemekből pár milligramm, vagy mikrogramm is elégséges. Ásványi anyagok vonatkozásában általánosságban igaz az a szabály, hogy egy fejlődő szervezetnek testsúlykilogrammra vetítve lényegesen nagyobb az ásványi anyag igénye, mint felnőttkorban. Az ásványi anyag igényt a fizikai aktivitás növekedése is fokozza.

A fenti adatok birtokában azt gondolhatnánk, hogy ha megfelelő ásványi anyagot viszünk be a szervezetbe, akkor nem is kell tovább foglalkoznunk a kérdéskörrel. Azonban ez messze nem így van! Arra is gondolnunk kell, hogy vajon az adott ásványi anyag olyan közegben érkezik-e szervezetünkbe, hogy felszívódása zavartalan lehet, illetve ténylegesen eljut-e oda, ahol szükség van rá. Ezen kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler sók, melyek építésvezetőhöz hasonlóan irányt mutatnak a fejlődő szervezetnek egy egészséges egyensúlyi állapot kialakítása érdekében. Hiszen a házhoz hasonlóan szervezetünk egészséges működéséhez is szükség van építőelemekre, melyek hiánya, nem megfelelő aránya különböző betegségek melegágya lehet.

Nr. 1Calcium fluoratum

A Calcium fluoratum szerepe a szervezetben

A Calcium fluoratum leginkább, mint a fogzománc alkotóeleme ismert. Schüssler sóként alkalmazva a „kötőszövetek gumijaként” is aposztrofálhatjuk, ugyanis gyakorlatilag minden elasztikus rostban megtalálható. Kis mennyiségben jelen van az agyban, valamint a szemben is. Gyermekkorban az egyik legfontosabb só, mivel ebben az időszakban mind a kötőszöveti struktúrák, mind a csont, és a fogazat egyaránt dinamikusan fejlődik.

A Calcium fluoratum hiány arcdiagnosztikája

Felnőttkorban a Calcium fluoratum hiány arcdiagnosztikájának egyik legjellemzőbb pontja a bőr idő előtti öregedése, a belső szemzugban megjelenő kockaredők, illetve szarkalábak kialakulása. Értelemszerűen gyermekkorban kifejezett ráncképződéssel nem találkozunk. Ugyanakkor a szem alatti régióban gyakran megfigyelhető a belső szemzugból kiinduló, az alsó szemhéjtól távolodó, szemhéj alatt lefutó „redőcske”. Súlyos Calcium fluoratum hiány esetén az erek elernyedése miatt az ajkak kékes elszíneződésével is találkozhatunk. Ilyenkor azonban mindenképpen ki kell zárni az egyéb okból jelentkező oxigénhiányos állapotot. A száj elszíneződése mellett időnként megfigyelhető az ajkak berepedezése is. A fogak megtekintésekor feltűnő a fogvégek áttetszővé válása. (Ez egyben Calcium phosphoricum hiánytünet is.) Gyakran találkozunk bőrkeményedésekkel is, melyek a leggyakrabban a könyök, illetve a sarok területén jelentkeznek. A bőr minden tekintetben sérülékenyebbé válik, könnyen keletkeznek bőrberepedések is. Megfigyelhető lehet a bőr finom korpázó hámlása, különösen a fejbőr területén.

Javasolt potencia: D6 vagy D12

Amennyiben az ásványi anyag beépítése a cél, abban az esetben D6-os erősség alkalmazása javasolt (csontoknál, fogaknál alkalmazva). Egyéb esetben D12-es potenciát használjunk.

A Calcium fluoratum alkalmazási területei

Nr. 1-es Calcium fluoratum gyermekkori alkalmazására a leggyakrabban a kötőszöveti struktúra, a csontozat, illetve a fogazat problémái esetén kerül sor. Arcdiagnosztikai hiánytünetei a legtöbb esetben kalcium hiányos állapotot jeleznek. Ilyenkor mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő kalciumbevitelről is. Ezekben az esetekben általában a Nr. 2-es Calcium phosphoricummal kombináljuk.

Az alábbiakban alfabetikus sorrendben kerülnek összefoglalásra a Nr. 1-es Schüssler só terápiás indikációi.

 

Bárányhimlő: Amennyiben a bárányhimlő hegei várhatóan a hegek visszahagyásával gyógyulnának, abban az esetben napi 3×1 Calcium fluoratum D12 alkalmazása javasolt 2 hónapig. A hegek leválását követően az érintett területet, amíg rózsaszín az eltérés, Nr. 1-es Calcium fluoratum krémmel kezeljük még naponta kétszer.

Beszédfejlődés késik: A beszédfejlődés a fejlődés egyik sarokköve. Amennyiben késik, vagy elakad a Schüssler sók közül a Nr 1-es Calcium fluoratum D12 mellett Nr. 8-as Natrium chloratummal + Nr. 2-es Calcium phosphoricummal támogathatjuk a folyamatot.  (Napi váltásban érdemes alkalmaznunk őket.) Természetesen a Schüssler sók itt is kiegészítik a hagyományos terápiát, és nem annak helyettesítésére szolgálnak.

Bőr berepedezése kézen, lábon: Calcium fluoratum D12-ből 3×1 tabletta szedése javasolt naponta. Az érintett bőrterületet érdemes emellett naponta kétszer Nr. 1-es krémmel helyileg is kezelni.

Bukó csecsemő: Amennyiben a bukás hátterében nem anatómiai eltérés áll, abban az esetben a csecsemőkorban szokásos alkalmazási módszerrel adjunk Nr. 1 Calcium fluoratum D12-t. Ugyanis a Calcium fluoratum segíti a nyelőcsőzáró izom megfelelő működésének kialakulását, így csökkentve a gyomortartalom káros visszaáramlását.

Cephalhaematoma: A szülést követően fejen keletkező vérömleny felszívódásának támogatására kiegészítő kezelésként az egyik nap Nr. 1 Calcium fluoratum D12, és Nr. 11 Silicea D12, a másik nap Nr. 2 Calcium phosphoricum D6 alkalmazása javasolt. (az adagolást lásd a Schüssler sók adagolása gyermekeknek című fejezetben!) A kezelés támogatja a vérömleny maradéktalan felszívódását.

Csontkinövések: Calcium fluoratum D12 3×1 tabletta szedése javasolt naponta, Siliceaval napi váltásban alkalmazva (3×1 tbl.).

Csonttörés utáni regeneráció: A csonttörés regenerációját, a megfelelő minőségű új csontszövet kialakulását a sérült területen Nr. 1-es Calcium fluoratum D6, és Nr. 2-es Calcium phosphoricum D6 napi váltásban történő alkalmazásával segíthetjük. Addig alkalmazzuk a Schüssler sókat, míg a sérült rész rögzítése szükséges.

Fogak könnyen romlanak (caries-hajlam): Egyik héten 3×1 tabletta Calcium fluoratum D6, másik héten 3×1 tabletta Calcium phosphoricum D6 alkalmazása javasolt, kalcium-dús étrend betartása mellett. A Nr. 1-es, Nr. 2-es Schüssler sók alkalmazása a fogak normál ásványi anyag tartalmának kialakulását támogatja, ellenálló fogzománc fenntartása mellett.

Fogszabályzás támogatása: lásd Calcium phosphoricumnál, vagy Tünetjegyzékben

Fogzás – elhúzódó: lásd Calcium phosphoricumnál, vagy Tünetjegyzékben

Gerincferdülés: A kötőszöveti struktúra erősítésére egyik nap 3×1 tabletta Calcium fluoratum D12, és Silicea D12, míg másik nap 3×1 tabletta Calcium phosphoricum D6 váltott szedése javasolt 3 hónapig. Egy hónapos szünetek beiktatásával a kúrát többször is megismételhetjük. Természetesen a Schüssler sók nem a hagyományos terápia kiváltását célozzák meg, hanem kiegészítik, támogatják azt. Hanyag tartás kialakulásakor szükség esetén Nr. 1-es Calcium fluoratum D12, és Silicea D12 napi váltásban történő alkalmazása javasolt. (3×1 tbl.)

Hegek – hegesedési zavarok – hegburjánzás: A hegesedés zavarai általában hajlamként jelentkeznek. Ilyenkor a gyermekkorban oly gyakran előforduló sérülések környező bőrterületből kiemelkedve, keloidosan gyógyulhatnak. Keloidos sebgyógyulásra való hajlam esetén a nagyobb sérüléseket követően automatikusan érdemes Calcium fluoratum D12 (napi 3×1) tablettát alkalmazni kb. 2-3 hónapig, majd helyileg naponta kétszer Nr. 1-es Schüssler krémmel is kezelni az érintett területet. Műtéti hegek esetén hasonló módon járjunk el. Már meglévő hegek esetén addig érhetünk el eredményt, míg a hegvonal rózsaszín, vagy vöröses. Amennyiben az érintett terület már normál bőrszínű, abban az esetben Schüssler sókkal nem érhetünk el további sebgyógyulást..

Izom- és ínszalag zsugorodások: (Pl. kéz): Ez az elváltozás gyermekkorban leggyakrabban sérüléseket követően fordul elő a rögzítések eltávolítása után. Ezekben az esetekben Calcium fluoratum D12-ből 3×1 tabletta szedése javasolt napi váltásban Silicea D12-vel (2-3 hónapig). Mozgásában akadályozott, izomtónus-zavarokkal küzdő gyermekeknél Nr. 1-es Calcium fluoratum, Nr. 11-es Silicea D12 és Nr. 7-es Magnesium phosphoricum kombinálása javasolt. (első nap: Nr. 1+ Nr. 11, a másik nap: Nr. 7)

Izomtónus eltérések (hypoton-, hyperton állapotok): Ezekben az esetekben a Schüssler sók regulációs terápiaként működnek, azaz sejtszinten támogatják a normál izomtónus kialakulását. A normál izomtónus kialakításához Nr. 1-es, Nr. 7-es valamint a Nr. 5-ös Kalium phosphoricum járul hozzá (egyik nap 3×1 Nr. 1 Calcium fluoratum D12, másik nap Nr. 5 Kalium phosphoricum D6 /3×1/, és Nr. 7 Magnesium D6 /3×1/ adása). Ez a kombináció egyben az idegsejtek, és az idegpályák további érését, fejlődését is támogatja. Csecsemőknek értelemszerűen vízben oldva adagoljuk. A Schüssler sók alkalmazása ebben az esetben is támogatja, kiegészíti az egyéb terápiákat. Amennyiben az eltérés a szülés körüli hypoxiás állapotra, esetlegesen bevérzésre vezethető vissza, abban az esetben Natrium sulfuricummal egészítsük ki a kezelést. Súlyosabb esetekben érdemes nagy gyakorlott Schüssler-terapeutát és/vagy homeopata orvost felkeresni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljön a gyermek.

Ízületek gyakori kificamodása: Gyermekkorban nem ritka az ízületek túlzott lazasága következtében kialakuló gyakori bokaficam, vagy térd, ill. akár vállficam megjelenése.

Ezekben az esetekben 3×1 Calcium fluoratum D12 tabletta szedése ajánlott legalább három hónapig folyamatosan, helyileg Nr. 1-es krémmel kiegészítve. A Schüssler tablettás kezelést követően a leginkább érintett ízületeket érdemes helyileg tovább is kezelni Nr. 1-es Calcium fluoratum krémmel.

Ízületek kattogása: lásd Natrium chloratumnál, vagy Tünetjegyzékben

Ízületi kopás: Ez a jelenség elsősorban élsportoló gyermekeknél alakulhat ki, akiknél az ízületek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Nr. 1-es, Nr. 11-es és Nr. 2-es Schüssler só váltott alkalmazása javasolt számukra (egyik nap 3×1 tabletta Silicea és 3×1 tabletta Calcium fluoratum D12, másik nap 3×1 tabletta Calcium phosphoricum D6 szedése javasolt legalább 3 hónapig.).

Keloid: lásd Hegek – hegesedési zavarok – hegburjánzás

Köldöksérv, lágyéksérv: (ha az orvosi vizsgálat nem tart szükségesnek műtétet!) Sérv esetén napi váltásban alkalmazzunk Calcium fluoratum D12-t, és Silicea D12-t. Érdemes Nr. 1+11-es Schüssler testápolóval kiegészíteni a kezelést. Ilyenkor a cél a hasfal erősítése, mely megakadályozza a sérv előredomborodását.

Kötött csípőízület: Amennyiben a szűrővizsgálatok során kötött csípőízületre derül fény, a folyamat rendeződését Nr. 1 Calcium fluoratum D12-vel támogathatjuk. A 2-3 hónapos kúra elteltével tartsunk egy hónapos szünetet, majd érdemes megismételni a kezelést.

Lúdtalp: 3×1 Calcium fluoratum D12 szedése ajánlott legalább három hónapig. A Calcium fluoratum segíti a megfelelő kötőszöveti struktúra, így a lábboltozat kialakulását is. Természetesen nem a hagyományos kezelés kiváltása, hanem a támogatása a cél. Adott szünet elteltével ismételjük meg a kúrát.

Méh fibromái (myoma): 3×1 Calcium fluoratum D12 szedése legalább 3 hónapig ajánlott. Azonban ez esetben is több só alkalmazása jöhet szóba, melyeket arcdiagnosztika alapján választhatunk ki. (Nr. 2 Calcium phosphoricum, Nr. 11 Silicea, illetve Nr. 12 Calcium sulfuricum)

Mozgásfejlődés támogatása: Amennyiben a mozgásfejlődés késve indulna, vagy nem megfelelően alakul, a folyamatot Schüssler sókkal is megtámogathatjuk. Itt is fontos lépés, hogy megnézzük a kisded arcát, hogy arcdiagnosztikai jelek, illetve egyéb hiánytünetek alapján mely sók alkalmazása jöhet szóba. A leggyakrabban Nr. 1-es, Nr. 2-es, Nr. 8-as és Nr. 11-es sót adunk. Ha nincs biztos támpontunk, bevált indikáció szerint Nr. 2-es Calcium phosphoricum D6-ot alkalmazzuk napi váltásban a Nr. 8-as Natrium chloratum D6-tal. Kb. 2 hónap elteltével tartsunk egy hónap szünetet, majd ismételjük meg a kúrát. Természetesen a Schüssler sók használata nem helyettesíti a megfelelő vizsgálatokat, és kezeléseket.

Növekedés: Amennyiben a gyermek növekedése (akár súly, akár magasság viszonylatában) nem a megfelelő ütemben halad, akkor a bevált indikáció szerint Nr. 1 Calcium fluoratum D12 + Nr. 11 Silicea D12 váltott alkalmazása javasolható a Nr. 8 Natrium chloratum D6-os Schüssler sóval kombinálva. A korábban leírtakhoz hasonlóan 2 hónap elteltével tartsunk szünetet, majd ismételjük meg a kúrát.

Orrmandula-, garatmandula megnagyobbodása: Gyermekkorban gyakran előfordulnak a nyirokszervek túltengései, melyek a későbbiekben különböző betegségek melegágyai lehetnek. Hagyományos értelemben a folyamatot műtétileg oldják meg. Viszont általában mire a műtétig eljutunk, az egy hosszabb folyamat. Így itt is érdemes már az első jelekre felfigyelni, amelyek a nyirokszervek megnagyobbodására utalnak. Orrmandula esetén ez a leggyakrabban a gátolt orrlégzésnek köszönhetően a szájon keresztüli légzés, az orrlégzés akadályoztatása folytán. Ebből adódóan éjszaka gyakran figyelhető meg horkolás is. Hosszú távon pedig gyakorivá vállnak a különböző elhúzódó légúti fertőzések, illetve ezeknek a szövődményei. (pl. középfül-gyulladás). Ám ha időben észleljük a folyamatot, abban az esetben Schüssler sók segítségével megszakíthatjuk az „ördögi kört”. A Schüssler sók közül elsősorban a Nr. 1 Calcium fluoratum, a Nr 2. Calcium phosphoricum, illetve a Nr. 6 Kalium sulfuricum, és Nr. 4 Kalium chloratum alkalmazása jön szóba. Természetesen sok esetben arcdiagnosztikai jelek formájában már a gyermek arcára van írva, hogy mely sókat szükséges alkalmazni nála. A Nr. 1-es Calcium fluoratum D12, és Nr. 2-es Calcium phosphoricum azonban szinte valamennyi esetben szükséges .

Rándulás: lásd Ferrum phosphoricumnál, vagy Tünetjegyzékben

Rövidlátás (mypopia): A rövidlátás lassan népbetegségnek számít. Leggyakrabban az iskolakezdést követően alakul ki, vagy ekkor figyelnek fel rá a leggyakrabban. Amennyiben enyhe fokú látásromlásról van szó, a Schüssler sók akár vissza is fordíthatják a folyamatot. Komolyabb eltérések esetén a szem további romlását akadályozzák meg. Gyermekkorban első körben Nr. 1-es Calcium fluoratum, és Nr. 11-es Silicea kombinált alkalmazása javasolt D12-es erősségben, napi váltásban használva a sókat. Amennyiben Natrium chloratum, vagy Natrium phosphoricum hiányra utaló tüneteket is észlelünk, abban az esetben ezeket a sókat is építsük majd be a terápiába. A 2-3 hónapos kúrát követően tartsunk szünetet, majd ismételjük meg újra azt. Ha iskolaérett korban Calcium fluoratum, vagy Silicea hiányt észlelünk, mindenképpen alkalmazzuk a megfelelő Schüssler sót, mivel ezeknek a hiányállapotai elősegítik a folyamat kialakulását.

Sérv: lásd Köldöksérv, lágyéksérv.

Striák a bőrön: Különösen tinédzserkorban fordulnak elő a hirtelen testsúlyváltozás következtében. Ilyenkor Calcium fluoratum D12 és Silicea D12 napi váltása javasolt. 3 hónap elteltével Nr. 1+11-es krémmel folytassuk helyileg a kezelést.

Szemek fáradékonysága: lásd Magnesium phosphoricumnál, vagy Tünetjegyzékben

Szerv-süllyedések: (Pl. méh) Bármilyen szerv-süllyedés esetén a kötőszövetek gyengeségével számolhatunk, tehát a kötőszöveti állomány erősítésére napi 3×1 tabletta Calcium fluoratum D12 szedése javasolt.

Székrekedés: Olyan típusú székrekedésnél hatásos, ahol a végbélben a kötőszövetek relaxatiója miatt nagy mennyiségű széklet gyűlik fel. Leggyakrabban csecsemőknél alkalmazhatjuk, ha minden különösebb ok, és tünet nélkül aggasztóan ritkán ürít székletet a kisbaba. Ebben az esetben egyik nap fél deci vízben 1 tabletta Nr. 1-es D12 feloldása javasolt, és 3 kiskanállal adjunk a babának, másik nap 3×1 kanállal. (Javasolt a Nr. 11-es hasonló módon történő alkalmazása.) Természetesen ki kell zárni, hogy nincs–e valamilyen hagyományos beavatkozást igénylő eltérés a háttérben.

Szívbillentyű záródási zavarok, szívfejlődési rendellenességek: A különböző csecsemő-, illetve gyermekkorban észlelt kardiológiai eltérések kezelése természetesen kardiológiai feladat. A Nr. 1-es Schüssler só D12 erősségben alkalmazva azonban fokozottan támogathatja a normál anatómiai viszonyok kialakulását.

Tartási rendellenességek: lásd Gerincferdülés

Végbél berepedései: Ebben az esetben a Calcium fluoratum D12 fogyasztása ajánlott kúraszerűen (3×1 tabletta naponta).

Vérömleny: lásd Ferrum phosphoricumnál, vagy Tünetjegyzékben


Megosztás a Facebook-on