Bellis perennis – Százszorszép – A kismedence Arnicaja

A Bellis perennis a fészkesvirágúak családjába tartozó lágyszárú évelő növény, mely elsősorban Európa mezőin és legelőin tavasztól késő őszig nyíló virág. A Bellis perennis sok mindenben hasonlít az Arnicara, azonban sokkal inkább lágyrész specifikus szer, nagyon jól hat a különböző kötőszöveti sérülésekre. A Bellis perennis fontos követő szere az Arnicanak, ha a sérülés után lágyrészduzzanat marad vissza Arnica adását követően.

Hatásterület: Erek, Idegek, Női nemi szervek, Lép, Ízületek, Izmok

Etiológia: Sérülések

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Érintés, nyomás, Hideg fürdő, vagy ital, Hirtelen lehűlés, miután kimelegedett, kiizzadt
  • Javulás: Folyamatos mozgás, dörzsölés.

Elmeállapot: A Bellis perennis mentális képére a hihetetlen fokú regeneráció, megújulási képesség jellemző, mely egyben a növény sajátossága is. A százszorszéppel nagyon gyakran találkozunk legelőkön. Ha az állatok kitapossák a növényt, az annál szebben, bokrosabban nő vissza. Egyben fel is készült a „sérülésekre”- elszáradt, idősebb hajtások védik az új rügyeket. A Bellis perennis hasonlóképpen reagál az őt ért nehézségekre, a problémák őt megújítják, nemesebbé teszik. A nővény csoportosan él, ami a homeopátiás szer mentális képét is idézi: szereti magát kedves, barátságos, bár sokszor felszínes társasággal körülvenni, mindenki a barátja. Ugyanakkor az Arnicanal leírt mentális kép is megfigyelhető lehet nagyfokú ingerlékenység, a segítség elutasításának formájában.

A Bellis perennis a kismedencei sérülések és műtétek szere

Általános tünetek: A Bellis perennisre fájdalmaira az Arnicahoz hasonlóan jellemző az összezúzottság, összetörtségérzet, mely dörzsölés hatására javul. A Bellis perennis különösen jól hat az olyan esetekben, amikor a sérülést követően különböző duzzanatok alakulnak ki, maradnak vissza a lágyrészekben (műtétek után is). Jól alkalmazható nyirokoedema esetén is (pl. melleltávolítást követő nyirokoedema). Különösen hatékony a testesebb, fizikális munkát végző vagy sokat utazó embereknél.

Hasi tünetek: Emésztési panaszok, ha kimelegedést követően hirtelen lehűl a gyomor (pl. kánikulában fagylalt vagy jeges üdítő fogyasztása). Jellemző lehet, hogy ilyenkor még a ruha érintését is nehezen viseli a gyomorrégióban. Teltségérzet, szúró fájdalmak léptájon.

Kismedence: Specifikus kismedencei szer, Lsd. Urogenitalis tünetek. A Bellis perennis fontos szere a farokcsont sérüléseinek.

Urogenitalis tünetek: A Bellis perennist a kismedence Arnicajank is aposztrofálják, ugyanis kiválóan támogatja a kismedence szerveinek regenerálódását sérülések, műtétek után. Szülés után is jól alkalmazható a kismama felépülésének gyorsítására. Várandósság alatt Bellis perennisre gondolhatunk, ha a baba rúgásai fájdalmasak az anyuka számára, vagy a kismama szinte járásképtelenné válik a hasi izomzat feszülése miatt. A mell lágy szöveteinek regenerálódását is első osztályúan támogatja sérüléseket követően. Alkalmazása a mell daganatos megbetegedéseinél is szóba jön, amikor a mellben, illetve a környező területen érintésre érzékeny kemény csomók vannak jelen. A mell daganatos folyamatainál előzményként általában a mell sérülése szerepel (Conium). Dismenorrheás panaszoknál elsősorban összezúzottság-érzettel járó fájdalmak esetén gondoljunk rá.

Végtagok: Reumatikus ízületi panaszok, Visszerek, vénás pangás, Izmok érzékenysége, zúzódásos fájdalma

Bőr: testszerte megjelenő acne, Bőrvérzések

Hasonló szerek: Arnica, Ledum, Acidum sulphuricum, Ruta

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on