Staphysagria

Csípős szarkaláb

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” – szól a dalszöveg, ami a Staphysagria esetén úgy módosul, hogy nem is mondja el senkinek, azaz elnyomja az érzelmeit, amitől aztán jól megbetegszik. Ha viszont egyszer végre kiadja a dühét, akkor ott mindenféle tárgyak repkednek. A Staphysagria görög eredetű szó, melynek szó szerinti fordítása vad mazsolát jelent, mely szintén utal a leírtakra.  A szer proovingja Hahnemann nevéhez fűződik.

Kulcstünetek: vágott sérülések kezelése; tünetek elfojtott düh, megaláztatás következtében

A Staphysagria jól alkalmazható vágott sérülések kezelésére

Leggyakoribb indikációs területek: Aranyeres csomók, Álmatlanság, Árpa, Condyloma, Depresszió, Éjszakai ágybavizelés, Fejfájás, Gyomorfekély, Heregyulladás, Hólyaghurut, Kötőszöveti betegségek, Prosztatagyulladás, Psoriasis, Sclerosis multiplex, Tic, Urológiai beavatkozások után, Vágott sérülések kezelése.

Etiológia: Sérelem, harag, megaláztatás; Onánia; Túlzott szexualitás.

Modalitás:

  • Romlik: Érintett testrész érintése, Stimulánsok (dohány, alkohol, kávé, tea).

Mentális tünetek: A Staphysagria-páciens extrém módon kedves, romantikus, érzékeny alkat. Mindent megtesz azért, hogy elnyerje szimpátiánkat. Ugyanakkor saját érzelmeit teljesen elnyomja. A szer egyik legfontosabb jellemzője, hogy képtelen képviselni a saját érdekeit, nincs semmi önbizalma.  A Staphysagria nem csak saját érzelmeit nyomja el, hanem gyakran őt is elnyomják. Jól alkalmazható bántalmazott emberek, gyermekek kezelésére is (szexuális bántalmazottság, megaláztatások esetén is!). Ilyenkor azonban számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy a Staphysagria hatására felbátorodott páciens véleményét kimondva még több bántalmazásban, sértésben részesülhet.

A Staphysagria szexuális életét sem tudja megfelelően megélni, kifejezni, jellemző rá a szexuális fantáziálás, mely gyakori maszturbációhoz vezet.

A Staphysagria tünetei gyakran az elfojtott érzelmeket követően alakulnak ki

Általános tünetek: Bármilyen tünet esetén gondolhatunk rá, mely megaláztatás, elfojtott harag, düh következtében jelentkezik. Különböző műtétek után jó fájdalomcsillapító hatású, illetve segíti a gyógyulást.

Fej: A Staphysagria fontos szere a visszatérő árpának, mely gyakran sérelem, megaláztatást követően jelenik meg. Fogászati indikációk körül elsősorban olyan fogfájás esetén alkalmazhatjuk, amely romlik hidegre, vagy menses alatt jelentkezik. A fogak gyakran törékenyek, elfeketednek.

Gastrointestinális tünetek: Düh után jelentkező hasi görcsök esetén alkalmazható. Aranyeres panaszok esetén is gondoljunk rá, különösen férfiaknál, ha a prosztata megnagyobbodásával társul.

A Staphyasagriát gyakran használjuk szexuális együttlét után kialakult hólyag-hurut kezelésére

Urogenitális tüntek: Staphysagriára gondolunk azokban az esetekben, amikor szexuális aktust követően jelentkeznek hólyaghurutra utaló tünetek, egyben az első szexuális aktusok után jelentkező hólyaghurut fontos szere. A hólyaghurutnál a páciensnek olyan érzése van, mintha folyamatosan el akarna cseppenni a vizelete. Férfiaknál prosztata-gyulladás, vagy -megnagyobbodás esetén gondolhatunk rá.

A Staphysagriára szexuális téren is jellemzőek az elnyomások, ugyanakkor erőteljes szexuális késztetése van. Jellemző rá a romantikus szexuális fantáziálás, melyet maszturbációban vezet le. A túlzott gyermekkori maszturbáció egyik szere.

Fontos urogenitális szer azokban az esetekben, amikor a tünetek sebészeti beavatkozás, vagy katéterezést követően kezdődnek (ez is egyfajta megaláztatás a beteg számára).

Bőr: A Staphysagriának több bőrtünete is lehet. Ami közös a bőrtünetekben, hogy intenzív viszketés kíséri a kialakult elváltozásokat. Miután a páciens megvakarja a viszkető részt, más területen kezdődik újra a viszketése. A tünetek sokszor Staphysagriára jellemző etiológiával indulnak (pl. gyermekkorban pikkelysömör, pszoriasis). Ha szimbolikus nyelven gondolkodunk, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy a bőrtünetekkel távol akarja tartani magától a bántó szituációt, személyt, hiszen képtelen saját maga védelmére.

Jó szere lehet a kocsányon lógó egyre szaporodó szemölcsöknek is (Thuja).

Végtagok: Jellemző lehet a végtagok összezúzottság-érzete.

Alvás: A Staphysagriára jellemző, hogy egész nap álmos, de egész éjjel álmatlanság gyötri. A napközbeni szieszta csak ront az állapotán, különösen a délutáni időszakban.

Staphysagria gyerekek: Nagyon érzékenyek (Natrium-muriaticum). Megérezhetik, hasonlóan a Phosphorushoz mások érzelmeit, és sokszor akár meg is jósolhatják az eseményeket, köszönhetően ennek a nagyfokú érzékenységüknek. Szeretik a békés, nyugalmas csendes légkört, amíg ilyen körülmények vannak otthon a Staphysagria gyerekek nagyon szófogadóak, jól neveltek, a világ legjobb gyerekei. Van azonban egy másik oldaluk is, ilyenkor egészen váratlanul vad düh tör rájuk és minden kezük ügyébe kerülő tárgyat dobálnak, remegnek a dühtől. Ez az utóbbi reakció általában csak ritkán tör rájuk, sokáig elnyomják az érzelmeiket, a sérelmeiket. Sokszor a családban van egy olyan személy, aki durván, erőszakosan bánik a gyerekkel, akár bántalmazhatja vagy szexuálisan zaklathatja is. Nagyfokú sérülékenységük miatt igyekeznek mindenkinek megfelelni és nagyon ritkán mondanak NEMET. Korán érnek szexuálisan, de bátortalanságuk miatt inkább csak fantáziálnak, nehezen teremtenek intim kapcsolatot (ez akár felnőtt korukig is elkísérheti őket). Nagyon érzékenyek az igazságtalanságra, másokért könnyebben kiállnak, mint saját magukért. Fizikálisan sokféle panasznál szóba jöhet, sokszor akut szernek adjuk műtéti sebek, vágott, metszett sebek kezelésére. Szemészeti panaszok, visszatérő árpáknál is jusson eszünkbe. Elfojtott haragtól kialakuló betegségek (gyomor és emésztőszervi panaszok stb.).

Hasonló szerek: Pulsatilla, Silicea

Ha kitör a Staphysagria dühe, hajlamos még tárgyakat is dobálni mérgében


Megosztás a Facebook-on