Causticum

A Causticum egy nagyon idealista, együtt érző alkat. Nem viseli el, ha igazságtalanságot lát maga körül, bátran felszólal, kiáll mások igazáért. Csoportokban gondolkodó ember, szeret valami olyan csoport tagjává válni, ami küzd mások igazáért, és fontos neki a FÖLD bolygó megóvása is. Ezért pl. csatlakozhat különböző zöld mozgalmakhoz (Greenpeace, stb.)

A Causticum nagyon együttérző, kiáll másokért a bajban

A Causticum (marató szer) égetett mészből és kálium-hidrogénszulfátból készül, pontos kémiai összetételét nem ismerjük. Nagyon fontos polikreszt szer, amely a mozgató-, és az érző IDEGEKRE, valamint a HÚGYHÓLYAG, a gége és a végtagok sima és harántcsíkolt IZOMZATÁRA hat. Általános gyengeség, Fokozatosan kialakuló gyengeség, az izmokban, ami egyre bizonytalanabbá teszi a mozgáskoordinációt, amit végül egyes szervek és testrészek BÉNULÁSA követ. Bénulások, hideghatás miatt. Az ízületek körüli inak zsugorodását és deformálódását okozó krónikus reumatikus betegségek szere. A megérintett testrészekben fellépő tépő, húzó, égető fájdalmak. A szer további karakterisztikus tünetei a szimpatikus túlsúly miatt kialakuló rángatózás, reszketés, összerázkódás és nyugtalanság. Egyszer itt, másszor ott fellépő görcsök. Lesoványodás. Betegség, ijedtség, aggodalom, bánat és régóta fennálló megbetegedés miatti lesoványodás. Érzéstelenség. Az ízületek merevsége. Megtört, elcsigázott, idős vagy sötét bőrű, inas emberek szere. Éjszakai nyugtalanság, a beteg állandóan mozgatja a lábát. Égési és forrázási sérülések. Ijedtség, bánat, aggódás, szomorkodás, éjszakai virrasztás miatt kialakuló megbetegedések. Szemölcsök. Berepedezések, a legkisebb behatástól kialakuló, az orrszárnyak, ajkak, végbél stb. körül megjelenő berepedezések. A bőrkiütések elnyomása után jelentkező mentális zavarok és konvulziók. A beteg úgy érzi, mintha hideg víz folyna végig a kulcscsontjától a lábujjáig.

Leggyakoribb indikációs területek: Acne, Allergia, Asztma, Bronchitis, Égési sérülések, Enuresis, Kontrakturák, Köhögés, Nervus VII. parezis, Neuro-degeneratív megbetegedések, Reumás betegségek, Szemölcsök, Tic. Tremor.

A Causticum nem szereti az édeset, inkább a sós és füstölt ízeket kedveli

Etiológia: Hosszantartó bánat. Szerelmi csalódás. Alváshiány. Félelem. Ijedtség. Másokról való gondoskodás (hosszú ideig tartó).

Modalitások:

  • Rosszabbodás: SZÁRAZ HIDEG levegőtől. Széltől. Huzattól. A bőrkiütések elnyomásától. Kávétól. Megerőltetéstől. Időjárás változáskor. Székletürítés után. Amikor járművön utazik. Szürkületkor. Sötétben. Savanyú dolgoktól. A nyári fürdőzéstől.
  • Javulás: HIDEG ITALOKTÓL (még akkor is, ha fázik). Nyirkos, nedves időjárástól. Melegtől, az ágy melegétől. Enyhe mozgástól.

Elmeállapot: Idealista, együtt érző. Nem bírja elviselni mások szenvedését. Érzékeny a környezetszennyezésre, felemeli ellene a hangját. Rebellis. Politikailag aktív. Megbetegedések előfordulása a hosszantartó vagy sokszor előadódó bánat, csalódás, szerelmi csalódás miatt (Natrium muriaticum, Ignatia). Alkoholizmus a csalódások folyományaként. (Aurum). Kényszer-betegségek, állandóan ellenőrzi környezetében a dolgokat (elzárta–e a gázt?, bezárta-e az ajtót?). Dadogás, izgatott állapotban. Fél, hogy valami rossz dolog fog történni. Fél a sötétben, a kutyáktól, egyéb állatoktól, szellemektől. Mentális tompaság, feledékenység. Sietős, kapkodós (pl. evésnél, ivásnál). Felcseréli a szavak kezdőhangjait, szótagjait, pl. tanári kar helyett kanári tart mond. Üzleti problémái miatt sokat bosszankodik. (Bryonia)

A Causticum tünetei a nedves időben javulnak.”Esőember”

Fej, arc: Kiütések az arcon, az orra hegyén. Szemölcsök az orron, vagy a szemhéjakon. Jobb oldali n. facialis parézis. Nyelv paralízis. Kancsalság. Az arcizmok rángatózása. (Tic). Temporo-mandibularis ízület görcse. Arcüreg-gyulladás. Kiütések a tarkótájon. Acne. Rosacea.

Torok: Állandóan köszörüli a torkát. Mindig azt érzi, hogy váladék van a torkában, amit nem tud felköhögni. Rekedtség, ami szinte minden megfázást kísér, rosszabb reggel, rosszabb, ha túlerőlteti a hangját, javul hideg italtól.

Mellkas, légutak: Egyre mélyebbről és mélyebbről jövő köhögés, megpróbál valamit felköhögni. Köhögés, amit hideg víz ivása javít. Asztma az elnyomott érzelmektől, vagy rosszabb megerőltetéstől.

Gyomor-bél rendszer: Kívánja a sósat, fűszereset, füstölt ételt, szalonnát. Nem szereti az édeset. Gyomorfájás, ami hideg víz ivásától javul.

Vizeletképző rendszer: Köhögés és tüsszentés közben elcseppen a vizelete. Hólyag paralízis. Enurézis. Vizeletretenció szülés után, illetve sebészeti beavatkozásokat követően.

A Causticum hajlamos a szemölcs- képződésre, különösen a fejen, az orron és a körömágy közelében

Végtagok: A deltaizom bénulása miatt a beteg nem tudja a kezét magas tartásba emelni. A kéz reszketése. Írógörcs. A kéz érzéketlensége. Szemölcsök az ujjak hegyén, a körömágy közelében. A lábikrákban, lábakban, lábujjakban és az Achilles-ínban jelentkező görcsök. A beteg ingadozva jár, és könnyen elesik, különösen a gyermek. Bokagyengeség. Szaggató, reumatikus végtagfájdalom. A beteg gyakran kinyújtja, behajlítja vagy ropogtatja az ízületeit.(Rhus-tox). Égető ízületi fájdalom. Az inak összehúzódása. Arthritis deformans. Térdropogás járás közben és amikor lefelé megy a lépcsőn. A láb éjszakai nyugtalansága. Carpal tunnel – szindróma.

Idegrendszer: Fokozatosan kialakuló paralízis, főként a jobb oldalon. Chorea, ami rosszabb alvás közben és főként jobb oldali. Petit mal. Epillepszia. Rángás, remegés, tic emóciók – ijedtség, bánat után.

Causticum gyerekek: Nagyon érzékenyek a szenvedésre, mások szenvedésére is, nem bírják látni az erőszakos eseményeket. Érzékenyek a fájdalomra, könnyen elsírják magukat. Nagyon félnek a sötétben, nem mernek egyedül lefeküdni egy sötét szobában. Általában gyenge izomzatúak. Későn tanulnak meg járni, sokat esnek. Ellentétben sok gyerekkel, nem szeretik az édeset, az édességeket, inkább a sós és a csípős ételek a kedvenceik. Kamaszkorban nagyon lázadóak lehetnek, és nagyon idealista eszméket követnek. Inkább a sötét hajú, sötét szemű gyerekekhez illik.

Hasonló szerek: Phosphorus, Sepia, Calcium-posporicum, Staphysagria, Plumbum, Natrium muriaticum, Tuberculinum., Nux vomica., Gelsemium, Rhus-tox.

A Causticumnak köhögés közben elcseppenhet a vizelete. A köhögését egy korty hideg víz javítja

Megosztás a Facebook-on