Polyák Lilla – Homonnay Zsolt: “Homeopátiás szerekkel gyógyul az egész család”

Interjú a Polyák Lilla – Homonnay Zsolt művész házaspárral

A zenés színházak, a koncert pódiumok közönsége jól ismeri Polyák Lillát és férjét Homonnay Zsoltot. Tekintélyes rajongótáboruk persze nemcsak a megszállott színházlátogatókból verbuválódott, hanem, az általuk készített számos, és immár egy közös CD is növelte a népszerűségüket. A két művész munkáját előadásaik, hangfelvételeik révén szinte mindenki jól ismeri, ám azt kevesen tudják róluk, hogy e megfeszített, teljes testi és lelki erőbedobást igénylő munkához az energiát többek között a homeopátiás szerekből merítik. 

A homeopátia elvét Polyák Lilla már régen ismeri, ám közvetlen kapcsolatba első ízben akkor került ezekkel a szelíden, mellékhatások nélkül gyógyító készítményekkel, amikor pár évvel ezelőtt, németországi szerződése idején, külföldön megbetegedett. Közismert tény, hogy a német egészségügyben már hosszú ideje bevált és alkalmazott módszer a homeopátia, amelyet komplementer gyógymódként teljes értékű terápiának ismernek el az ottani szakemberek. Így kézenfekvő és természetes volt, hogy Polyák Lilla is, betegségének gyógyítására ehhez a módszerhez folyamodott. A hosszú, évekig tartó külföldi vendégszereplés után 2001-ben, a házaspár mindkét tagja hazaköltözött Magyarországra: Polyák Lilla Bécsből, Homonnay Zsolt Berlinből. Akkoriban nálunk még gyermekcipőben járt a homeopátiás orvoslás, ami nem csoda, hiszen hiába voltak Magyarországon évszázados hagyományai ennek a szelíd gyógymódnak, a 2. világháború után jó ideig tiltott terület volt az orvosok számára.

A művészházaspár a homeopátiás szereket újfent akkor „fedezte” fel, amikor megszülettek a gyerekeik, a most hatéves Zsombor és a három éves Bulcsú. Előbb, a különféle gyermekbetegségeket kezelték homeopátiás módszerekkel, majd saját magukon is kipróbálták azok jótékony hatását. Ma már minden panaszukat, a megfázástól, az enyhébb lázas állapotoktól, vagy a hangszálak karbantartásától, a pszichés feszültségek oldásáig homeopátiás módszerekkel kúrálják. A gyerekeket homeopata gyermekorvos kezeli. Polyák Lilla elmondta: nagyobbik fiánál, a 15 hónapos korában megkapott kötelező védőoltás után kezdődtek az egészségügyi problémák. Noha a tradicionális orvoslás tagadja, hogy a védőoltásnak olyan súlyos és hosszantartó mellékhatásai volnának, mint amilyeneket a házaspár a kisfiúkon tapasztalt, a hétköznapi tények erre rácáfoltak. Zsombort, az oltást követő hónapokban megszámlálhatatlan alkalommal kellett különböző panaszokkal orvoshoz vinni. Az egymás után jelentkező különféle gyulladásokra, az őt kezelő orvosok antibiotikumokat írtak fel, amelyek hatása pusztán ideiglenes volt, majd a panaszok újra kezdődtek. A kisfiú két éves korára átesett már egy kétoldali, gennyes középfülgyulladáson, arc- és homloküreg gyulladáson, és a folyamat súlyos tüdőgyulladásban végződött. Fél év alatt sok napot voltak kénytelenek orvosnál, kórházban tölteni, ám a megfelelő eredmény, a végleges gyógyulás elmaradt. Az intenzív gyógyszerelés és kezelés ellenére a kis beteg állapota egyre romlott. „Ekkor határoztunk úgy, hogy nem hagyjuk tovább súlyosbodni a betegséget, nem várjuk meg, hogy új és még újabb tünetek jelentkezzenek, hanem felkeresünk egy homeopátiás szakembert” – mesélte Polyák Lilla. Homeopata gyermekorvosuk Zsombornál alkati kezelést alkalmazott, annak részeként felerősítette a betegségek sorozata folytán legyengült immunrendszert. Ma már mindkét gyermekükkel rendszeresen járnak ehhez az orvoshoz, aki kizárólag homeopátiás módszerekkel gyógyítja őket. Munkájának köszönhető, hogy azóta Zsombort semmilyen komolyabb betegség nem támadta meg, és a gyerekek számára aktuális védőoltások sem okoznak semmilyen problémát egyik kisfiúnál sem, mert azok beadásával párhuzamosan, az esetleg jelentkező, ártó hatások kivédése végett homeopátiás gyógyszereket kapnak. Kisebbik fiukat már születése óta ilyen szerekkel kezelik, aminek köszönhetően sokkal ellenállóbb lett a szervezete a különféle, óvodában oly gyakori betegségekkel szemben. Édesanyja tapasztalatai szerint óvodai társai sokkal hamarább betegszenek meg a kritikus megfázásos, fertőzéses időszakokban, mint Bulcsú. Mindkét gyerek, az őszi, tavaszi fertőzések intenzív időszakában alkati szereket kap, ezek segítenek szervezetüknek a betegség elkerülésében.

Polyák Lilla elmondta, hogy a gyerekek mellett ma már ő, és a férje is kizárólag homeopátiás szerekkel kezelik a saját, különféle panaszaikat is. Táskájában mindenhová visz magával homeopátiás gyógyszereket. Ezek a készítmények ellensúlyozzák az intenzíven használt hangszálak túlterheléses tüneteit és oldják a sok munkával járó pszichés feszültséget.

Mivel az előadói pálya, a sok fellépés rendkívüli módon igénybe veszi, megterheli a művészek szervezetét, ugyanakkor a színpad mindenhol és mindenkor 100 százalékos teljesítményt vár el tőlük, a Homonnay házaspár különösen nagy figyelmet szentel az egész család egészségének, a saját jó kondíciójuk megőrzésének. Ezt nemcsak szóban hirdetik, a gyakorlatban is mindent megtesznek érte. Az egészséges táplálkozás, a bioélelmiszerek iránti érdeklődésük mindkettőjüknél, még a külföldön töltött éveikből ered. Lilla szerint e törekvés egyik alap pillére az egészséges táplálkozás. Elmondta, hogy lehetőleg biotermesztésből származó élelmiszereket fogyasztanak. Étrendjük sok zöldségből, gyümölcsből, tejtermékekből, rostos ételekből, és kevesebb fehér húsból áll. Bár hajlanak a vegetáriánus életmódra, ételeik között a tejtermékek, a tojás és a szénhidrátok is szerepelnek. „Mindig figyelünk arra, hogy a család asztalára ne kerüljenek olyan egészségtelen élelmiszerek, amelyek sok mesterséges adalékot, netán különféle kemikáliákat tartalmaznak. Táplálékaink zömét igyekszünk bioboltokban, piacokon beszerezni. Még a kenyér minőségére is figyelünk. Zsolt a biogabonát egy asztali, házi malmon őrli meg, majd a lisztből maga süti a rendkívül finom, különleges kenyeret.” – mesélt táplálkozási alapelveikről a színésznő.

Az egészséges életmódnak szerves, elválaszthatatlan része az aktív, mozgásban gazdag életvitel is, ami a két művész esetében kicsit mást jelent, mint a magánembereknél. Színházi és egyéb, előadói munkájukkal járó elfoglaltságaik miatt viszonylag kevés idejük marad a rendszeres sporttevékenységre, ám egy énekes-táncos darab próbája, előadása felér az edzőteremben, vagy a sportpályán végzett fizikai munkával. Persze, ha idejük engedi, például egy próbaidőszak végén, a sportot sem hanyagolják el. Két kisfiúk közül a nagyobbik már rendszeresen sportol, dzsúdózik.  A kisebbnek pedig az aktív élethez elegendő még, az életkorából adódó folyamatos szaladgálás, labdázás, játék. Neki a mozgás még életeleme, a szervezett, rendszeres sportot csak később, idősebb korában kezdi majd el.

 

Lóránth Ida

Megosztás a Facebook-on