Homeopátia az állatgyógyászatban – Allergia

Részlet az Alternatív állatgyógyászati füzetek c. könyvből.

A háziállatoknál előforduló allergiás megbetegedések az esetek egy részében külső, más esetekben belső okokra vezethetők vissza. A külső okok között leggyakoribbak a bőrparaziták (pl. bolhák) jelenlétéből eredő allergiás tünetek, de lehetnek az állat környezetében előforduló növényi porok, kémiai anyagok (festékek, bolhairtó szerek, permetezőszerek, tisztító és illatosító anyagok stb.) is az allergia okozói.  Belső okok között a nem megfelelő takarmányozás, vagy a takarmányok, kiegészítőanyagok valamelyikére vonatkozó túlzott érzékenység és a különféle eredetű emésztési zavarok szerepelhetnek.

Allergiás megbetegedések esetében az előidéző okoktól, és a tünetektől függően – a „kezdőszerként” szinte mindig adható SULFUR – on kívül – leggyakrabban a következő jól bevált homeopátiás szerek alkalmazhatók:

APIS – Házi méh

Ez a szer valóbana házi méhből készül, s olyankor alkalmazható eredményesen, ha méhek vagy egyéb rovarok által okozott csípések vagy az ilyen csípésekhez hasonló ödémásanduzzadt, halvány vörös, rendkívül érzékeny elváltozások láthatók az állat testén. Hatékony lehet ez a szer olyancsalánkiütésszerű esetekben is, amelyeknél az elváltozások kicsi, halvány vörös viszkető duzzanatok formájábannyilvánulnak meg, és amelyek növényi vagy vegyi eredetű kontaktallergia következményei. Fontos tudni, hogy ezek az állatok a viszonylag nagy területen jelentkező bőrelváltozások ellenére sem szomjasak és kiütéseiket szívesen hagyják hideg vízzel, vagy hideg vizes borogatással hűteni.

ADAGOLÁS:

D3, D4, C30-as potenciában, néhány adagot akár óránként, később, a javulás mértékétől függően egyre ritkábban adhatunk. A lovak különösen érzékenyek a méhek csípésére (egy lovat harminc méh egyidejű csípése már elpusztíthat) ezért lovak esetében tömeges méhcsípéskor a C200-as potenciából akár 5-10 percenként is adhatunk 10-10 golyócskát, az életveszély elmúltáig. Ha már előre tudjuk, hogy méhes közelében kell lovainkkal elhajtanunk, legjobb, ha már előző napon és az indulás előtt is adunk egy–egy adag C200-as APIS-t a lovainknak.

CALCIUM CARBONICUM HAHNEMANNI – Osztrigahéj mész

Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél alkalmazhatjuk, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek.

ADAGOLÁS:
C12, C30-as potenciában.

CARDIOSPERMUM – Szívmag

A lovak nyári ekcémájának és a kutyák bolhaallergiájának megelőzésére és gyógykezelésére is alkalmazhatjuk. Megelőzésképpen lovaknál célszerű már március, április táján megkezdeni az adagolását.

ADAGOLÁS:
D3-as potenciában, naponta 3x 5-10 golyócska.

GALPHIMIA GLAUCA – Galfimia

Főként a légzőszervek allergiás megbetegedése (pl. lovak szénaallergiája) esetében javasolható az alkalmazása.

ADAGOLÁS:
D4 (gyógykezelésre), D6, D12 (megelőzésre) potenciában, naponta 2-3 alkalommal, alkalmanként 5-10 golyó.

RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce

Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések, egyes esetekben főként a has alján. Előidézője lehet pl. allergizáló növényekkel vagy vegyszerekkel (növényvédő-, rovarirtó szerek) történt érintkezés (ún. kontakt allergia).

ADAGOLÁS:
D6, C12, C30-as potenciában.

URTICA URENS – Apró csalán

Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, vörös duzzanatokkal, melyek többnyire égetően viszketnek. Fehérje túladagolástól, kontakt allergizáló szerektől jelentkezhetnek a tünetek.

ADAGOLÁS:
D4-D6, C30-as potenciában.

 

                                                                                     Dr. Mátray Árpád
 Állatorvos, homeopata


Megosztás a Facebook-on