Gondolatok a 2020-as koronavírus-járvány margójára – egy homeopata-tüdőgyógyász orvos feljegyzései

Véletlen folytán gyakorlatilag a járványügyi helyzet 0. napjától követtem az eseményeket. Az alábbi magyar internetes portálon megjelent hír gyakorlatilag mindent elárul a járványügyi helyzet alakulásáról és kommunikációjáról:

„Az olasz egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy módosítják a koronavírus-teszteket: eddig fertőzött személy esetén mindenkit teszteltek, aki kapcsolatba került vele. Ezentúl azonban csak a tüneteket mutató személyeken végzik el a tesztet, ami az esetek számának lassulásához vezethet.”

forrás: index – 2020.02.26.
Módosítják a koronavírus-tesztelést Olaszországban

Azaz egy olyan járványos megbetegedéssel állunk szemben, ahol számolnunk kell a kiindulási országban uralkodó politikai rendszer torzításai mellett a nem egyértelmű szakmai gyakorlattal és több kérdés merül fel a járvány kommunikációs metódusával is.

Amit eddig biztosan tudunk a koronavírus-járványról:

 • Lappangási időszakban tünetmentes. A vélt lappangási időtartam megítélése változott: jelenleg 1-14 napos időtartamot jelölnek meg, a leggyakrabban 5 nap. (1)
 • A fertőzés tünetmentesen is átvészelhető.  A WHO állásfoglalása szerint a fertőzés az esetek 80%-ban anélkül lezajlik, hogy beavatkozásra lenne szükség. 6-ból 1 esetben alakul ki súlyosabb állapot, mely nehézlégzéshez vezet. (1)
 • A panaszokat okozó megbetegedések általában influenzaszerű tünetekkel jelentkeznek, melyet száraz köhögés kísér.
 • Szövődményként leggyakrabban tüdőgyulladás jelentkezhet.
 • A koronavírus által kiváltott tüdőgyulladás az influenzavírussal szemben gyakrabban vezet légzési elégtelenséghez, illetve ARDS-hez, mely intenzív osztályos ellátást igénylő kórkép.
 • A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak többsége általában az idős, társbetegségekkel rendelkező betegcsoportból kerülnek ki.
 • Nem rendelkezünk megelőzésre alkalmas vakcinával, illetve a vírusra ható specifikus oki terápiával
 • Az influenzavírussal ellentétben, mely cseppfertőzéssel terjed, a koronavírus tárgyakon is fertőzőképes marad. Ennek hosszát a cikk írásakor 9 nap körüli időtartamra becsülik.
 • A járvány elleni védekezés: fertőtlenítés, izoláció (ez érinthet egyéneket is, de nagyobb földrajzi területek is lezárásra kerültek) .

Amit eddig biztosan tudunk a homeopátiáról:

 • A homeopátia népszerűsége a XVIII. században a járványos fertőző betegségek megelőzésében és kezelésében elért eredményeknek köszönhető (pl. skarlát, pestis, kolera, tífusz)
 • A homeopátiát egyes országokban a mai napig sikeresen alkalmazzák a fertőző betegségek megelőzésére. A közelmúltban a legnagyobb esetszámú homeoprofilaxisa Kubában történt, ahol 2,3 millió embernél alkalmazták sikeresen egy leptospirosis járvány kapcsán (2)
 • A homeopátia az 1918-19-es években zajló spanyolnátha járványban is bizonyított, mely az egész világra kiterjedő influenza A vírus járvány volt, és több áldozatot követelt, mint az első világháború. Dr. T. A. McCann cikke szerint az akadémikus orvoslás 24.000 esetleírásában a mortalitás 28,2 %-os volt, míg 26.000 dokumentált homeopátiás esetben 1,05% (3), és ez csak egy az ekkor dokumentált homeopátiás sikerek közül.

Ezen számadatok tükrében jogosan merül fel a homeopátiás szerek alkalmazásának lehetősége a hétköznapi gyakorlatban az akadémikus orvoslás infekciókontrolljával párhuzamosan. Indiában, ahol az akadémikus orvoslás mellett az ajurvédikus és homeopátiás orvoslás és betegségmegelőzés is virágzik, megelőzésként Arsenicum album C30-at javasolnak 3 egymást követő nap, melyet – amennyiben a járványügyi helyzet indokolja – 1 hónap elteltével érdemes megismételni (4). Ugyanakkor a homeopátia több metódussal is képes a járványos megbetegedések megközelítésére, ebből az 5 leggyakrabban alkalmazott kerül a cikkben összefoglalásra.

(1) Genius epidemicus: A betegség típustüneteiből megállapított homeopátiás szer, melynek gyógyszerképe a leghasonlóbb a járvány tüneteihez. Jelenleg csak a média alapján tájékozódhatunk. A betegség körül kialakult pánikhangulat és félelmek megerősíthetik az Arsenicum album alkalmazását. Annál is inkább, mert Michael Frass, Martin Bündner Homeopathy in Intensive Care and Emergency Medicine című könyvében a szövődményként kialakuló ARDS fő szerei között alkalmazza. Egyes források klasszikus influenzaprevencióban alkalmazott szereket javasolnak, pl. Gelsemium.

(2) A kórokozó nagy hígításban történő alkalmazása: jelenleg nincs elérhető homeopátiás gyógyszer a vírusból. Ami szóba jön a helyettesítésre: hasonló klinikai képhez vezető kórokozó homeoprofilaktikus alkalmazása. Itt az elérhető gyógyszerkincsből leginkább az Influenzinum alkalmazható. Az influezafertőzés a klinikai kép alapján differenciáldiagnosztikai kérdésként is felmerül, és tüdőszövődmény esetén radiológiai képe is hasonló lehet a koronavírus-fertőzéshez.

(3) Miazmatikus prevenció: jelenleg nincs elég rendelkezésre álló adat, járványügyi helyzetben kevésbé bevett gyakorlat.

(4) Általános homeopátiás immunprevenció: Influenzaszerű tünetek megelőzésére és kezelésére bevált indikációs szer az Oscillococcinum.

(5) Alkati kezelés: a már megkezdett alkati kezeléseket kell folytatni. Az alkati kezelés kapcsán érdemes felidézni Pasteur utolsó gondolatait: „Minden igaz, amit mondtam, de nem a kórokozó, hanem a táptalaj a lényeg.”

Saját javaslat járványügyi helyzetben prevenciós célzattal:

 1. héten 3 egymást követő nap 1x 5 golyó Arsenicum album C30 (nem csak fertőzésprevenciós célzattal használható, hanem a betegségektől való félelem esetén is hasznos az alkalmazása, ami a jelenleg kialakulóban lévő pánikhangulatot is segít enyhíteni)
 2. héten 1x 5 golyó Influenzinum C30 (egyszeri bevétel)
 3. héten tubus Oscillococcinum (egyszeri bevétel)
 4. héten 1x 5 golyó Pneumococcinum C30 (mint a területen szerzett bakteriális tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozójából készült szer), majd amennyiben a járványügyi helyzet indokolja kezdeni elölről

dr. Farkas Orsolya

Forrás:

(1) Q&A on coronaviruses (COVID-19)

(2) Large-scale application of highly-diluted bacteria for Leptospirosis epidemic control

(3) Some history of the treatment of epidemics with Homeopathy

(4) Indian Authorities Propose Use of Homeopathy to Prevent Coronavirus


Megosztás a Facebook-on