Apis Mellifica

Az Apis gyógyszerképének legfontosabb jellegzetességeit azok tudják leginkább megjegyezni, akiket már valaha megcsípett méh vagy darázs. A tünetek az égő, szúró fájdalom, a megbetegedett terület duzzanata és vörös (vagy rózsaszín) elszíneződése. A panaszok a hideg borogatástól javulnak. Ennek következtében, ha ezeket a karakterisztikus tüneteket tapasztaljuk bármilyen fertőzés, csípés, gyulladás, allergia esetén, akkor segítségül hívhatjuk az Apist. Az Apis-páciensek általában, hasonlóan a méhecskékhez, nagyon szorgosak, állandóan elfoglaltnak tűnnek, mintha mindig csinálniuk kellene valamit. Általában alkatilag inkább a nők számára írjuk fel. A háziasszony, aki otthon serénykedik, ellátja a családot, ide-oda szaladgál (repked) és tesz-vesz. Mindig talál valami elintéznivalót, sohasem marad ideje magára, és mégsem készül el semmivel idejében. Könnyen lesz ingerlékeny, ha a családban valami baj üti fel a fejét. Erősen kontrollálja a család többi tagját. Féltékeny. A szer főként a savós- és nyálkahártyákra hat, hasonlóan a Bryoniához. A szer fő vonása a túlzott érzékenység az érintésre, továbbá az általános horzsolásszerű FÁJDALOMÉRZET az agyban, a HASBAN, a petefészkekben, a húgyhólyagban. Szorítóérzés. Remegés, rángás és rángatózás. A beteg egyik oldala remeg, míg a másik merev. Jobb oldali szer. Jobbról balra haladó tünetek. Zsibbadás. Trombózis. Nyirokér-gyulladás. Vese- és húgyhólyaggyulladás. Vöröslő, nagy kiterjedésű ödéma a szemhéjakon, az ajkakon. Viszketéssel járó ÉGETŐ FÁJDALOM.

Az Apis fél a hegyes, szúrós tárgyaktól és a tűktől.

Leggyakoribb indikációs területek: Allergia, Angio-neurotikus ödéma, Arthritis, Asztma, Bárányhimlő, Dysmenorrhoea, Endometriosis, Erysipelas, Glomerulonephritis, Herpes, Hólyaghurut, Influenza, Kötőszöveti megbetegedések, Meningitis, Pericarditis, Petefészek ciszta, Pleuritis, Pyelonephritis, Urticaria.

Etiológia: Elnyomott kiütések, bánat, ijedtség, féltékenység, rovarcsípések. Rossz hírek hallatán düh kiváltotta panaszok.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: meleg (szoba, időjárás, italok, tűz, ágy, fürdővíz). Érintés. Alvás után. Késő délután (16-18-ig). Elnyomott kiütések. Zárt helyiségek. Fekve.
  • Javul: Hideg (levegő, fürdés, kitakarózva, borogatás). Mozgás. Egyenesen ülve. Helyét változtatva. Vizeletürítés megindulásakor (sokszor ez az első jele a javulásnak).

Elmeállapot: Ideges, ingerlékeny. Állandóan tevékenykedik, de sohasem fejez be modafinil online semmit. Nehéz a kedvére tenni. Ügyetlen, elejti a dolgokat. Gyerekes viselkedés. Indokolatlan, akaratlan sírások. Fél a mérgezéstől, fél, hogy valakik megmérgezik. Csak a külvilág eseményei és a házimunka érdekli. Munka-alkoholista. Ambiciózus. Bőbeszédű. Féltékeny. Közönyös, úgy véli, semmi sem segít rajta. Nem tud koncentrálni arra, amit olvas vagy ír (hisztérikus kamaszlányok esetén). Nem viseli el az egyedüllétet. Semmi nem nyújt megelégedést számára; mindent rossznak és nem helyénvalónak tart.

Az Apisra jellemző az ügyetlenség, ami sokszor az ideges izgatottság miatt alakul ki.

Fej: Hirtelen fellépő hasogató fejfájás, vagy olyan érzés, mintha ütés érné a beteg fejét, legrosszabb esetben a tarkótájon. A beteg néha ÉLESEN FELSIKOLT. Zsibbadást és fáradtságot okozó fejfájás, ami javul nyomástól. Könnyezés megindulása fejfájás esetén. A beteg egyik oldalról a másikra GÖRGETI A FEJÉT.  Tarkóját a párnához nyomja agyhártyagyulladáskor. Besüppedt kutacs. A haj érintése fájdalmat okoz. Dohos szagú fejizzadás. Az agyhártyagyulladásban szenvedő beteg nem tudja megtartani a fejét. Úgy érzi, hogy dagad a feje. Hajhullás, foltokban történő kopaszodás.

Szem: A beteg szeme bedagadt, ödémás, a szemhéja és a kötőhártyája kivörösödött. Forró könny. Csillogó szem. Égető, szúró, nyilalló szemfájdalmak. TÁSKÁS SZEMEK. Fotofóbiája ellenére a beteg számára elviselhetetlen, ha betakarják a szemét. Kancsalság. Rövidlátás. Duzzanat vagy bőrpír a szem körül. A beteg nem tud hosszabb ideig nézni valamit vagy nem tud mesterséges fényben olvasni. Szaruhártyahomály. Az Apis megelőzi az árpa újbóli kialakulását. Perforált szaruhártyafekély.

Az Apis fennálló tüneteit általában a hideg borogatás javítja.

Arc: Boldog, rémült vagy apatikus arckifejezés. Szúró fájdalommal járó, kivörösödött, forró, duzzadt és ödémás vagy viaszsápadt és ödémás arc. Kékes színű, ödémás felső ajak. A nyelv és az állkapocs merevsége. Jobb oldali arcbénulás, ami során a beteg nem tudja kinyitni a jobb szemét. Hideg vízben akarja megmosni az arcát. Az arc bizsergése.

Torok: Vöröses, fénylő vagy áttetsző, kívül és belül duzzadt torok, ami hidegtől javul. Bíborszínű torok. Duzzadt, tűzpiros, gyulladt mandulák, nyeléskor jelentkező szúró, fülekbe is kisugárzó torokfájdalom. Angina. Gyors kimerüléssel járó diftéria sötét színű membrán, a nyelvcsap duzzanata esetén. Angioneurotikus ödéma, kifejezett nyelvcsap duzzanattal.

Az Apis fájdalmai égőek, szúróak. Az Apis alkatú emberek félnek a tűtől.

Mellkas: Mellhártya- és szívburokgyulladás. Tüdőgyulladás nagyfokú fájdalommal, úgy érzi, hogy nem tud lélegezni a nagy fájdalomtól.

Gyomor- és bélrendszer: Nem szomjas. Hashártyagyulladás. Ascites. Kívánja a savanyút és a tejet.

Vizeletképző rendszer: Égető fájdalommal járó vizeletürítés (Cantharis). VizGyomor- és bélrendszereletürítési zavar, amit szúró fájdalom kísér. Kis mennyiségű, bűzös, világos színű vizelet, amelynek az utolsó cseppjei égető és maró érzést okoznak. Albumin-tartalmú vizelet. Bőséges vizelet, a beteg több vizeletet ürít, mint amennyi folyadékot megiszik. Kávézaccszerű üledék a vizeletben. A beteg székletürítés nélkül nem tud vizelni. Vesegyulladás. Hólyaggyulladás. Újszülötteknél előforduló vizelet retenció. A prosztata betegségei esetén jelentkező nehéz, gyakori vagy lassú vizeletürítés, pl. a betegnek erőlködnie kell, hogy meginduljon a vizelete. Glomerulonephritis. Köhögés közben nem tudja tartani a vizeletét (Causticum, Pulsatilla).

Az Apisra jellemzőek a jobb oldali panaszok. Az Apis a jobb petefészekcysta fontos szere.

Női nemi szervek: Jobb oldali petefészekciszta. Súlyos dysmenorrhoea petefészek-fájdalommal. Endometriosis. Abortuszhajlam, főként az első trimeszterben. Megbetegedések elnyomott szexuális vágytól (Conium, Lachesis).

Bőr: Rózsaszín, érzékeny, gyulladt bőr. Egyenetlen bőrkiütések vagy méhszúráshoz hasonló foltok a bőrön. Nagy területen jelentkező csalánkiütés. Bőrszárazság és verejtékezési rohammal váltakozó forróság a bőrön. Ödémás duzzanatok. Orbánc. Skarlát. Karbunkulusok.

Apis-gyerekek: Nagyon nyugtalan, állandóan mozog. Féltékeny a játékaira, nem adja oda a másik gyereknek, még azt sem engedi meg, hogy megérintsék, megfogják a játékait. Sokat sír, néha nem is értjük, hogy miért. Lerúgja a takarót alvás közben. Újszülöttek vizeletretenciója. Hasmenés a fogzás alatt. Fél a szúrós tárgyaktól, injekciótól, méhektől, darazsaktól.

Hasonló szerek: Belladonna, Nux vomica, Cantharis, Arsenicum album, Lycopodium, Urtica urens.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos 


Megosztás a Facebook-on