China

Kínafakéreg

1790-ben Cullen írt arról, hogy a kínafakéreg gyógyítja a maláriát, csökkenti a lázat. Hahnemann, a homeopátia atyja is kísérletképp bevette a szert, és azt várta, hogy majd a hőmérsékletét fogja csökkenteni, de ahogy egyre többet szedett be, egyáltalán nem jelentkezett ez a hatása. Viszont a malária összes tünete megjelent rajta, és miután abbahagyta a szedését, a tünetei is megszűntek. Így fedezte fel a homeopátia egyik fő alaptételét, a hasonlóság törvényét: “hasonló a hasonlótól gyógyul”.

Elmetünetek: Szeret álmodozni, fantáziálni, művészlélek, gyakran versekben beszél. Intenzív belső életet él, főleg este, éjjel sziporkázik az elméje, teli van ötletekkel, tervekkel, de gyakran épít „légvárakat”. Mély kapcsolatokra vágyik, de nehezen nyílik meg, nem szereti a felszínes csevegést. Ez megnyilvánul a fizikai tüneteiben is, hiszen túlérzékeny a legkisebb érintésre, külső benyomásokra, viszont az erős, mély nyomás javít a panaszain.

Viszont ha túlhajtja magát, könnyen kimerül („mentális folyadékvesztés”). Ilyenkor úgy érzi, az egész világ igazságtalan vele, nem engedték alkotni, érvényesülni. Ingerlékennyé, erőszakossá vagy fölényessé és sértegetővé válhat. Öngyilkossági gondolatai is lehetnek, de nem hajtja végre.

Etiológia, bevált indikációk: Testnedvek elvesztése (hasmenés, hányás, vérvesztés…). Kimerítő, súlyos betegség utáni legyengült állapot. Nagyfokú szellemi igénybevétel okozta kimerülés.Jellemző a panaszok periodicitása- a tünetek jelentkezése bizonyos ritmusban, pl. minden második nap, vagy hetente. Újszülöttkori sárgaság.

Fő hatóterületei: Vér, keringés, kiválasztás (bél, máj)

A China állapot gyakran vér- és egyéb testnedvvesztés után alakul ki. A szer fontos modalitása, hogy tünetei erős nyomásra javulnak, érintésre romlanak. A China a puffadásos triász tagja (másik két szer: Lycopodium, Carbo vegetabilis).

Képzeljünk magunk elé egy súlyos beteget, ahogy fekszik az ágyban. Sápadt az arca, mélyen ülő, karikásak a szemei. Túlérzékeny minden külső benyomásra, fázós, erősen izzad, nagyon szomjas, aluszékony. Ha ilyen állapotba kerülünk, könnyen lehet, hogy Chinára van szükségünk.

Modalitások:

  • rosszabbodás: testnedvek elvesztése, zaj, érintés, huzat, szabad levegő, rázkódás, mozgás, szellemi-testi erőfeszítés, sok tea, gyümölcs, periodikusan, éjjel, ősszel
  • javulás: erős nyomás, meleg szoba, ruházat meglazítása, összegörnyedve

Jellemző a panaszok periodicitása, a tünetek jelentkezése bizonyos ritmusban, pl. minden második nap, vagy hetente. A tünetek általában ősszel romlanak.

Fej: Vértolulásos, doboló feszítő fejfájás (például vérszegénységben). Fejbőre annyira érzékeny lehet, hogy fájdalmat okoz, ha hozzáérnek. Úgy érezheti, mintha az agya ide-oda lökődne, javul erős nyomástól, dörzsöléstől.

Szem: Fénykerülés, farkasvakság, szúró szemfájdalom, mintha homokot szórtak volna bele.

Fül: Fülcsengés, amit szédülés követhet, nagyothallás

Orr: Hajlamos az orrvérzésre, főleg reggel, felkeléskor

Száj: Keserű lehet a szájíze, nyelve vastag, sárga lepedékkel bevont (gondoljunk a kininre).

Gyomor-bélrendszer: A puffadós triász tagja, jellemző módon a haspuffadás az egész hasra kiterjed. Sokat böfög, szellent, de ez nem javít az állapotán. Éjjel farkaséhség törhet rá, kipakolhatja az egész hűtőt. Csuklás, hányinger, öklendezés jelentkezhet nála, ilyenkor teljesen étvágytalan. Kívánhatja a savanyú ízeket. Ha hasmenése van, az nagy mennyiségű, sötét, vizes, kimerítő, de nem jár fájdalommal. Összegörnyedve jobban érzi magát. Nagyon gyenge és kimerült.

Légzőrendszer: Száraz, fullasztó éjszakai köhögés, izzadással. Mellkasa érzékeny, fájdalmas lehet, nem igen szereti, ha ilyenkor megvizsgálják, kopogtatják. Asztma, mely romlik nyirkos időben, vérveszteség esetén, ősszel.

Férfi nemi szervek: Impotencia vagy erős libidó, gyakori magömlés, gyengeséggel

Női nemi szervek: Túl korai, bőséges, darabos, haspuffadással járó menses. Sötét vérrel, ájulással járó méhvérzés, gyengeség.

Nyak, hát: Nyaki gerinc merevsége, lapockák közötti görcsös hátfájdalom, nyomásérzés.

Hasonló szerek: Carbo vegetabilis, Nux vomica


Megosztás a Facebook-on