Dulcamara

Keserű csucsor

Képzeljünk el egy, a ködös Albionból nyáron hozzánk költöző személyt, aki diktatórikus, ingerlékeny és csak saját problémáiról beszél. Hogy még szimpatikusabb legyen ez az egyén, láthatjuk, hogy mindenféle váladékkal küzd – sárgás masszív orrváladékkal, hörghuruttal -, és mivel angol ugyebár, reumásak az ízületei is. Meglepetésünkre vendégünkkel csodát tesz a magyar klíma, meggyógyul a magyar nyárban, és már majdnem beadja a letelepedési engedélyét, amikor hirtelen beköszönt a nyirkos, hideg ködös ősz. Egy csapásra újra minden tünet előjön, sőt még uszodaszemölcse is lesz, amiért a magyar uszodai higiénés viszonyokat vádolja.  Pedig nem kellene. Egyszerűen csak Dulcamarára van szüksége.

A Dulcamara jól használható uszodaszemölcsök kezelésére

A Dulcamarát az ősz szerének is hívhatnánk, ugyanis a Dulcamarára nagyon jellemző, hogy bármilyen panasza az idő nyirkossá, ködössé, hidegre fordultával romlik, vagy csak ilyenkor jelentkezik. Ezek a tünetek a különböző mucosus membránok masszív sárgás váladékozása, reumatikus panaszok megjelenése, illetve különböző bőrtünetek előfordulása (pl. uszodaszemölcs, ekcéma, vagy gombás folyamatok).

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a köztudatba annyira beleivódott a nyirkos hideg idő és a Dulcamara kapcsolata, hogy gyakran Dulcamarát adunk akkor is, ha Calcium carbonicumra, vagy Kalium carbonicumra lenne szükség!

Kulcstünetek: tünetek, melyek időjárás-változás hatására jelentkeznek, amikor melegről hidegre vált az idő; tünetek nedvesség, átnedvesedés, ködös idő hatására.

Leggyakoribb indikációs területek: Allergia, Asthma, Bell paresis, Fejfájás, Hasmenés, Hörghurut, Kötőszöveti betegségek, Középfülgyulladás, Magas vérnyomás, Neuralgiás panaszok, Reumatikus panaszok, Sinusitis, Tüdőgyulladás.

A Dulcamara-emberek panaszai nedves, hideg időben jelentkeznek, illetve fokozódnak

Etiológia: melegről hidegre vált az idő, nyirkos, ködös idő, átnedvesedés

Modalitás:  

  • Romlik: hideg, nyirkos idő
  • Javul: meleg, száraz idő, mozgás (reumatikus panaszok)

Mentális tünetek: A Dulcamara alapvetően domináns, diktatórikus, türelmetlen személyiség, különösen a családtagjaival szemben. Saját hatáskörén kívül azonban általában gyanakvó magatartást vesz fel. Gyakran kritizál másokat, és rendíthetetlenül kitart saját álláspontja mellett. Az anaemnesis-felvétel során elég nehezen kezelhető páciens, nagyjából csak arról hajlandó beszélni, amiről ő akar, nem pedig arról, amiről esetlegesen mi kérdeznénk (ez persze a Sankarani anaemnesis-felvételnél megelőzi a kínos csendek kialakulását).

Általános tünetek: A Dulcamara tünetei a fent leírtaknak megfelelően romlanak nyirkos, hideg idő, vagy huzat hatására. Súlyos esetben az ilyen idő akár bénulásos tüneteket is provokálhat (arcidegbénulás, hólyagbénulás, stb.). Jellemző lehet a panaszok indulására, hogy kiizzadás, kimelegedést követően hideg helyre megy a páciens. Szintén tüneteket provokálhat a kiütések elnyomása is.

Fej: A Dulcamarára jellemző a különböző vaskos, sárga váladékozások kialakulása, pl. kötőhártya-gyulladás, nátha, illetve orrmelléküreg-gyulladás esetén, melyek általában a fenti etiológiával alakulnak ki. A hurutos folyamatok általában hajlamosak a krónikussá válásra is. Gyakran csak váladékozás nélkül kialakuló orrdugulással találkozunk. Sok esetben krónikus fejfájásos panaszok is jelentkezhetnek, melyeket nyirkos hideg idő, huzat, vagy orrmelléküreg-gyulladás kialakulása provokál. A fejfájásos tünetek általában valamilyen váladékozás megindulásával csökkennek (pl. orrváladék) Allergiás tünetek esetén elsősorban akkor gondoljunk Dulcamarára, ha a tünetek az időjárás hidegre fordultával, ősszel jelentkeznek, melegben, mozgás hatására pedig javulnak. Dulcamarára gondolhatunk különböző arcidegbénulások esetén is (nedvesség, huzat az etiológiában).

Légzőszervek: Asthamtikus panaszok, hörghurut, melyet elsősorban hideg, nedves hideg ront. Súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Gyomor-bélrendszer: Az időjárás lehűlésével, átázás után, a nedves őszi időszak beköszöntével jelentkező hasmenéses panaszok

A Dulcamara-alkat hajlamos lábról felfázni

Urigenitális: A Dulcamarára jellemző, hogy hajlamos lábról felfázni (akár vizes cipő, vagy ruha, de lehet hideg kövön ülés is), és ezt követően alakulnak ki a tünetek – leggyakrabban hólyaghurut. Genitális herpesz esetén is gondoljunk rá.

Vázizom-rendszer: Reumatikus panaszok, különösen ősszel, vagy nyirkos időben, melyek mozgás hatására javulnak (Rhus toxicodendron). Jellemző lehet a huzat, ill. nyirkos idő hatására kialakuló nyakmerevség.

Bőr: A Dulcamarára számos bőrtünet jellemző. Közös bennük, hogy a nedvesség fontos szerepet játszik kialakulásukban. Tipikus alkalmazási terület az uszodaszemölcsök megjelenése, vagy elsősorban kézen, tenyéren, arcon megjelenő nagy, sima felszínű szemölcsök kialakulása. Gombás folyamatok (melyet általában olyan területeken alakulnak ki, ahol összefekszenek a bőrredők, és nyirkos terület alakul ki) szintén hasznos lehet. Alkalmazhatjuk nedves, hideg időben jelentkező nedvedző ekcémás folyamatok kezelésére is. Gyermekeknél ótvaros folyamatok esetén is gondolhatunk rá. Különböző régióban jelentkező herpesz folyamatoknál is szóba jöhet. Olyan csalánkiütések kezelésére is használhatjuk, melyek hidegben romlanak, melegben javulnak.

Hasonló szerek: Sulphur, Calcium carbonicum, Kalium carbonicum, Rhus toxicodendron


Megosztás a Facebook-on