Félelmek és stressz kezelése Schüssler-sókkal


Szorongás, félelem, stressz kapcsán dr. Schüssler terápiás rendszeréből a leggyakrabban a Nr. 1, Nr. 2, Nr. 5, Nr. 7 és Nr. 8-as Schüssler-só alkalmazható. A cikk a megfelelő Schüssler-só kiválasztását foglalja össze.

A félelem és a stressz kezelésében leggyakrabban alkalmazott Schüssler-só a Nr. 5-ös Kalium phosphoricum. Ha stresszel teli, túlhajszolt életmódról van szó, az hosszú távon kimeríti a szervezetet. Ilyenkor persze hosszú távon csak az élet- és szemléletmódváltás segíthet, hiszen a szervezet tartalékai egy idő után kimerülnek. A nehéz időszakokat azonban a Nr. 5-ös Kalium phosphoricum alkalmazásával vészelhetjük át, mely plussz energiához és a nyugalom megőrzéséhez járul hozzá. Szintén a Nr. 5-ös az elsődlegesen választandó Schüssler-só a szorongásos problémák kiegészítő kezelésében is. Elhúzódó szorongásos állapotok kezelésében érdemes kúraszerűen két-három hónapig alkalmazni, de a szorongást kiváltó szituációk alkalmával megelőzésképen is gondolhatunk rá.

A magnézium stresszoldó hatása étrend-kiegészítőként alkalmazva is közismert. A Nr. 7-es Magnesium phosphoricumot a Schüssler-sók között csak nagy görcsszernek aposztrofáljuk. Azonban nem csak fizikális, hanem „lelki görcsök” kezelésére is használható. A Magnesium phosphoricum szükségességét erősíti meg az Nr. 7-es só arcdiagnosztikai jeleinek megjelenése az arc két oldalán látható magnéziumpirosság formájában. Ez az elváltozás gyakran stresszel teli szituációkban, pl. nyilvános szereplések alkalmával jelentkezik. Lámpaláz esetén a Nr. 5-ös és Nr. 7-es Schüssler-só kombinált alkalmazása javasolható. Amennyiben a lámpaláz hosszú távon a teljesítményt is rontja, abban az esetben homeopata orvos felkeresése javasolt homeopátiás alkati kezeléshez. A Nr. 7-es só nem csak felnőttkorban tesz jó szolgálatot, hanem gyermekeknél is. A görcsös hisztik esetén is gondolhatunk rá, illetve közösségbe való beszoktatás vagy iskolaváltás esetén is alkalmazhatjuk. Szintén a fiatalabb korosztály stresszoldásánál, iskolai túlterheltség esetén érdemes a Nr. 2-es Calcium phosphoricumra gondolni, melyet kúraszerűen alkalmazhatunk. A Nr. 1-es Calcium fluoratum alkalmazására elsősorban akkor gondoljunk, ha a stresszel, szorongással teli szituáción könnyen túltehetné magát a páciens, ha kicsit rugalmasabb lenne. Ez a problémakör meglehetősen gyakori napjainkban, ahol a külvilág ingerei szinte percről percre, óráról órára történő alkalmazkodást, változást követel meg a külső körülményekhez. Ha az elengedés, túlzott ragaszkodás problémaköre áll a középpontban, illetve régi sérelmek feldolgozása szükséges a lélek nyugalmához, akkor a Nr. 8-as Natrium chloratum használható.

dr. Farkas Orsolya


Megosztás a Facebook-on