Argentum nitricum

Vannak „félős” homeopátiás szerek… Az Argentum nitricum a nyilvános szereplések kapcsán jelentkező lámpaláz kezelésének egyik fő szere.  Az Argentum nitricummal a homeopátiát tanulók általában úgy ismerkednek meg, mint a lámpaláz kezelésének egyik fontos szere (Gelsemium). Lámpaláz esetén az ideges izgatottságtól a páciens nem tudja összeszedni a gondolatait, csak kapkod, a beadott papíron kesze-kusza sorok, felismerhetetlen, olvashatatlan gondolatok. Az idegességgel együtt az emésztőszervekben is ingerlékenység, idegesség uralkodik, a páciensnek gyakran kell vécére mennie és székletet vagy vizeletet ürítenie. Ez utóbbi tovább rontja az amúgy is ideges Argentum nitricum páciensek helyzetét. A szer leginkább az IDEGRENDSZERRE hat. Az agyi-gerincvelői idegekre gyakorolt hatása révén a koordináció és az egyensúly zavarait idézi elő, mentális és fizikai értelemben egyaránt. A gyulladt és fekélyes nyálkahártyák nyálkás-gennyes váladékozása, amihez SZÁLKA SZÚRÁSÁHOZ HASONLÓ FÁJDALMAK társulnak.

Az Argentum nagyon fél a szűk helyektől, bezártságtól, kígyóktól.

Hasznos szer olyan ember számára, akinek a folyadékháztartás-zavara miatt ráncos a bőre, és korán megöregszik, reszketeg és legyengült. Hisztérikus, ideggyenge emberek szere. A beteg úgy érzi, mintha egyes testrészei A SZOKÁSOSNÁL NAGYOBBAK LENNÉNEK, vagy mintha felkötötték volna őket. SZÁLKÁHOZ HASONLÓ HEVES vagy éles, villámszerűen nyilalló, kínzó fájdalmak, amelyektől összerezzen a beteg. Fokozatosan kialakuló vagy megszűnő fájdalmak. Ijedtség okozta konvulziók, epilepsziás rohamok, amelyek rosszabbak menzesz idején, éjszaka. Egy-két nappal a rohamot megelőzően a beteg pupillái kitágulnak, amit nyugtalanság és kézremegés követ. Rendszeresen, testszerte jelentkező remegések. A beteg úgy érzi, mintha valami hirtelen megszorítaná. Maszturbáció és szexuális kicsapongás okozta megbetegedések. Dohányzás. Fagylaltevés. Bal oldali tünetek. Együtt jelentkező mentális és emésztőszervi tünetek. A beteg nem képes behunyt szemmel járni. Összerándul a fájdalomtól. Üzletemberek, diákok, szellemi munkát végzők szere. Vizsgadrukk. A beteg szeret beszélni. Vérszegénység. Téves érzetek. Hibásan működő érzékszervek. A páciensek szinte mindig nagyon melegvérűek.

Argentum nitricum

Az Argentumnak a fejfájása alatt olyan
érzete van, mintha a feje megnagyobbodott
volna, ezért szorosan be kell kötnie.

Leggyakoribb indikációs területek: Ataxia, Colitis, Énekes csomó (polip a hangszalagokon), Fejfájás, Hasmenés, Impotencia, Irritábilis bél-syndroma, Krónikus fáradtság–syndroma, Lámpaláz, Parkinson-kór, Reflux-betegség, Remegések különböző okok miatt, Szédülés, Szorongások.

Etiológia: Anticipáció (várakozási feszültség), izgatottság. Ijedtség. Megalázás. Hosszantartó mentális munka (vizsgára való készülés stb.).

Modalitások:

  • Rosszabbodás: ÉRZELMEKTŐL. Aggódás, balsejtelem, félelem vagy ijedtség esetén. Izgatott várakozás miatt. Szobában, zárt térben. Szellemi megerőltetéstől és nyugtalanságtól. Cukortól. Amikor a jobb oldalán fekszik. Tömegben. Bármilyen meleg hatástól. Hideg ételtől, fagylalttól. Menzesz előtt és alatt. Megfeszített gondolkodástól.
  • Javulás: HŰVÖS LEVEGŐTŐL. Szabad levegőn. Hideg vizes fürdőtől. Erős nyomástól. Mozgástól. Felböfögésektől. Amikor összegörnyed.

Elmeállapot: Olyan, mintha állandóan egy válsághelyzetet kellene megoldania, és az idő szorítaná (krízis-manager). Obscessziv-impulzív alkat. Különös, hirtelen jövő impulzusok. Le akar ugrani a magasból. Belenyúlni a konnektorba. A pácienst különös gondolatok és érzelmek gyötrik. Felfokozott idegállapotban kapkod, félénk és szorong. Félős. Retteg a megpróbáltatásoktól. Fél a közelgő rossztól, a tömegtől, az úttesten való átkeléstől, a magas épületektől, hidakon, a sötéttől. Színházban, moziban szeret a szélső sorba ülni, mert úgy érzi, hogy csapdába kerül, beszorul, ha beljebb kell leülnie. Tétova. Botladozó járás, akadozó beszéd. Nem ambiciózus. Az a téveszméje, hogy a saját családja megveti, hogy valamennyi vállalkozása csődbe megy. Lehangolt.

Argentum nitricum

Az Argentum nagyon kívánja a hideg édeset, de
ez sokszor emésztőszervi panaszokat okoz nála.

A beteg késztetést érez, hogy levesse magát a hídról, vagy kiugorjon az ablakból. Idegkimerültség. Rossz memória. Úgy érzi, hogy lassan halad, túl rövid az idő, mindent SIETŐSEN csinál. Fél, hogy elkésik. A dolgok reménytelennek tűnnek számára. Úgy érzi, mintha minden megváltozott volna. Irracionális, furcsa, őrült dolgokat művel, különös következtetései vannak. Zavarosság jellemzi. Gyerekesen beszél. Állandóan a fájdalmait emlegeti. A legenyhébb betegség esetén is ágynak dől. Reggel nem akar felkelni, mert úgysem tud végigcsinálni egy napot. Elhagyatottság érzés, ami reggel a legrosszabb.

Fej: Szédülés. Fejfájás, ami a fej szoros bekötésétől javul. Fejfájás esetén úgy érzi, mintha a feje megnagyobbodott volna, mintha szét akarna robbanni. Hányással végződő fejfájás. Hisztérikus fiatal nők, törékeny alkatú, szellemi tevékenységet végző személyek fejfájása.

Torok: Szálka szúrásához hasonló fájdalom nyeléskor. (Nitricum acidum, Hepar sulfuris). Rekedtség, a hangszalagok túlerőltetése miatt (énekesek, tanárok, előadók, színészek). Mandulagyulladás.

Argentum nitricum

Az Argentum fájdalmai szúró, szálkaszúrásszerű
fájdalmak. Jó szer lehet gennyes
kötőhártya-gyulladás esetén is.

Gyomor: A beteg kívánja a cukrot, ami nem tesz jót neki. Kívánja a sajtot, a sós ételeket. Étvágytalan. Jó az étvágya, de egyetlen étel elfogyasztása sem tesz jót neki. Fájdalmas duzzanat a gyomortájon. Gyomorfekély, ami rosszabb hideg italoktól. Az evés csökkenti az émelygést, de fokozza a gyomorfájdalmat. A savanyú ételek és italok enyhítik az émelygést. A gyomortartalom felböfögése. A beteg gyomra remeg és lüktet.

Has, belek: FLATULENCIA, amitől a beteg hasa felpuffad és feszül. Hangos, kirobbanó

felböfögések, amelyek flatulenciával járnak együtt. Hangosan ürülő hasmenés, amit érzelmi okok váltanak ki. A folyadékok csak átszaladnak rajta. Foszlányokban ürülő, nyálkás, zöldes széklet, ami apróra vágott spenótra emlékeztet. Végbélviszketés. Idegi eredetű, cukorkaevés utáni, gyermekeknél az elválasztást követően jelentkező hasmenés. Székrekedés, ami minden betegség esetén fokozódik, esetleg hasmenéssel váltakozó székrekedés.

Nemi szervek: Impotencia, ami rosszabb, ha rágondol (anticipáció). Heregyulladás. Jobb petefészek-fájdalom, és -gyulladás. Vérzés a hüvelyből közösülés után.

Végtagok: Ataxia. Koordinációs problémák. Ügyetlenség, botladozó járás. Az alsóvégtagok gyengesége és nehézségérzete. Az alsó végtagok fájdalmatlan paralízise.

Argentum nitricum

Az Argentum-páciensre jellemző az anticipáció, fél a kudarcoktól

Argentum nitricum gyerekek: Újszülöttek szemgyulladása. Aprított spenóthoz hasonló hasmenéses széklet. Vizsgadrukk, lámpaláz. Nyitottak, szeretnek társalogni, jókat enni és kint a szabadban játszani. Vonzódhatnak a művészetekhez, festészet, rajz, ének, tánc is érdekli őket. Nem bírják a magas helyeket és a bezártságot, ezek bénítóan hatnak rájuk. Nagyon félnek a kudarctól.

Hasonló szerek: Phosphorus, Pulsatilla, Sulphur, Carbo vegetabilis, China, Agaricus, Lycopodium.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on