Homeopátia az állatgyógyászatban – 2. rész

ALLERGIÁS ESETEK HOMEOPÁTIÁS KEZELÉSE

Bár a homeopátia klasszikus formája „egyedre szabott terápia”, megfelelő ismeretek birtokában, ún. bevált indikációs esetekben az állat gazdája, vagy gondozója is eredményesen kezelheti állatait a házi patikájában megtalálható homeopátiás szerekkel, az állatorvos megérkezéséig, de fokozhatja az állatorvos által rendelt gyógyszerek hatékonyságát is, meggyorsítva ezzel a beteg állat gyógyulását.

A háziállatoknál előforduló allergiás megbetegedések az esetek egy részében külső, más esetekben belső okokra vezethetők vissza. A külső okok között leggyakoribbak a bőrparaziták jelenlétéből, rovarcsípésből, vagy az istálló por irritáló hatásából eredő allergiás tünetek, de lehetnek az állat környezetében előforduló kémiai anyagok (festékek, rovarirtó szerek, permetezőszerek stb.) is az allergia okozói.  Belső okok között a nem megfelelő takarmányozás, vagy a takarmányok, kiegészítő anyagok valamelyikére vonatkozó túlzott érzékenység, és a különféle eredetű emésztési zavarok szerepelhetnek.

Alábbiakban az allergiás tünetekkel járó megbetegedésekben leggyakrabban – szájon át – alkalmazható homeopátiás szereket és azok javasolt indikációit ismertetem a teljesség igénye nélkül.

APIS – Házi méh

Ez a szer valóban a házi méhből készül, s olyankor alkalmazható eredményesen, ha méhek vagy egyéb rovarok által okozott csípések vagy az ilyen csípésekhez hasonló ödémásan duzzadt, halvány vörös, rendkívül érzékeny elváltozások láthatók az állat testén. Hatékony lehet ez a szer olyan csalánkiütésszerű esetekben is, amelyeknél az elváltozások kicsi, halvány vörös viszkető duzzanatok formájában nyilvánulnak meg, és amelyek növényi vagy vegyi eredetű kontaktallergia következményei. Fontos tudni, hogy ezek az állatok a viszonylag nagy területen jelentkező bőrelváltozások ellenére sem szomjasak és kiütéseiket szívesen hagyják hideg vízzel, vagy hideg vizes borogatással hűteni.

ADAGOLÁS: D3, D4, C30-as potenciában, néhány adagot akár óránként, később, a javulás mértékétől függően egyre ritkábban adhatunk.

CALCIUM CARBONICUM HAHNEMANNI – Osztrigahéj mész

Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél alkalmazhatjuk, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek.

ADAGOLÁS: C12, C30-as potenciában.

CARDIOSPERMUM – Szívmag

A kutyák bolhaallergiájának megelőzésére és gyógykezelésére is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen, különösen „kinti” kutyáknál célszerű már a nyári bolhainvázió előtt, március, április táján megkezdeni az adagolását.

ADAGOLÁS: D3-as potenciában, naponta 3x 5-10 golyócska.

GALPHIMIA GLAUCA – Galfimia

Főként a légzőszervek allergiás megbetegedése esetében javasolható az alkalmazása.

ADAGOLÁS: D4 (gyógykezelésre), D6, D12 (megelőzésre) potenciában, naponta 2-3 alkalommal, alkalmanként 10 golyó

Természetesen az állatok, így társállataink is lehetnek allergiásak bizonyos növényi pollenekre. Ilyenkor az allergénként szereplő virágporokból készült homeopátiás szerek adagolása lehet a megoldás.

RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce

Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések, egyes esetekben főként a has alján, esetleg az orrnyílások környékén. Előidézője lehet pl. allergizáló növényekkel vagy vegyszerekkel (növényvédő-, rovarirtó szerek) történt érintkezés.

ADAGOLÁS: D6, C12, C30-as potenciában.

URTICA URENS – Apró csalán

Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, (vörös) duzzanatokkal, melyek többnyire égetően viszketnek. Fehérje túladagolástól, kontakt allergiát okozó szerektől jelentkezhetnek a tünetek. (Az alábbi képen egy csalánkiütéses vizsla könyöktájéka látható)

ADAGOLÁS: D4- D30 potenciában.

Végezetül egy fontos megjegyzés:
Ha úgy látja, hogy a homeopátiás kezelés ellenére az állat egészségi állapotában rövid időn belül nem következett be javulás, haladéktalanul forduljon állatorvosához!

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos


 

 

 Megosztás a Facebook-on