Caulophyllum thalictoides

Kék boglárka

A Caulophyllum a Ranunculaceae családba tartozik, ezen belül pedig a Berberidaceae – Sóskaborbolya-félék rendjébe. Sankaran szerint a család közös jellemzői a mentális és a fizikális tünetek hirtelen, erős és gyors változékonysága. Zavarodottság, tompaság. Szellemi kimerültség. Identitászavar. A tünetek helyének és jellegének gyors váltakozása. Ide tartozik még a Berberis és a Podophyllum is.

Csakúgy, mint a Cimicifuga esetében, az amerikai indiánok a növény széleskörű gyógyászati hatásait ismerték. Torokfájás, kólika, reumatikus fájdalmak esetén egyaránt használták. A szülési fájdalmak és nagyon fájdalmas menzesz esetén is alkalmazták a gyökér főzetét. A magvakat megpirították, és forró vízzel leforrázva kávé helyett itták. A terhesség megelőzéseként is használták akárcsak nőgyógyászati és urológiai panaszok kezelésére.

Női szerként ismeretes, hatása főként a női nemi szerveken és a kisízületeken mutatkozik meg. Egyik helyről a másikra vándorló panaszok. Húzó, görcsös, hasogató fájdalmak, nyakba sugárzó fájdalmak a nyak merevségével. Gyengeséggel járó belső remegésérzet. A méhizomzat elernyedtsége. Hisztérikus, epileptoid görcsök, menzeszzavar esetén. Kimerültség, általános gyengeség.

A Caulophyllum fő hatásterületei a méh és a kisízületek, különösen a kéz kisízületei

Klinikai tünetek: Dysmenorrhoea. Arthritis. Sterilitás. Szülés elakad, elégtelen fájások. Vérzészavarok. Hüvelygyulladás.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: A terhesség időszakában. A menzesz elnyomása. Szabad levegőn. Kávétól.
  • Javulás: melegtől

Elmeállapot: A páciens bosszús és ijedős. Ideges. Könnyen indulatba jön, és gyorsan haragra gerjed.

Fej: Méh vagy gerincpanaszok okozta fejfájás, amit a szemben nyomásérzés kísér.

Száj: afták, szájpenész.

Gyomor: Savanyú, keserű gyomortartalom gyakori nyeldeklése szédülés esetén. Hányás a méh megbetegedése miatt.

Női nemi szervek: Erős, kimaradó, kis mennyiségű menzesz. A méh helyzetváltozása miatt kialakuló panaszok. Szülési fájdalomhoz hasonló, az emlőkbe sugárzó, irányukat változtató fájdalmak. Gyenge vagy rendszertelen, a kimerültség miatt leálló vagy éppen nagyon erős szülési fájdalmak. A Caulophyllum megkönnyíti a szülést, amennyiben az a beteg kimerültsége miatt elhúzódik. Többször ismétlődő vetélés a méhizomzat gyengesége miatt. Utófájások elhúzódó és kimerítő szülés után. Merev méhszáj (Belladonna, Gelsemium, Cimicifuga), nem akar tágulni, tűszúráshoz hasonló méhnyakfájdalom. Bőséges, maró hüvelyfolyás kislányoknál. A hüvely érzékenysége görcsös, intenzív fájdalmakkal. Méhvérzés megindított szülés után. Fájdalmas menzesz, a combokba és akár a lábba sugárzó fájdalommal.

Dr. Oxytocin beköti a homeopátiás Oxytocint, a Caulophyllumot, a szülés beindítására.” A Caulophyllum jól használható gyenge, rendszertelen fájástevékenység, illetve merev, nem táguló méhszáj esetén.

Nyak: Nyakmerevség. A beteg nyaka balra ferdül.

Végtagok: Fájdalmas csomók az ujj ízületekben. A kisízületek reumás megbetegedése. A kéz behajlításakor jelentkező metsző fájdalom a kisízületekben. Menzesz előtt jelentkező sajgó végtagfájdalom.

Kombinált tünetek: Ízületi fájdalmak menzesz panaszokkal.Hasonló szerek: Causticum, Cimicifuga, Pulsatilla, Viburnum. Sepia, Gelsemium


Megosztás a Facebook-on