Homeopátiás komplex szerek, a Heel termékcsalád alkalmazása a védőnői gyakorlatban

1. helyezett:
Dr. Haluskáné Zsovár Zsuzsanna –
Jelige:HIBISCUS

A homeopátiás szerek egyre elterjedtebbek, így a körzetemben élő családok körében is gyakrabban használt szerekként vannak jelen. Védőnőként főként gyermekes családokkal állok kapcsolatban, s így többnyire a gyermekkori problémákra alkalmazható homeopátiás szerek érdeklik a családokat, erről nyújtok tájékoztatást. A szülők gyakran érdeklődnek, hogyan lehet a csecsemőknél, gyermekeknél felmerülő tüneteket, problémákat „gyógyszermentesen” kezelni. Egy gyermek esetében a kíméletes gyógymód, a mesterséges szerek alkalmazásának elkerülése szinte elsődleges szempont a kezelésben.

A kisgyermekes családok életében az első jelentősebb probléma általában a csecsemő fogzása. A dentícióval járó kellemetlen tüneteket a szülők mihamarabb szeretnék megszüntetni, hogy gyermekük közérzete javuljon. Főképp a láz ad okot ijedtségre sok anyának, így ennek a kezelése a legfontosabb.

Homeopátiás szerek közül általam sokat ajánlott szer gyermekeknek a Viborcul. Az édesanyáknak nagy megkönnyebbülés, hogy létezik természetes, kíméletes lehetősége a láz megszüntetésének, így elkerülhető, hogy fogzással küzdő 5-6 hónapos csecsemőnek mesterséges, aromákkal ízesített, nem egyszer allergiás tüneteket kiváltó, szintetikus gyógyszereket adjanak. A szülők többségében elégedettek a Viburcol hatékonyságával.
Azonban, mivel nem minden esetben érkezik visszajelzés, úgy gondoltam, felmérést készítek a tanácsadóhoz tartozó körzetben a homeopátiás szerek használatáról, alkalmazásukkal kapcsolatos tapasztalatokról, a családok elégedettségéről.
A felméréshez az önkitöltéses kérdőíves módszert választottam, a kérdőív 8 kérdést tartalmazott. 54 családtól érkezett vissza értékelhető kérdőív.
Az első kérdéssel két csoportra osztottam a válaszadókat (Használt-e valaha homeopátiás készítményt?) : akik már használtak valaha homeopátiás szert, és akik nem.

Nemleges válasz 26%-ban érkezett. A „nem” válaszok esetén arra is kíváncsi voltam, hogy a családban miért nem választották eddig soha a homeopátiát, 85%-uk azért nem, mert nem ismeri a gyógyulásnak ezt a lehetőségét. A további 15%-uk pedig nem hisz a homeopátiás készítmények hatékonyságában. A válaszolók háromnegyed része (74%-a) használt már valaha homeopátiás készítményt. A további kiértékelésnél ezt a 40 kérdőívet vettem 100%-nak, mert a következő 6 kérdés csak azokra vonatkozott, akik tapasztalattal bírtak a homeopátiás készítményekkel kapcsolatban.

Fontosnak tartottam megkérdezni, hogy kinél alkalmaztak a családban homeopátiás. gyógymódot. Csak gyermeknél alkalmazták 22,5%-ban, csak felnőttnél 45%-ban, s a családok 32,5%-a válaszolta, hogy mindkét csoportnál kipróbáltak már valamilyen homeopátiás szert.

A negyedik kérdés vonatkozott arra, hogy milyen problémára alkalmazták ezt a gyógymódot. Többségében a megfázás, nátha, köhögés, fogzás, influenzás tünetek, allergia voltak a használat okai, de előfordultak a következő okok is: húgyúti infekció, sérülések, hasüregi szervek gyulladásos betegségei.

A gyermekeknél az alábbi problémákra használtak homeopátiás készítményt:36%-ban említették a fogzást, 59%-ban a megfázást, náthát, influenzát kísérő tüneteket (láz, köhögés stb), és 23%-uk jelzett még egyéb okokat is (pl. garat-és mandulagyulladás, szemészeti és fül-orr-gégészeti problémák).

  Természetesen az alkalmazott szer nevét is kértem, hogy jelezzék a megkérdezettek. Az esetek 33%-ban nem emlékeztek a készítmény nevére. Az összes megkérdezett 23%-a használta a Viburcolt (ahol gyermeknél alkalmaztak homeopátiás szert, a gyermek 41%-nál a Viburcolt kipróbálták). A szerek közül 10%-ban említették még a Gripp–Heel-t, 2,5-2,5%-ban a Luffeel orrspray-t és az Angin-Heel készítményeket, valamint 30%-ban egyéb homeopátiás szereket neveztek meg.
A 6. kérdéssel arra kerestem választ, hogy elégedettek voltak –e az alkalmazott készítménnyel, hogy hatásosnak ítélték –e azt. 85%-ban adtak pozitív visszajelzést. A Viburcolt alkalmazók 100 %-ban hatékonynak ítélték azt.

Megfigyelhető, hogy a kipróbált homeopátiás szereket 55%-ban arányban egészségügyi dolgozók ajánlották, míg a maradék 45%-ban más volt az információ forrása (internet, családtagok, barátok stb.)

Az utolsó kérdésre, hogy miért döntöttek homeopátiás készítmény alkalmazása mellett a válaszadók 60%-a megjelölte a hatékonyságot, 32,5%-a a könnyű alkalmazhatóságot, 12,5%-a kíméletességet. Érkeztek kis hányadban még a következő válaszok: mellékhatás nélküli, természetes készítmények, jól kiegészítik a gyógyszeres terápiát.

A felmérésem igazolta tapasztalatomat, miszerint körzetemben egyre elterjedtebb a homeopátiás szerek alkalmazása. Ahol még nem használták, ott az információ származhat bárhonnan, ha az alapos és megfelelő, elfogadják az embereket.

Örömömre szolgált főképpen az, hogy a csecsemőknek alkalmazott Viburcol használatával teljes mértékű volt az elégedettség. Mint védőnő, legfontosabb feladatom a csecsemők egészségének védelme, fejlődésük segítsége a szülőknek nyújtott megfelelő tájékoztatással, segítséggel. Így tehát remek lehetőség szükség esetén az 1 éven aluli gyermekek kezelésében a homeopátia, mert biztosítja – a szülők visszajelzése alapján is- a megfelelő, hatékony, természetes kezelést.


Megosztás a Facebook-on