Borbás Marcsi: “Nyitott szemmel járok”

Interjú Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztővel

Televíziós teendői mellett alig marad néhány szabad órája. A forgatások közt mégis időt szakít veteményesének gondozására, este az olasz tésztához friss leveleket szed konyhai fűszerpalántáiról. Organikus ételek és természetes gyógyszerek- szerinte ez az egészség titka.

Oscillococcinummal előzi meg az influenzát

„A gyógyító golyócskákkal a bátyám révén ismerkedtem meg. Állatorvosként szívesen veti be a homeopátiát, egy bámulatos felépülésnek én is szemtanúja lehettem. Évekkel ezelőtt egy tehenet kezelt, aminek golyváján semmi sem segített. Hosszas küzdelem után végül egy homeopátiás készítménnyel sikerült helyrehozni az elváltozást. Többen még mindig kételkednek abban, hogy a megfelelő információ hatására a szervezet valóban képes beindítani öngyógyító mechanizmusait. Mintha csak „megsúgnánk” neki, mi szükséges a felépüléshez, és ez több, mint pszichés hatás!  Hiszen egy állat nem lenne fogékony a gyógyszerre, ha annak csupán tudatformáló ereje lenne. Szerencsére nagyon ritkán vagyok beteg, de akkor szívesen veszem elő a szekrényből a gyógyteákat és a különböző természetes készítményeket.

Az influenza-szezonban rendszeresen előkerülnek a  homeopátiás gyógyszerek is. Amióta így készülök erre az időszakra, nem alakulnak ki a tünetek.”

A nyerő hármas: méhpempő, szőlőmag és pecsétviaszgomba

Marcsi háztartásából sohasem fogynak ki az immunerősítő szerek. „Fontosnak tartom a megelőzést, ezért minden nap eszem ezekből. A szőlőmag-őrlemény rendszeres fogyasztása minden eddigi kutatás szerint az egyik legjobb módszer, ha meg akarjuk erősíteni szervezetünk védőpajzsát. Még vonzóbbá teszi, hogy Dr. Szentgyörgyi Albert írt először róla, bebizonyítva, hogy az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó anyag. Az őrlési módszer szintén magyar szabadalom, a különleges vákuum-őrlő finom, púderszerű anyagot állít elő, mely az eljárás során nem forrósodik fel túlságosan. Reggelente egy kávéskanállal veszek be belőle”- meséli a műsorvezető. Egészségének másik titka a méhpempő. Szerinte tanulhatnánk a japánoktól, akik évente összesen több száz tonnát fogyasztanak belőle. „Nálunk inkább a propolisz népszerű. Igaz, a méhpempő kicsit kesernyésebb, hatásosabb immunerősítő. Itthon ráadásul szinte minden faluban találunk méhészt, így könnyű beszerezni, ha vidéken járunk. Pecsétviaszgombát is minden nap fogyasztok, ez kiváló módja a vírusok és a daganatos elváltozások megelőzésének”- teszi hozzá.

Organikusat- saját kertből

Több mint tíz éve alig kerül a tányérjára olyan étel, mely nem organikus termesztésből származik. „Imádok enni, de figyelmet fordítok rá, hogy adalékokat ne vigyek be a szervezetembe. Szeretem, ha egy étel, az, ami, nem pedig olyan „mintha”, az lenne. A címkéket felesleges nézegetni! Ha például egy kenyér több mint öt hozzávalót tartalmaz, ott valami biztosan nem stimmel”- mondja nevetve. Szerinte könnyen hozzá lehet szokni ehhez az életmódhoz, csupán akarat kell hozzá. „A régi paraszti konyhához visszakanyarodva könnyen ehetünk egyszerű, tápanyagdús és olcsó ételeket. Elszomorít, hogy az országban mennyi almafa roskadozik a terméstől az út szélén, mégsem veszi le senki a gyümölcsöt. A C-vitaminban gazdag csipkebogyót is ingyen adja nekünk a természet, pofonegyszerű belőle szörpöt készíteni! A somot is nagyon szeretem, szívesen szedem le a fáról, ha vidéken járok. A családom bácskai, szerencsére ott minden megtermelhető, így hétről hétre ellátnak egészséges élelmiszerekkel. Ha egy kicsit nagyobb kertünk lenne, itthon is szívesen termesztenék több zöldséget, gyümölcsöt. Dombos telkünkre csupán egy sávban süt a nap, azt teleültettem palántákkal. Talán elsőre furcsán hangzik, de még az erkélyen, egy régi gumitömlőben is lehet paprikát, paradicsomot nevelni! Nem nehéz feladni rossz szokásainkat, és áttérni a testünket kényeztető egészséges ételek fogyasztására!”

A böjt fél egészség

Mostanában nem jut ideje böjtölni, eddig azonban rendszeresen méregtelenítette szervezetét. „Először egy talpreflexológiás állapotfelmérés után kezdtem el egy kúrát, később többféle módszert is kipróbáltam. A böjtöt lazább, nyugodtabb időszakban érdemes beiktatni életünkbe. Ha rohangálunk, egész nap szellemi munkát végzünk, a testnek biztosítani kell a megfelelő energiabevitelt, ilyenkor egyszerűen kerülöm a húst. Egyébként is csak hetente egyszer-kétszer szerepel az étrendemben, energikusabbnak érzem magam, ha inkább zöldségeket, gabonaféléket eszem. Nem véletlen, hogy az összes kultúrában és vallásban megjelenik a böjt! Testünk – főként tavasszal- éhezik a megtisztulásra”- véli Marcsi. Legközelebb, ha hétvégén kirándulni megy, egy csokor medvehagymával tér haza. „Kiváló vértisztító, a tavasz első vitaminbombája, amivel a természet megajándékoz. Csak nyitott szemmel kell járni, hogy észrevegyük.”

Dienes Angéla


Megosztás a Facebook-on