Hepar Sulfuris

Mészkénmáj

A Hepar sulfurisra a gennyes folyamatok jellemzők (pl. bőr, fül, torok)

A Hepar sulfurist Hahnemann állította elő először az osztriga finom, belső fénylő részéből, melyet speciális módon elkészítve kénnel vegyített. Eleinte elsősorban az akkoriban népszerű higanyvegyületek mellékhatásaink enyhítésére használta. Napjainkban elsősorban gennyes folyamatok kezelésénél jut eszünkbe. Fontos tudni, hogy az alacsony potenciák fokozzák a gennyképződést, míg közepes, illetve magas potenciában adagolva visszaszoríthatjuk a gennyes folyamatokat. Alapvetően pszórikus szer.

Kulcstünetek: Túlérzékenység; Fázósság; Bűzös; gennyes váladékok; Szúró fájdalmak (mintha szálka lenne benne); Kívánja a savanyú ételeket, italokat

Modalitás:

  • Romlik: hideg, hideg borogatás, huzat, kitakarózás –  mind rontják a panaszokat
  • Javul: melegben

Mentális tünetek:

A Hepar sulfurisra nem csak fizikális, hanem mentális túlérzékenység is jellemző. Alapvetően megbízható, tematikusan dolgozó emberek, azonban a külvilággal szembeni ingerküszöbük meglehetősen alacsony. Könnyen ingerlékennyé, veszekedőssé vállnak. Ez a fajta agresszivitás azoknál az akut betegségeknél is megjelenik, melyek Hepar sulfurist igényelnek. Dekompenzált esetben, hogy minél kevesebb külső inger érje, akár agorafóbia is kialakulhat. Általában szorong egészségi állapota miatt, ami hypochondriához is vezethet.

A Hepar sulfurisra jellemző a külső ingerekre való túlérzékenység ( akár csak egy pihe megérinti), nem bírja el a szenvedést

Általános tünetek:

A Hepar sulfurist igénylő páciens túlérzékeny az őt ért külső behatásokra (pl. időjárás, zaj, fény, kemikáliák), meglehetősen alacsony a fájdalomküszöbük. Ez akár erőszakos dühkitörésekhez, destruktív magatartáshoz is vezethet. Általánosságban elmondható, hogy a legkisebb behatásra, sérülésre is gennyes folyamatok megjelenésével reagálnak. A kialakult genny általában zöldes színű, bűzös. (gyakran sajt szagú). Fázósak, az érintett területet ért minimális behatás is jelentősen rontja panaszaikat. Jellemző rájuk az izzadás, azonban egyáltalán nem könnyebbülnek meg tőle. Különösen érzékenyek az érintett terület lehűlésére, de általánosságban elmondható, hogy romlanak a tünetek, ha keze, lába kilóg a takaró alól.

Fej: A Hepar sulfurisra jellemző, hogy a fejen jelentkező tünetek (pl., fülfájás, fejfájás) a tünetek romlanak, ha az érintett terület nincs bebugyolálva. Fontos tünete a kibírhatatlanul fájdalmas középfülgyulladás, melynél jellemzően pl. sikítva ébred a gyermek éjjel. (Chamomilla, Belladonna, Lachesis) Mivel a Hepar sulfurisra gennyes folyamatok jellemzők, így a fej vonatkozásában is a legtöbb purulens folyamatnál a megfelelő gyógyszerkép megléte esetén alkalmazhatjuk. Ilyen lehet egy egyszerű purulens nátha, kötőhártya-gyulladás, szemhéjszéli gyulladások, orrmelléküreg-gyulladás váladék hátracsorgásával a garatba, tályogos fogak, súlyos acnes, rosaceas folyamatok.

Torok: Ebben a lokalizációban elsősorban olyan torokgyulladások esetén használjuk, mely szúró, szálkaszerű érzettel társul. Mivel torokgyulladás esetén is jellemző a túlérzékenység, így a beteg mindenfajta étel-ital fogyasztását tortúrának éli meg. A folyamat stádiumától függ, hogy milyen mennyiségű genny van jelen pl. a mandulákon. Általában a beteg nyelve tiszta. (Mercurius vegyületeké általában lepedékes.)

A Hepar sulfuris fontos croup-szer, ugató köhögés jellemzi

Gastrointestinalis tünetek: Jellemző módon a Hepar sulfuris kívánja a zsíros dolgokat, illetve a savanyút, pl. ecetes ételeket. A végbéltájon jelentkező tályogok esetén is gondoljunk rá a megfelelő tünetek esetén. 

Urogenitális tünetek: Különböző gyulladásos folyamatok kapcsán jön szóba az alkalmazása- elsősorban visszatérő purulens cístitis, esetlegesen pyelonephritis. Különösen jól alkalmazható skarlát után jelentkező gennyes vesefolyamatok kezelésére.

Hepar sulfuris fájdalmaira jellemző a szálkaszerű érzés

Légzőszervi tünetek: A Hepar sulfuris nagyon fontos croup szer. Általában azoknál a croupos esetéknél használjuk, ahol a croup valamilyen gennyes folyamat kapcsán alakul ki, pl. nátha purulens szakaszában. A tünetek általában hideghatás után alakulnak ki.  Jellemző a rekedtség megjelenése- különösen a reggeli órákban. Alkalmazhatjuk egyszerű purulens nátha esetén, hörghurutnál, esetlegesen tályogos folyamatok kiegészítő kezelésére, megfelelő tünetek esetén.  Indiában tbc-s folyamatok kezelésére is használják. Asthmatikus panaszok esetén a Hepar sulfuris fontos jellemzője, hogy a tünetek inkább reggel jelentkeznek, és a beteg hátrahajtja a fejét az asthmatikus roham közben.

Végtagok: A Hepar sulfuris fontos szere a körömágy gyulladásainak. Jellemzőek a hideg végtagok.

Bőr: A Hepar sulfurisra bőr vonatkozásában is a gennyes folyamatok jellemzők, mely különböző formában jelentkezhetnek. (pl. acne, tályog, gennyes fekélyek, impetigo, felülfertőződött ekcéma) Fontos, hogy minden esetben az érintett régió túlérzékenysége, fokozott fájdalmassága figyelhető meg, melyet a hideg minden formája még tovább ront.

Hepar sulphuris gyerekek: Sokszor kapnak el felső légúti hurutot, ami szinte azonnal sárga, gennyes váladékozással jár együtt. Savanyú váladékok, savanyú izzadás, kívánják a savanyút. (3 S). Savanyú szagú hasmenés. Rosszak, sokszor van viselkedési problémájuk, ha mérgesek haragjuk hirtelen, és fenyegetőzésük durva hangnemű lehet: „felgyújtom a házadat”, „leszúrlak”, stb. Olykor csak némán ülnek egy sarokban, és nem akarnak játszani. Sírhatnak a köhögés előtt.

Hasonló szerek: Calcium sulphuricum, Mercurius solubilis, Silicea

A Hepar sulfuris mindig sietős, sietve eszik, iszik, sétál. Emellett nagyon szereti a savanyút (pl. uborka)

Megosztás a Facebook-on