Aconitum napellus – Sisakvirág

Az Aconitum elsősorban akut, hirtelen jelentkező tünetek kezelésére használható. A panaszok általában nagyon intenzíven , hirtelen jelentkeznek. Gyakran használjuk akutan jelentkező infekciók első stádiumában, vagy erős ijedtséggel, halálfélelemmel járó állapotok kezelésére. Míg maga a növény a legerősebb mérgek közé tartozik, addig homeopátiás formája az egyik leggyakrabban használt homeopátiás gyógyszerek. 

Leggyakoribb indikációs területek: Bronchitis acuta, Angina pectoralisx, ,Croup, Influenza, Facialis neuralgia viagra generisk, Felsőléguti infekciók első stádiuma, Fogfájás, Neuralgiás panaszok, Különböző szorongásos eredetű kórképek, Otitis media, Pharyngitis, , Különböző ritmuszavarok kiegészítő kezelése, Myocardiális infarctus kiegészítő kezelése, Vizeletretenció traumát, ijedtséget követően, Pánikbetegség, Traumás állapotok kiegészítő kezelése, Stroke, Vertigo

Javasolt potencia: C12, C15, C30

Etiológia: 

Hirtelen hőmérsékletváltozás ( lehűlés, hideg szél, száraz hideg, jeges vízbe esés)

Ijedtség, baleset, baleset látványa utáni akut panaszok

Modalitás: 

Rosszabb: -erős, hirtelen hideghatás

-éjfél körül

Jobb: amint verítékezni kezd

Kísérő tünetek: 

száraz bőr, erős szomjúságérzet, halálfélelem, szorongás

Mentális tünetek: 

Az Aconitum mentális képére kifejezett szorongások, erős halálfélelem jellemezők. Tünetei sokszor erős ijedtség, sokk hatására alakulnak ki. Aconitumra gondolhatunk, ha a pánikbetegség kialakulása valamilyen mentális sokkal hozható összefüggésbe. Kulcstünet, hogy a beteg „előre megjósolja halála óráját”. Jellemző lehet a claustrophobia, félelem a zsúfolt helyeken, repülőgépeken, stb.

Szív és érrendszeri indikációs területek: 

Aconitum javasolható minden olyan szív és érrendszeri megbetegedés esetén, mely izgatottsággal halálfélelemmel jár. Akut alkalmazás esetén a tünetek jelentkezésekor szopogassunk el 5 golyócskát, majd újabb 5 golyócskát oldjunk fel 2 dl vízben, és két óra alatt kortyolgassuk el. Mivel az Aconitum akut szer, a legtöbb esetben ennyi idő alatt vagy megszűnnek a tünetek, vagy más homeopátiás gyógyszer adása szükséges.  xEz az adagolási forma alkalmazható vérnyomáskiugrás, különböző eredetű szívritmuszavarok, angina pectoralis, miocardiális infarktus esetén is.

Akut lázas állapot esetén: 

Aconitum adható minden akut magas lázzal járó betegség kezdetén függetlenül a diagnózistól, és az eredettől. (etiológia, modalitást mindenképpen vegyük figyelembe). Lázas állapot alatt a bőr nagyon forró és száraz, esetleg megfigyelhető a Chamomillához hasonlóan az egyik arc fél kipirulása, míg a másik sápadt marad. Nyári indikációs terület a napszúrás során történő alkalmazása az Aconitumnak. Szintén alkalmazhatjuk a fent leírt adagolási sémát (Apis, Belladonna lehetnek a követő szerek)

Neurológiai indikációs területek

Bármilyen hirtelen jelentkező neurológiai tünet esetén a kezdeti stádiumban alkalmazhatunk Aconitumot. x Azaz gondoljunk rá TIA, stroke esetén is. Speciális indikációs terület lehet a különböző eredetű idegfájdalmak megjelenése. (pl. trigeminus neuralgia)

Urogenitális alkalmazás

Speciális alkalmazási terület a szülés után jelentkező vizeletretenció a kismamánál, illetve az újszülöttnél. Szintén Aconitumra gondoljunk, ha a szülés alatt az anyuka erős halálfélelemmel küzd.  Öt golyócskát szopogasson el ajánlott a C30 potenciából. Ez ismételhető még 3x 20 percenként adva.

xTermészetesen csak a hagyományos terápia kiegészítésére


Megosztás a Facebook-on