Arnica montana

Hegyi árnica

A hegyi árnica a fészkes virágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növény, mely Európa, Ázsia és Észak-Amerika magasabb hegységeiben őshonos. Hazánkban ritka, védett növény, mely korábban az Őrségi Nemzeti Parkban volt megtalálható, de napjainkra kipusztult. A népi gyógyászatban is méltán népszerű gyógynövényt belsőleg elsősorban kimerült, magas lázzal járó állapotok kezelésére használták. Külsődleges alkalmazása megfelel a leggyakoribb homeopátiás alkalmazási területeknek, azaz elsősorban sebek, törések, rándulások, zúzódások gyógyítására használták. Az Arnica homeopátiás formájának hatásterülete azonban ennél lényegesen szerteágazóbb.

Hatásterület: Vér, Erek, idegek, izmok, emésztőtraktus

Etiológia: Az Arnica állapot leggyakrabban különböző sérülések következtében alakul ki. Ez azonban nem csak fizikális, hanem lelki sérülés is lehet – mély bánat, ijedtség, vagy akár a napjainkban oly gyakori anyagi veszteségek megélése. A másik fontos etiológiai tényező a szervezet túlerőltetése (pl. hangszalagok – túl sok beszéd esetén; izomláz – túlzott sportteljesítmény kapcsán; jet-leg – különböző időzónákra való átállás)

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Az Arnica-t igénylő állapotok tünetei romlanak érintés hatására. Sok esetben már az is elég, ha a páciens azt feltételezi, hogy valami hozzáérhet. Hárítja a testi kontaktus minden formáját. A páciens állapota általában romlik alvás után is.
  • Javulás: Pihenés, fekvő helyzet (fej alacsonyan, test kinyújtózva).

Elmeállapot: A páciens elmeállapota a folyamat súlyosságától is függ. Azonban a tipikusan „Arnicas” tünet, hogy a beteg még a legsúlyosabb sérülések esetén is azt állítja, hogy jól van, és nem igényel orvosi segítséget. Ahogy a mentősök fogalmaznak: sérülések után működik az adrenalin, és a sérült nem tudja felbecsülni saját sérülései súlyosságát. Általánosságban jellemző a morózus, ingerlékeny hárító magatartás. Súlyosabb esetekben is helyesen, bár lassan válaszol a feltett kérdésekre, majd visszazuhan a szinte tudatvesztett állapotba. Félelmei elsősorban éjszaka jelentkeznek. Leggyakrabban a szívbetegségektől tart, mely pánikrohamot is provokálhat. Jellemző tünet a rémálmok megjelenése, mely balesetek, sérülések után jelentkeznek.

Az Arnicara jellemző, hogy súlyos sérülései ellenére visszautasítja a segítséget, arra hivatkozva, hogy jól van

Általános tünetek: Az Arnicáról általánosságban elmondhatjuk, hogy jól alkalmazható azokban az esetekben, ahol az erek sérülnek, és vér kerül a kötőszöveti állományba. Nem csak közvetlenül a sérülés után, hanem a sérülések késői következményeinek kezelésénél is gondolhatunk rá. A fájdalom jellegére az összezúzottság, összetörtségérzet jellemző. Pihenés kapcsán a páciens nem találja a helyét az ágyban, minden túl keménynek tűnik, még a párna is. Nyugtalanul forgolódik az ágyban, megfelelő pozíciót keresve. A páciens feje általában forró, míg a test egyéb részi hűvösek. Sok esetben ezek a tünetek fertőzések, lázas állapotok kapcsán figyelhetők meg. Jól alkalmazható magas lázzal járó infekciók esetén, melyet vérzéses folyamatok, bevérzések kísérnek (gyomor-bélrendszeri, idegrendszeri, légúti fertőzések). Jellemzőek a bűzös, sokszor rothadt tojás szagú testváladékok, testszag (lehelet, izzadtság, böfögés, szellentés). Az Arnica a legtöbb esetben bevált indikáció szerint kerül alkalmazásra, azonban általános megfigyelések szerint jobban reagálnak a szerre a vaskosabb testalkatú egyének, mint a soványabbak.

Fej: Az Arnica bevált indikációs szerként alkalmazható a fej különböző sérüléssel járó állapota esetén (külső és belső sérülések egyaránt – pl. agyrázkódás). Stroke vörös, lilás fejjel, vaskosabb alkatú pácienseknél (Lachesis, Opium, Sulphur). A fej vöröses, lilás, forró, míg a test és végtagok hűvösek. Csökkenti az agyi pangásos folyamatokat. Hydrocephalus csecsemőkorban hasonló tünetekkel. Az Arnica alkalmazása nem csak akut esetben jön szóba, hanem a sérülések, idegrendszeri folyamatok utókezelésénél is.

Az Arnica-ra jellemző az összetörtségérzés

Száj: Keserű szájíz, bűzös, rothadt tojás szagú lehelet.

Gége: Hangszálgyulladás a hangszalagok túlerőltetése kapcsán.

Szem: Idegentest okozta sérülés vagy bevérzés.

Fog: Fogászati beavatkozások kapcsán rutinszerűen érdemes alkalmazni.

Orr: Orrvérzés, mely arcmosás, köhögés, vagy trauma kapcsán jelentkezik.

Mellkas: Köhögés sírástól. Erőteljes, szamárköhögés-szerű köhögési rohamok összezúzottság-érzettel, orrvérzéssel kísérve. Angina pectoris, degeneratív szívbetegségek. Bordák porcos részének gyulladásos folyamatai. Jellemező a véres köpet.

Urogenitális tünetek: Első osztályú szer szülés kapcsán. Csökkenti a különböző vérzéses szövődményekre való hajlamot, ugyanakkor gyorsítja a méhnyak tágulását. Szülést követően csökkenti a fájdalmat, és gyorsítja a felépülést. Alkalmazható vizeletretenció esetén is, valamint szülés utáni inkontinenciára.

Vázizom-rendszer: Az Arnica a legkülönbözőbb eredetű sérülések szere: törés, rándulás, zúzódás, ficam esetén is használható. Közös tünet, hogy a fájdalom jellegére az összezúzottság, összetörtségérzet jellemző. Jól használható a vázizomzat túlerőltetése esetén. A páciens kerüli az érintését a sérült végtagnak. Hasonló tünetek esetén köszvénynél is gondolhatunk rá.

Bőr: Szimmetrikus bőrkiütések. Fájdalmas acnes folyamatok, kis kelésekkel. A bőrtünetek gyakran traumát követően alakulnak ki. Gyenge érfalak, így a legkisebb sérülés hatására is véraláfutások, bevérzések alakulnak ki. Szisztémás megbetegedésekhez is gyakran társulnak a bőrön megjelenő bevérzések.Hasonló szerek: Baptisia, Bellis perrenis, Hamamelis, Rhus toxicodendron, Ruta


Megosztás a Facebook-on