Homeopátia az állatgyógyászatban – 3. rész

A hirtelen fellépő vérzések a gazdáknál nagy riadalmat okozhatnak, de az ezeket előidéző balesetek, fájdalmas traumák az állatokat is szorongással, ijedtséggel töltik el. Addig is, amíg egy alapos és higgadtan végrehajtott vizsgálódás után eldöntjük, hogy szükség van-e azonnali állatorvosi segítségre, elsősegélynyújtásként az alábbi homeopátiás szereket alkalmazhatjuk:

Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek a legelső és legfontosabb homeopátiás szere az ARNICA – Árnika (Hegyi árnika = Arnica montana) Ha sérülést követően felületi vérzés, vagy hematóma (szövetközi vérömleny, vérdaganat) jelentkezik és a sérült terület mozgásra rendkívül érzékeny, érintésre fájdalmasnak tűnik, és/vagy ha az állatnál a vérveszteség miatt nagyfokú gyengeséget tapasztalunk, mielőbb adagoljuk ezt a kiváló szert. Javasolt az adagolása programozott műtétek előtt már két-három nappal és a műtétet követően ugyancsak két-három napon keresztül.

 

Adagolása általában: D6 – D12, C5-C6, C12-15 vagy D30-as, vagy C30-as potenciában. Megelőzésképpen adható pl. elléskor, fialáskor az anyaállatnak és közvetlenül születés után az újszülötteknek is.

 

Külsőleg az ARNICA tartalmú kenőcs, vagy az ARNICA tinktúra hígított változatának alkalmazása javasolható a sérült testrészen.

A baleseti pánik, és a szorongás csökkentésére a vérzéscsillapítással egy időben adható ajánlott szer, az ACONITUM – Sisakvirág, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk három-négy alkalommal a sérült állatnak 10-15 perces időközönként, szájon át, közepes potenciában. (Ha úgy gondoljuk, hogy nekünk is jót tenne az adott helyzetben, mert rajtunk is eluralkodott a pánik hangulat, nyugodtan mi is bevehetjük ezt a szert néhányszor) E mellett, ennek a szernek a meggypiros, artériás vérzésnél specifikus vérzéscsillapító hatása is van. Lüktetően vérző, nagyobb ütőerek vérzését azonban a szer adagolásával párhuzamosan elszorítással, nyomással, vagy más fizikai módszerrel is csökkenteni kell!

Fájdalmas, vérző, nyílt sérülések, zúzódások, kompressziós (összenyomódásos) balesetek sérüléseinek szere a BELLIS PERENNIS – Százszorszép. Bőrterületek vérzéses beszűrődése, kapilláris vérzések. Magzatburok eltávolítást követő vérzések, vagy olyan hematómák (vérömlenyek), amelyek hosszú idő óta nem gyógyulnak kellőképpen. Sokszor az ARNICA követő szereként adagoljuk. Jellemző sajátossága a szer indikációjának, hogy a mozgás javít a beteg állat állapotán. Alacsony potenciában (D2-D4) javasoljuk adagolni, szükség esetén akár óránként is, többször egymás után.

Szennyezett, fertőzött, harapott, zúzott, horzsolt, vagy régi, nehezen gyógyuló sebek esetén célszerű alkalmazni a CALENDULÁT (Körömvirág). Nyalási ekcémák (hot-spot) jelentkezésekor is gondoljunk rá. Szájon át alacsony potenciákat adunk, helyileg pedig kezdetben a növény higított tinktúráját, a sérülések beszáradását követően pedig a kenőcsöt alkalmazzuk.

 Ha rendkívül érzékeny a sérült terület, és alapos okunk van feltételezni, hogy súlyos idegsérülés is történt, (hiszen test szerte találhatók állatainkban is érző és mozgató idegek) akkor az „idegek Arnicaját”, a HYPERICUM –ot (Orbáncfű) adagoljuk napjában 5-6 alkalommal néhány napon keresztül, alacsony potenciában.

A LEDUM – Mocsári molyűző, a szúrt (hegyes eszközökkel ejtett, vagy rovarok által „csípett”) sebek szere, amelynek adagolása azonban a szemgolyó sérülésekor (un. boxer szem) is ajánlott! Adagolás: D2-D4-es potenciában, naponta többször.

A sérült, rándulás során „meghúzódott”, vagy idős állatok ízületi szalagjainak és a „berozsdásodott” izületeinek szere a RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce. A fájdalom a mozgás megkezdésével enyhül, mert a fájdalmas izület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtság fokozódásával (megerőltetéssel) arányosan ismét erősödik. A meleg időjárás, és a helyileg alkalmazott száraz meleg hatás (pl. lovaknál fásli) ugyancsak könnyít a beteg állapotán. A hideg, nedves környezet (hideg borogatás), és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei. Adagolás szájon át: D6-D12-D30-as potenciában.

A STAPHISAGRIA – Tetűfű (Szarkaláb), főként a friss, vágott műtéti sebek gyógyulását támogatja látványosan, de jól alkalmazható a fájdalmas varratok, és a sérült területen kialakult vadhússzerű képződmények (SILICEÁVAL együtt) kezelésére is, D6 – D12-es potenciában.

A SYMPHYTUMOT (Fekete nadálytő) baleset következtében történő csontsérülés, törés, repedés esetén a sérült csontok szakszerű rögzítése mellett, a kezelés kiegészítésére, és a gyógyulási folyamat meggyorsítására adagoljuk. A szer előnyösen befolyásolja a szemgolyósérülések, elsősorban a bevérzések gyógyulását is. Adagolás: D6-D12-es potenciában naponta 2x-3x, két-három héten keresztül.

Az un. „homeopátiás mono szerek” adagolásán kívül, esetleg azokkal párhuzamosan alkalmazhatjuk, a sérülés jellegétől függően az un. Schüssler féle szöveti sók valamelyikét is, szájon át az alábbiak szerint:

Friss sérülések, vérömlenyek: Ferrum phosphoricum D6 DHU     negyedóránként 1 tabletta

Lágyrészek duzzanatai: Kalium chloratum D6 DHU    óránként 1 tabletta

 Csontsérülések, csonthegek képződésének serkentése: Calcium phosphoricum D6 DHU

                                                                                   Calcium fluoratum D12 DHU

                                                Mindkét szerből naponta 3×1 tabletta, felváltva több héten át!

 

Amennyiben nincs kéznél a homeopátiás házi-, vagy útipatikánk, vagy nem tudjuk eldönteni, hogy melyik tünetet kellene leginkább kezelni egy sérülést követően, akkor legcélszerűbb, ha a több – sérüléseknél jól bevált – homeopátiás szert tartalmazó komplex készítmény, a TRAUMEEL termékcsalád tagjait alkalmazzuk.

 

A termékcsalád tagjai között megtalálhatjuk a leggyakoribb gyógyszerformák mindegyikét: a tablettát, az injekciót, a cseppeket és a kenőcsöt is.

Ezekben a készítményekben a korábban már részletesen leírt Arnicán, Aconiton, Hypericumon, Symphytumon túl egyéb, a sérült szervezet védekező mechanizmusait serkentő, és a sebgyógyulást elősegítő homeopátiás szerek is megtalálhatók, a betegek számára legkedvezőbb arányban.

 A cikkben ismertetett szerek mindegyike törzskönyvezett, hivatalosan forgalmazott „humán” készítmény, melyek többsége a nagyobb gyógyszertárakban vény nélkül kapható, vagy előzetes megrendelés esetén néhány napon belül beszerezhető, és természetesen állatgyógyászati célra is feltétel nélkül alkalmazható.

 Dr. MÁTRAY ÁRPÁD
homeopata állatorvos


Megosztás a Facebook-on