Homeopátiás házipatika utazáshoz

Ahány ház, annyi szokás, és annyiféle elsősegélycsomagot állíthatnánk össze. A csomag összeállításánál ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen homeopátiás szereket használunk leggyakrabban év közben a házipatikából. Azaz az alábbi listát ne tekintsük megmásíthatatlannak. Az alábbi felsorolás alfabetikus sorrendben tartalmazza a saját tapasztalat szerint utazás kapcsán leggyakrabban használatba kerülő szereket.

Aconitum: Antisokkszer – balesetek, „sokkos ijedtség szere”. Kezdődő magas lázzal, félelemmel járó fertőzések első 24 órájában is használhatjuk.

Arnica C30: A sérülések Jolly jokere. A sérülés súlyosságától függően válasszuk meg az adagolás gyakoriságát és időtartamát. Természetesen nem helyettesíti a hagyományos traumatológiai ellátást.

Arsenicum album C12/C15: Gastroenteritis, ételmérgezés esetén az egyik leggyakrabban használt szer.

Belladonna C30: Fertőzések esetén sok esetben az Aconitum követőszere. Magas lázzal járó fertőzések, napszúrás, fejfájás, vérnyomáskiugrás esetén elsősegélyszerként használható. Helyi gyulladások, pangás, vérbőség jellemző a kórképtől függő lokalizációban.

Cantharis C12/C15: Kulcstünet az égő érzet. Jolly joker lehet hólyaghurut esetén, illetve felhólyagosodással járó égési sérülések kezelésére.

Halicar kenőcs: Csípések külső kezelése – csökkenti a gyulladást, viszketést.

Hisztaminum C12/C15: 3x 5 golyó bármilyen eredetű allergiás tünetegyüttes enyhítésére.

Ledum C30: Csípések, szúrt sérülések szere.

Nux vomica: Jelszava a túl sok – étel, ital, alkohol, abususok. Akut, görcsös hányás, gyomorhurut esetén is használható. Jetlag esetén is hasznos lehet.

Ruta: Ízületi ficam, ínszalagsérülés

Schüssler-sók:

Nr. 3 Ferrum phosphoricum: Elsősegélyszerként gyakorlatilag bármilyen akut esetben használhatjuk (induló fertőzés, izomláz, aklimatizáció). Adagolása: az első két órában negyedóránként 1 tabletta, majd 4-5x 1 tabletta.

Nr. 7 Magnesium phosphoricum: A nagy görcsszer. Gyakorlatilag bármilyen görccsel járó tünetegyüttes esetén használható (simaizom, harántcsíkolt izom). Leghatékonyabb a forró vizes forma: 3 tablettát forrázunk le két deci vízzel, és kortyolgassuk el az oldatot. Ismételhető, akár napi 20 tabletta is bevehető.

Traumeel kenőcs: A sérülések külső kezelése ép bőrfelület esetén (rándulás, véraláfutás).

Ha olyan területre utazunk, ahol fokozott a bélrendszeri fertőzések veszélye, akkor érdemes Veratrum albumot és Camphort is magunkkal vinni.

Távolabbi célpontok esetén tájékozódjunk az adott területen előforduló specifikus betegségekről is.

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on