Aurum Metallicum

Az Arany eszünkbe juttatja a dolgok értékét, időtállóságát. Az aranyos csillogás a Nap fényességével is párhuzamba hozható. A versenyeken elért első helyezésért aranyérem jár. Aranytojást tojik a tyúk a mesében, és aranylakodalmat ülhetnek azok, akik már hosszú ideje házasok.

Az Aurum versenyszellemű, emiatt sokszor egyedül marad („magányos vezető”)

Az Aurumot igénylő páciensek idealisták, nagyon felelősségteljesek, szeretnek versenyezni, nyerni, nagyon rosszul viselik a kudarcokat, az esetleges második helyet. Kiegyensúlyozott állapotban a felelősségteljes vezetőt juttatja eszünkbe, aki minden beosztottjával kedvesen bánik. Ha túl sok a feszültség, akkor a panaszok sokszor a szívben okoznak elváltozásokat, vagy a pszichés terhelés következtében melankolikus, depresszív állapot is kialakulhat. Az Aurum bevált szer ideges, hisztérikus nőknél, kamaszlányoknál, csenevész fiúknál, szívbetegségben szenvedő idős embereknél, továbbá lehangolt, életunt személyeknél, akiknek rossz a memóriájuk és annyira érzékenyek a fájdalomra, hogy az a kétségbeesésbe kergeti őket. Bánat, ijedtség, düh, szerelmi csalódás, ellentmondás, visszafojtott bosszúság következtében kialakuló betegségek jellemzőek. Régóta tartó, nagy felelősség miatti szorongás. Anyagi veszteségek. Szívbetegség esetén a beteget reménytelenségérzés gyötri. A nagy felelősség miatt alkohol és egyéb függőség is kialakulhat. A páciensek vonzódnak a meditációhoz és a spirituális gyakorlatokhoz, vallásokhoz.

Leggyakoribb indikációs területek: Alkoholizmus. Angina, Arthritis, Álmatlanság, Csontfájdalmak, Depresszió, Fejfájás, Hypertonia, Krónikus fáradtság–syndroma, Orchitis, Sinusitis, Szívbillentyű betegségek.

Etiológia: Ijedtség, bánat, düh, ellentmondás, zaklatás, csalódás. Szerelmi csalódás. Túlzott felelősségérzet. Mentális kimerültség.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Érzelmektől. Depresszió esetén negatív hatások miatt. Szellemi megerőltetéstől. Hidegtől, hideg időjárástól. Éjszaka – naplementétől napkeltéig. Higanytól. Alkoholtól. Jódtól. Borús időben. Télen. Periodikusan 21 naponként visszatérő panaszok.
  • Javulás: Hűvös levegőn, szabad levegő hatására. Hideg vizes fürdőtől. Amikor kimelegszik. Zenétől. Járás közben. Holdfénytől.

Az Aurum hangulata sokszor depressziós, hajlamos a dolgokat sötétnek látni.

Elmeállapot: A páciens teljesen reményvesztett, depressziós, undorodik az élettől. Arról beszél, hogy öngyilkos lesz. Önpusztító gyötrődés. Nyűgös és a legkisebb ellentmondásra is hevesen reagál, vagy jókedvű. Sötét gondolatokkal járó melankólia, amely ingerlékenységgel vagy mogorvasággal váltakozik. Úgy érzi, hogy elutasítják, hogy teljesen értéktelen. Sír, imádkozik, saját magát vádolja a szívbetegsége miatt. Bőbeszédű. Gyorsan kérdez, de nem vár választ. Önmagát vádolja, kritizálja. Változékony a kedélyállapota. Azt hiszi, hogy mindent rosszul csinál, hogy elhanyagolja a barátait, a kötelességét. Nem szeret beszélni. A zenére nagyon érzékeny (Natriumok), és javul az állapota tőle. Spirituális érdeklődés kifejezett jelenléte, sokat imádkozik, meditál.

Fej: Zavarodottságot okozó heves fejfájás. Szívidegességgel és a fej kimelegedésével járó fejfájás diákoknál. A beteg feje forró, úgy érzi, hogy fáradt az agya. Fúró fájdalommal járó, a jobb belső szemzugban jelentkező fájdalom, ami annyira elviselhetetlen, hogy a páciens legszívesebben öngyilkos lenne. Furunkulusok a fejbőrön. A fejbőr alatt jelentkező dudorok. Fiatal korban kialakuló teljes kopaszság. A beteg úgy érzi, mintha levegő hatolna át az agyán.

Szem: Fotofóbia. Látótérkiesés, a tárgyak felső felét nem látja. Szemüregfájdalom. Zöldhályog. Diákoknál előforduló mindennapi szemproblémák. Fekete foltokat, fényességet lát, szikrázik a szeme.

Arc, orr: Vértolulásos, kékes vörös arc. Duzzadt, érintésre fájdalmas fültőmirigyek. Arccsonti fájdalom. Az ajkakon, az arcon és a homlokon jelentkező apró kiütések. Vörös színű dudor az orr hegyén. Pisze orr.

Az Aurumra jellemző a hemianópia – csak a tárgyak alsó felét látja.

Szív: A beteg úgy érzi, mintha a szíve megállt volna, amit azonnal erőteljes szívdobbanás követ. Szívszorulás. Heves palpitáció kamaszkorban. Szívmegnagyobbodás. Angina pectoris. Az aorta megbetegedése. Szapora, gyenge, szabálytalan pulzus. Járás közben a beteg úgy érzi, hogy lötyög a szíve. Palpitáció, ami a beteget megállásra kényszeríti. A beteg úgy érzi, mintha sebzett és érzékeny lenne a szíve. Endocarditis. Pericarditis (Apis, Bryonia).

Nemi szervek: Hereduzzanat és fájdalom, heregyulladás (jobb). Fiúknál jelentkező heresorvadás. Hydrokele gyermekeknél. Mellékhere-gyulladás.

Olyan nők szere, akik meddőségük miatt depresszióssá váltak. A méh megkeményedése és előesése. A szeméremtest váladékozása. Vaginizmus. Többszöri vetélés miatt kialakuló fekélyképződés és megkeményedés a méhben. A menzesz elmaradása nagy szomorúságot okoz. Későn jelentkező, kevés menzesz.

Végtagok: Éjszakai lábfájás. Térdgyengeség. A beteg bénának érzi a lábait. A körmök kék elszíneződése. Térdfájdalom, amely során a beteg úgy érzi, mintha mindkét térdét szorosan összekötözték volna. Lábremegés. Éjszaka jelentkező forróságérzettel járó zúzódásszerű talpfájdalom. Hideg, rossz szagú lábizzadság. Vándorló reumás fájdalmak.

Az Aurumnak nagy a felelősségérzete, sokszor túl korán vállalja fel.

Aurum-gyerekek: Született vezetők. Csapatkapitány, egy társaság vezéregyénisége. Nagyon nagy a felelősségérzetük. Olyan gyerekek, akiknek túl korán kellett felnőniük, és a kisebb testvérről gondoskodniuk (elvált szülők gyermekei). Korán elkezdenek dolgozni. Maximalisták a tanulásban és a sportban is egyaránt. Nehezen viselik azt, ha mások nem így tesznek. Szomorúak, elkeseredettek lesznek a kudarctól, magukba zárkóznak, nehezen beszélnek az érzelmeikről. Gyakran jobban illik a sötét hajú, sötét szemű gyermekekhez. Éjszakai bagoly típusba tartoznak, a panaszok gyakran hajnali 3 körül rosszabbodnak (Nux vomica). Kisfiúk herepanaszai, juvenilis arthritis, szem- és csontpanaszok.

Hasonló szerek: Natrium sulphuricum, Natrium muriaticum, Mercurius solubilis, Ignatia, Nux vomica

Dr. Farkas Orsolya

(részlet a Képes Homeopátiás Materia Medicából)

Post Tagged with

Megosztás a Facebook-on