Graphites

A grafit az elemi szén egyik legstabilabb megjelenési formája. A Graphites páciensre is egyfajta stabilitás, masszív, kövér alkat jellemző, akár a fizikai munkát végzőknél. A Graphites a legrégebben alkalmazott homeopátiás szerek közé tartozik. Proovingját Hahnemann végezte el, és elsősorban bőrtünetek kezelésére alkalmazta. Az orvosi szenet hagyományos orvoslásban hasmenés, illetve székrekedés kezelésére alkalmazzák. Az emésztőszervi vonatkozások- különösen a székrekedés- a szer homeopátiás formájára is jellemezőek. A Graphites a mélyen ható pszorikus szerek közé tartozik. Abszolút jellemzőek rá a carbonikus jelek. Gyakran tapasztalható, hogy a Graphitesre jellemző tünetek a klimakterium körüli időszakban jelennek meg.

Kulcstünetek: Tompaság, Sírás zenét hallva, Pókhálóérzet az arc előtt, Halláscsökkenés, mely zajban viszont javul, Berepedések a bőrön – mézszerű váladékkal.

A Graphitesnek lehet olyan érzése, mintha egy pókháló lenne az arca előtt

Modalitás:

  • Romlik: Hidegben – mivel alapvetően fázós, de ennek ellenére kívánja a friss levegőt; Ágymelegben (pl. bőrelváltozások fokozott viszketése)
  • Javul: Szabad levegőn (mint minden carbonikus szer, kívánja a friss levegőt); Mozogva; Evésre (gyomortünetek)

Mentális tünetek: A legtipikusabb Graphites kép egy kedves, nyájas, de kissé meglassult gondolkodású, egyszerű hölgy, aki decompensált állapotban depresszív tüneteket mutat. A férfiakra inkább egyfajta nyersesség jellemező. (Képzeljünk el pl. egy berepedezett kezű munkásembert!) Tompaságuk a reggeli órában fokozódik. Jellemző a koncentrációs képesség csökkenése, mely akár demenciához is vezethet. Graphitesre jellemző egyfajta önbizalomhiány, szégyenlősség is. Gyakran jelentkezhetnek akár ok nélkül erőteljes szorongásos panaszok. Érdekes tünet, hogy olyan érzete van, mintha pókháló lenne az arca előtt. A Graphitesre jellemző egyik kulcstünet, hogy – zenét hallva gyakran elsírják magukat. 

A Graphites páciens gyakran sír, ha zenét hall

Általános tünetek: A Graphitesre alkatilag jellemző a súlyfelesleg, és a fázósság együttese. Ettől függetlenül a klimakterium időszakában gyakran jelentkeznek hőhullámok. Inkább bal oldali szer. Ha pár szóban akarjuk összefoglalni a tünetek összességét: Ami a Pulsatilla a pubertás alatt, az a Graphites a klimaktérium időszakában!

Szem: A Graphitest gyakran alkalmazzuk különböző szemproblémák kezelésére. Jellemző lehet a szemhéjak ekcémás folyamata (Staphysagria, Sulphur), pirossága, duzzanata, vagy a szem sarkának berepedése is. Fontos szer árpa kezelésénél is. Jellemző rá a photophobia, mely erős könnyezéssel jár.

Fül: A Graphitesnek több „fülvonatkozása” is van. Ezek közül a legjellemzőbb a fül mögött jelentkező ekcémás elváltozás, mely mézszerű váladékozással jár. Külső hallójárat gyulladás esetén is alkalmazhatjuk. Különböző típusú fülzúgások is jellemezhetik, melyek érdekessége, hogy zajos környezetben javul a hallás.

Has: A Graphitesnél nagyon sok gastrointestinális tünettel találkozhatunk. Jelentkezhet gyomorpanaszok, böfögés, puffadás, de a legjellemzőbb, és legismertebb tünet a székrekedés. Gyakorlatilag nincs székletürítési ingere, majd nagy, darabos, csomós székletet ürít, melyet gyakran nyálkadarabok vesznek körül. A székletproblémákat aranyér kialakulása is kísérheti. Gyomortüneteire leginkább a gyomorégés jellemző, melyet az étkezés csökkent. Gastrointestinális tünetei gyakran görcsökkel társulnak. A Graphitesre jellemzők a berepedések, ennek megfelelően jól alkalmazható végbéltáji berepedések kezelésére is.

Nemi szervek: A nemi szervek nyálkahártyáján is megjelenhetnek apró hólyagos folyamatok, pl. herpeszes kiütések.Nőknél jellemző lehet, hogy a menses késik, de akár amenorrhea is kialakulhat. A menses mennyisége csökkenhet, és erőteljes hüvelyi viszketés előzheti meg.A Graphitesre fontos szer lehet olyan szexuális zavarok esetén, amikor az erekció létrejön, viszont ejakulációra képtelen a férfi, ugyanakkor erős szexuális vágy jellemzi.

Bőr: Krónikus bőrproblémák esetén nagyon gyakran kell mérlegelnünk Graphites alkalmazását. A legjellemzőbb az apró hólyagos kiütések megjelenése, melyekből mézszerű váladék szivárog.(ekcéma, herpesz) Ez a váladék megszáradva varr szerűen vonja be az érintett területet. Leggyakrabban fülek mögötti régióban, hajlatokban (hónalj, lágyék, térd, újközök), szemhéjon, száj körüli területen, fejbőrön, illetve a nemi szerveken jelennek meg ezek az elváltozások. Az érintett terület viszket, ég, mely tünetek melegre, mosakodásra romlanak, hidegre javulnak. Jellemző lehet a különböző régiókban megjelenő berepedések megjelenése is (pl. végbél, fül, újak, szem sarka, szájszöglet, mellbimbó). Az elsődlegesen alkalmazandó szerek között van keloidos folyamatok kezelése esetén. Graphitesre gondolhatunk különböző körömproblémák esetén is (töredező, megvastagodott, deformált körmök). Alkalmazhatjuk a köröm tájékán megjelenő szemölcsök kezelésére is.

A Garphitesre nagyon jellemzőek a különböző bőrproblémák

Graphites gyerekek: Általában túlsúlyos, egészségtelen bőrű, székrekedős, fázós gyerekek. Állandóan éhesek, de ellentétben a gyerekek többségével nem szeretik az édességet. Sokszor ekcéma miatt jönnek kezelésre. Az ekcéma sűrű, ragacsos, mézszerű váladékos lehet, hajlatokban, fülek mögött és a szemhéjon a legjellemzőbb. Könnyen zavarba jönnek, szégyenlősek, önbizalom hiányosak. Könnyen sírva fakadnak, látszólag minden ok nélkül. Nagyon érzékenyek a zenére és zenehallgatás alatt is sírhatnak. A gyerekek sokszor csak nevetnek, ha megszidják őket, hajlamosak cukkolni másokat.

Hasonló szerek: Alumina, Calcium carbonicum, Causticum, Petroleum, Silicea


Megosztás a Facebook-on