Nil Nocere – Ne árts! | Homeopátiás Öntevékeny Baráti Kör

Nil Nocere – Ne árts!

Egy eset tanulságai

Hippokratész óta az orvostudomány legfontosabb alapelve. Furcsa lehet, hogy olyan esetismertetés címéül választottam, melyben homeopátiás szert alkalmaztam, hiszen a homeopátiás szerekről a gyengéd, mellékhatásmentes gyógymód jut eszünkbe. Ez igaz is, de fontos az adagolási szabályok betartása.

Az egyik kedvenc szerem az Arsenicum album. Csodálatos példa arra, hogy egy igazi „történelmi” méreg homeopátiás formában, milyen nagyszerű gyógyulásokat eredményezhet, mind a krónikus, hosszantartó, mind az akut, gyors lefolyású esetekben. Az Arsenicum album homeopátiás szerre jellemző a fázósság, rendszeretet, aggodalom (különösen a saját egészsége miatt), égő fájdalmak. Jellegzetessége, hogy szeret melegen felöltözni, azonban szívesen iszik hideg vizet, méghozzá apró kortyokban.

Egy három éves kislány édesanyja fordult hozzám köhögéses panaszok miatt. Erős, száraz köhögése jelentkezett, mely az éjszakai órákban, különösen éjfél körül fokozódott. A fájdalom jellegéről a gyermek kora miatt nem volt információ, viszont szeretett melegen felöltözni, éjjel betakaródzni. Az anyukával történt beszélgetés során kiderült, hogy az édesanya nagyon precíz, fontos nála a tisztaság, hangjában aggodalom csengett. Rákérdezésre kiderült, hogy a kislány is nagyon rendszerető, játékait elrakja, fontos, hogy tiszta ruhát hordjon, nem tudta elviselni, hogy a keze maszatos. Mindezek alapján Arsenicum albumot javasoltam. Mivel az édesanya gyakran használt már korábban homeopátiás szereket, a házipatikában C30-as hígítás volt. A javaslat 1×3 golyó.

Két nap múlva telefonon jelentkezett. A köhögés másnapra teljesen elmúlt, egyet-egyet köhintett. Az édesanya megismételte a szert. Most ismét ugyanúgy köhög, mint kezdetben, ezért reggel ismét kapott 3 golyó C30-as Arsenicum albumot.

Egyértelműen a homeopátiás szer túladagolásáról volt szó, un. gyógyszervizsgálati tünetek jelentkeztek. Valamilyen mentolos készítmény alkalmazását javasoltam (fogmosás, cukorka vagy rágógumi). A szert elhagytuk, egy napon belül a panaszok megszűntek.

A homeopátia gyengéden gógyit, de csak abban az esetben, ha betartjuk az adagolási szabályokat. Akut betegségek esetében az alacsony hígításokat (C5-9) napi 4x, C12-15-ös hígítást napi 3x, C30-as hígítást napi 1x adhatunk. Amennyiben a panaszok enyhülnek, a szereket egyre ritkábban kell beadni, C30 esetében lehet, hogy ismételni sem kell.

dr Somkövi Ágnes


Megosztás a Facebook-on