Homeopátia és az alsó légutak

A megfelelően kiválasztott homeopátiás szerekkel kiegészítve, a hagyományos orvoslás gyógyszereivel gyorsíthatjuk az alsó légutak gyulladásos folyamatainak gyógyulását. A cikk útmutatóként szolgál a legmegfelelőbb homeopátiás szer kiválasztásához.

 A tüdőgyulladás, hörghurut (és minden egyéb patológia, betegség) homeopátiás kezelésénél mindig annak fényében alkalmazzunk homeopátiás gyógyszereket, hogy vajon teljesen biztosak vagyunk-e a kiválasztott gyógyszerben, vajon ebben a konkrét esetben tényleg a homeopátia a leggyorsabb és legbiztonságosabb gyógymód páciensünk részére. Amennyiben kétségünk van, akkor mindenképpen el kell rugaszkodnunk merev álláspontunk felől, hogy csak homeopátiával lehet a beteget meggyógyítani, és lehet, és kell is alkalmaznunk a nyugati orvoslás módszereit, a diagnosztikus eszközöket (labor, mellkas rtg. stb.), és ha szükséges, antibiotikumokat. A tüdőgyulladás önálló, csak homeopátiás kezelését csak klinikai tapasztalattal rendelkező homeopata orvosok végezzék, és ők is csak akkor, ha teljesen bizonyosak a homeopátiás kezelés gyors eredményében. Kiegészítő kezelésként mindig alkalmazható a homeopátia az allopátiás kezelés mellett, de természetesen ilyenkor nehéz megítélni a homeopátiás szer hatását. Egyéb kiegészítő terápiákat is lehet alkalmazni, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a bélrendszerünk tulajdonképpen mint az egyik legnagyobb immunszervünk is működik, ezért ennek támogatása a gyorsabb gyógyulás kulcsa lehet. Pre- és pro-biotikumok adásával mindig segítsük a beleinkben található immunsejtjeink működését, különösen fontos lehet ez antibiotikumok adásakor. A Cink számos enzimünket aktiválja, segít immunrendszerünk hatásos védekező funkciójában, ezért figyeljünk oda, és adjunk cinket is a vitaminok mellé, vagy válasszunk kombinált készítményt, ami a cinket is tartalmazza. Fontos odafigyelni a kellő folyadékbevitelre és a keletkezett nyálka oldására is, elősegítve ennek könnyebb felköhögését, eltávolítását. Ihatunk gyógyteákat, bodza, hársfa stb. A tapasztalatok szerint a tejtermékek, különösen a tej ivása ilyenkor kerülendő, és nem helyes édességeket, cukrot fogyasztani, mert ez utóbbi gyengíti az immunrendszer működését. Echinacea akár alacsony potenciában D4, D6, akár egyéb formában kiegészítheti a terápiánkat. Ha járatosak vagyunk a Schüssler-sókkal való gyógyításban, akkor mindig adhatunk sejtsókat a sejtek jobb energiaszintjének támogatására.

 Homeopátiás tanácsok tüdőgyulladás kezelésénél

 Csak akkor kezdjünk el homeopátiás szert adni, ha valamelyik homeopátiás gyógyszer képe tisztán kirajzolódik. Ne adjunk gyorsan homeopátiás szert pusztán azért, mert elkezd felfelé menni a páciens láza.

 Ne lepődjünk meg azon, ha sűrűn kell a potenciákat ismételni, egy súlyosabb akut betegség esetén a magasabb potenciák adása akár naponta többször is szóba jöhet.

 Figyeljünk a tünetek változására, és változtassuk meg a gyógyszerünket, ha változnak a tünetek! Nem segíti elő a páciens gyógyulását, ha már NEM indikált homeopátiás szert adunk. (Ez természetesen vonatkozik a Schüssler-sók adására is!)

 Ha a páciensnek már sikerült régebben alkati szert választani, akkor jó hatású lehet ennek megismétlése, főként akkor, ha a tüdőgyulladás tüneteit kirepertorizálva megtaláljuk az alkati szer tüneteit is.

 A repertórium segítségével a következő fejezetekben érdemes rubrikákat (tüneteket) keresnünk:

Mellkas, köhögés, köpet, láz (természetesen, ha van feltűnő tünetünk, akkor bármelyik fejezetben megtalálhatjuk a legmegfelelőbb szert)

 Nézzünk most néhány gyakrabban alkalmazott szert és ezek főbb jellemzőit!

 A kezdeti stádiumban alkalmazható homeopátiás gyógyszerek:

 Aconitum napellus

 Hirtelen, váratlanul kialakuló tünetek félelemmel, akár halálfélelemmel kísérve. A páciens szorong, nem tud egy helyben maradni. A tünetek általában éjfél körül indulnak. Előzményekben szerepelhet hideg szélben tartózkodás, ijedtség. Arca általában kipirult, a bőre száraz, forró. Kialakulhat magas láz. A köhögés gyakran kínzó, száraz, heves, felülve kicsit enyhül. Gyakran bal oldali, főként bal felső lebenyt érintő tüdőgyulladásról van szó.

 Belladonna

 Hirtelen alakul ki, magas lázzal jár, jellegzetesek lehetnek a kitágult pupillák, a forró akár vörös arc és a hideg végtagok. A páciens állapotát rontják a fény, zaj, mozgás. A lázzal hallucinációk is járhatnak, főként, ha nagyon magasra szökik fel. A lázas állapotban általában igen erős lüktető fejfájás is kialakul. A köhögés száraz és nagyon fájdalmas, a köhögési rohamokban a páciens attól fél, hogy szét fog szakadni a feje. A tünetek főként a jobb tüdőt érintik.

 Bryonia

 Lassabb kezdet, általában megelőzi egy felső légúti infekció, és ennek szövődményeként terjed a gyulladás a tüdőre. A Bryonia gyógyszerképének legjellegzetesebb tünetei, a nyálkahártya-szárazság és a panaszok rosszabbodása a legenyhébb mozgástól. Ezek mindig megtalálhatók a páciens tünetei között. A beteg ingerlékeny, egyedül akar maradni. A nyelv gyakran lepedékes: fehér vagy a közepén egy barna lepedék látható. A páciens nagyon szomjas, főként hideg vizet kíván. A tünetek rosszabbodnak 21 óra körül. Köhögés közben a fájdalom miatt fognia, tartania kell a mellkasát. Sokszor általában a mellhártya is érintett (pleuro-pneumónia, pleuritis). Főleg jobb oldali tünetek.

 Ferrum phosphoricum

 Lassan kialakuló tünetek, napok alatt lesz egyre rosszabb. A Belladonnáénál alacsonyabb láz, általában nem haladja meg a 38,5 Celsiust. Sokszor nehezen meghatározható, a láz ellenére alig van jól kifejezett tünete. Szapora pulzus, a Schüssler arcdiagnosztikából ismert vörös fül, illetve kipiruló arc váltakozása. Nagyon kívánja a folyadékot. A köpetben sokszor vércsík jelenik meg. Főleg jobb oldali és inkább a felső lebenyt érintő gyulladás.

 Ipecacuanha

 Főként csecsemők és kisgyermekek esetén szóba jövő szer, de felnőtteknél is alkalmazható természetesen. Lelkileg irritábilis, nehezen megnyugtatható. Arca kipirult, izzad. Cyanózis főleg a köhögési rohamok alatt, a köhögés hányásig fokozódhat. A nyelv tiszta. Ziháló légzés, nehézlégzés. A panaszokat sokszor émelygés kíséri. Rosszabbodik 19 óra körül és melegben. A köpet ragacsos, néha véres. Jó szere lehet a brochioitisnek vagy az intersticiális pneumóniának.

 Phosphorus

 Rohamosan kifejlődő tüdőgyulladás, a hurutok gyorsan lehúzódnak a mellkasra. A páciens szorong, fél, nem akar egyedül maradni, vágyik a társaságra. Nagyon szomjas, nagy mennyiségű hideg vízre vágyik. A bőre száraz, forró. A köhögés kezdetben száraz, gyakran a köpet vércsíkos. Olyan érzete van, mintha egy nagy súly lenne a mellkasán. Nem tud a bal oldalán feküdni.  Főleg jobb oldali és az alsó lebenyt érintő gyulladás. A panaszokat kísérheti az ujjbegyek zsibbadása.

 Súlyosabb, előrehaladottabb stádiumok szerei:

 Arsenicum album

 Nyugtalan, szorongó, kimerült, legyengült páciensek. Fázósak, vágynak a meleg ételre, italra, meleg ágyba. A tünetek romlanak 24-02 óra között vagy 12-14 között. Szomjasak, de csak kortyonként tudják a folyadékot inni. A fájdalmak a legtöbbször égő érzetet keltenek, minden köhögéskor az egész mellkas vagy a légcső égő fájdalma. A köpet kevés, habos. Főként jobb oldali tünetek és inkább a felső lebeny érintett.

 Kalium carbonicum

 Kimerült, fáradt páciensek, mintha az egész szervezet kimerült volna a betegséggel való küzdelemben. Az arc néha püffedt, főként a felső szemhéj belső, szemzug közeli részén figyelhető meg a duzzanat. Szorong, kívánja a társaságot. Nagyon érzékeny a legenyhébb huzatra is, ami rontja a panaszait. Hajnali 2-4 között rosszabbodó tünetek. Javul felülve és előregörnyedve. Jobb alsó lebeny vagy bal alsó lebeny gyulladása.

 Lycopodium

 Lehet, hogy magas láz kíséri a folyamatot, de lehet láz nélkül megjelenő tüdőgyulladás is. Az orrszárnyi légzés is megjelenhet, ami a légzési segédizmok bekapcsolódásával jelzi a folyamat súlyos voltát. A nyelve duzzadt, általában fehér lepedékkel fedett. A köpet – amennyiben van – inkább sárgás színű. A panaszok 16-20 óra között romlanak. Nehézlégzés. Jobb oldali panaszok.

 Antimonium tartaricum

 Kisgyermekek, csecsemők és idős emberek szere. Irritábilis, nem szereti, ha megérintik. Az ajkak cyanotikusak lehetnek. Az arc hideg verejtékkel fedett. Sok mellkasi zörej hallható, nincs elég ereje, hogy felköhögje a váladékot. Orrszárnyi légzés, egyéb segédizmok is dolgoznak. A nyelv vastagon fehér lepedékes. A pulzus gyengén tapintható. Azt kívánja, hogy legyezzék, nincs elég oxigénje, nehézlégzés. Javul, ha felül.

 Carbo vegetabilis

 Előrehaladott nagyon súlyos állapotok szere lehet. Az arca és az ajkak cyanotikusak. A lélegzet hideg. Az arc puffadt, márványozott, hideg verejték, főként a homlokon. Fázós, de nem bírja, ha betakarják. Azt szeretné, hogy folyamatosan legyezzék (csak így kap elég levegőt). A mellkas nehéz, mintha egy nagy súly nehezedne rá. Égő érzet a mellkasban minden köhögéskor.

 Kalium jodatum

Visszatérő tüdőgyulladások elsőként választandó szere lehet. Irritábilis páciensek. Éjszaka romló tünetek (2-5 óra között), éjszakai izzadások. A meleg általában ront a panaszokon, javul szabadban, hűvös levegőtől.  A köpet általában sűrű, zöldes vagy zöldes-sárga. Köhögéskor fáj az egész háta. Jobb oldali panaszok.

 Stannum

 Előrehaladott állapotok. A páciensnek nincs elég ereje, gyakran annyira kimerült, hogy megszólalni sem tud, vagy remeg. Éjszakai izzadások.  Sűrű köpet, sós vagy édeskés ízű. A mellkasban érzett ürességérzet, tartani kell a mellkast köhögéskor.  A köpet sárgás, zöldes vagy szürkés színű. 

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on