A Schüssler-sók Materia Medica összefoglalója – 3. rész

Nr. 3 Ferrum phosphoricum Materia Medicája

Sok mindent tanultunk, tanítottunk a Schüssler-sókról. A repertorizációs tanfolyam kapcsán azonban rájöttünk, hogy soha nem árt egy kis ismétlés, illetve Materia Medica tudásunk bővítése. A Schüssler Materia Medica cikksorozat 3. részében a Ferrum phosporicumot foglaljuk össze.

A Ferrum phosphoricum a Schüssler sók között az akut szer, vagy más néven elsősegélyszer. Elsősorban tehát akkor gondoljunk rá, ha hirtelen történik velünk valami, azaz egy fertőzés, vagy egy gyulladásos folyamat indul, vagy valamilyen sérülést szenvedünk. Ilyenkor D12-es potenciában alkalmazhatjuk.

Ha nyaralásra, utazásra indulunk, vagy minden nap magunknál hordható házipatikát tervezünk összeállítani, egyszerű dolgunk van. Mindössze két szer szükséges: a Nr 3-as Ferrum phosphoricum, mint elsősegélyszer, illetve a Nr 7-es Magnesium phosphoricum mint görcsoldó. Hiszen mi történik velünk a leggyakrabban: megsérülünk, vagy valamilyen fertőzés kezdődik, vagy fájdalom jelentkezik.

Általánosságban elmondható, hogy a Nr. 3-as Ferrum phosporicum a gyulladásos folyamatok első stádiumának szere. A gyulladások kezdeti szakaszában vagy még egyáltalán nincsenek jelen a váladékok, vagy vizes állagúak. Fizikális vizsgálattal ebben az időszakban az érintett rész vérbősége figyelhető meg. ( pl. belövellt garatképletek, vérbő nyálkahártyafolyamatok stb.) Általános kísérő tünetként ebben a stádiumban gyakran találkozhatunk rossz közérzettel, hőemelkedéssel, lázzal. Tapasztalatok szerint nem szükséges megvárni, hogy egyértelmű, markáns tünetek alakuljanak ki, hanem minél hamarabb érdemes megkezdeni a a Ferrum phosporicum adagolását. ( az első két órában negyedóránként egy tabletta, majd háromszor, négyszer egy tabletta naponta. ) Így vagy megszűnnek a tünetek, vagy a gyulladásos folyamat második stádiumában kerül a folyamat, melyet fehér, nyúlós váladékok megjelenése jellemez. Ilyenkor már a gyulladás második stádiumának szere, Kalium chloratum alkalmazása javasolt, D 6-os erősségben. Előfordulhat azonban, hogy a folyamat rögtön harmadik stádiumba lép, azaz sárgás, sárgászöld színű váladékok jelentkeznek. Ilyenkor természetesen a második stádium szerét kihagyva rögtön alkalmazzunk Kalium sulphuricumot.

Általános tünetek: Mivel a vas a vérképzőszervek nélkülözhetetlen eleme, így logikusan következik, hogy hiánya esetén anaemiával találkozunk, illetve minden olyan tünet jelentkezhet, mely vérszegénységre jellemző lehet. (pl. fáradékonyság, szaporább pulzus, fertőzésekre való fogékonyság, koncentrációs nehézségek) Jellemző lehet különböző vértolulásos tünetek megjelenése is. Ez lehet helyi tünet- pl. egy Ferrum phosphoricumra jellemző vasvörös fül, de általános formában is jelentkezhet- pl. klimakteriális hőhullámok kapcsán jelentkező kipirulásnál. A vasvörösség mellett azonban krónikus hiányállapotok esetén feltűnő sápadtsággal is találkozhatunk.

A Ferrum phoporicum másik fő alkalmazási területe a lázas állapotok kialakulása. 38, 5 C alatti láz esetén önmagában, 38, 5 fok feletti láz esetén Kalium phosporicummal kiegészítve adjuk (természetesen ilyenkor alkalmazzunk hagyományos lázcsillapítást is).

A Ferrum phosporicum egyben a szervezet fizikális állóképességét is fokozza. Ez a magyarázata, hogy versenysportolók is alkalmazhatják teherbíró képességük fokozására (de akár iskolai sportversenyeken is alkalmazható jobb teljesítmény elérésének támogatására). Ugyanakkor izomlázas tüneteket esetén is használható, vagy olyan esetekben, amikor az izomzat zúzódásszerű érzésével találkozunk. A szervezet oxygenizációját javítva aklimatizáció támogatására is használható.

Ugyanakkor bevállt indikáció szerint alkalmazható különböző sérülések (zúzódás, rándulás, ficam stb.) kiegészítő kezelésére is. Tapasztalatok szerint alkalmazásával gyorsabb a regeneráció, vérzéscsökkentő hatása van, ugyanakkor a kialakult fájdalmat is csökkenti.

 

Fej: A Ferrum phosporicumra feszítő, pulzáló fejfájás jellemző, mely gyakran társul kipirulással. Natrium chloratumal együtt jól használható aftás, herpeszes folmyatok kezelésére is. Ilyenkor a folyamat kezdetén érdemes elkezdeni alkalmazásukat. Ha ismételten jelentkeznek herpeszes, aftás folyamatok, kúraszerűen érdemes alkalmazni őket.

A Nr. 3-as só középfülgyulladás első stádiumában is hatékony segítség lehet. A dobhártya ilyenkor vérbő, erezett. A beteg erőteljes fájdalomról panaszkodik.

Szem: Kötőhártyagyulladás első stádiumában a gyulladásos tünetek megjelenésekor alkalmazható. Jellemező módon a beteg olyan érzésről számol be , mintha homok ment volna a szemébe.

Fogak: Hőmérsékletváltozásra érzékeny fogak. (hideg, illetve meleg egyaránt zavaró lehet) . Fogfájás esetén is elsősegélyszerként adhatjuk, míg a beteg megfelelő fogászati ellátásban nem részesül. Csökkenti a gyulladásos tüneteket fogínygyulladás esetén.

Légutak: Nátha, influenza , torokgyulladás első stádiumának szere. Addig alkalmazzuk, míg nincsenek váladékok, vagy vizes állagúak. A tünetekhez gyakran társul orrvérzés. Orrvérzés esetén önmagában is használható. Hörghurut esetén szaggató, száraz köhögés jellemzi. Jól alkalmazható hangszalaggyulladás esetén, ha a tünetek hátterében a hangszalagok túlerőltetése áll (pl. tanárok). Csökkenti az orrműtétek utáni fájdalmat, vérzéshajlamot.  Natrium chloratummal kiegészítve allergiás tünetek kezelésére is alkalmazhatjuk.

Gastrointestinális traktus: Gastrointestinális fertőzések első stádiuma esetén, különösen ételmaradékot tartalmazó hányás esetén.

Urogenitális traktus: Hólyaghurut első stádiumának szere. Gyakoribb vizeletürítés esetén is érdemes alkalmazni. Genitális herpesznél is használható (Nr. 8-al érdemes kombinálni)

Csontok, gerinc, végtagok: Jól használható különböző sérülések kezelésére. Lumbágó, ízületi gyulladás, visszérgyulladás kezelése.

Bőr: A Nr. 3-as sóra jellemző lehet a csalánkiütéses folyamatok megjelenése is.  Gyulladásos bőrfolyamatok első stádiumában, pl. orbánc, furunkulus is jól használható. Fontos kiegészítő szere a gyulladásos pattanásoknál ( Nr. 9, Nr. 11 mellett).  Pelenkadermatitis.

Várandósság: Várandósság esetén rutinszerűen használhatjuk a Nr. 2-es sóval vérszegénység esetén. Fontos szere (természetesen nőgyógyászati kontroll alatt) az első trimeszterben jelentkező bevérzéseknek. Szoptatás időszakában mellgyulladás első stádiumában is gondoljunk rá.

dr. Farkas Orsolya


Megosztás a Facebook-on