Hypericum Perforatum – Orbáncfű

Homeopátiában az idegek Arnicájaként emlegetjük. Fitoterápiában elsősorban hangulati zavarok, depresszió, emésztőszervi panaszok kezelésére használják. Az antropozófus orovoslás olaját külső beavatkozásra, bedörzsölésekre használja. Az orbáncfű hazánkban őshonos növény, így a megfelelő időben begyűjtve bárki készíthet belőle többféle alkalmazási formát is.


Az orbáncfűről – fitoterápiás alkalmazás

Az orbáncfű a széles életterületű növényeink közé tartozik. Elsősorban napsütötte helyeken szárazabb kaszálókon, domboldalakon, bokros helyeken, erdők szélén júniustól augusztusig virágzik. Ahogy a növény latin neve is mutatja -perforatum, perforált, lyukas -, átlyuggatott a levele az illóolaj-tartóknak megfelelően. Antidepresszáns hatását korábban vörös festékanyag-tartalmához, a hypericinhez kötötték, de összetett hatóanyag-tartalmú növényről van szó. A szinatúratan alapján sokszor rájöhetünk, hogy a sárga szín – mint amilyen a növény virága – gyakran társítható emésztőszervi – epeúti panaszok terápiájával. Az orbáncfű fitoterápiás alkalmazása is megerősíti ezt. Epés panaszok, gyomorfekély kiegészítő kezelésére használható tea formájában. Olajos – alkoholos kivonata gyomor és patkóbélfekély esetén is használható bevonó, hámosítószerként. Az orbáncfű standardizált kivonatai klinikai vizsgálatok során is bizonyítottan hatékonyak enyhe, középsúlyos depressziós esetek kezelésében. Az irodalom felhívja a figyelmet az orbáncfű használatához kapcsolható fotoszenzibilizáló/fényérzékenyítő hatásra. Ez elsősorban állatokon figyelték meg, saját gyakorlatban még nem találkoztam ilyen problémával. Ettől függetlenül érdemes felhívni a betegek figyelmét, hogy alkalmazása alatt kerüljék a napfürdőzést és a szoláriumozást. Külsődleges alkalmazási formái remek sebgyógyító, bőrregeneráló hatással bírnak.

Hypericum perforatum homeopátiás alkalmazása

Homeopátiában a hypericumot az idegek árnikájaként is emlegetjük, az idegrendszeri sérülések egyik fő szere.  Általában idegsérülések, gerincsérülések, koponyasérülések kezelésére használjuk. Idegsérülések közé soroljuk azokat a traumákat is, ahol a sérülés olyan terület érintett, melynek beidegzése gazdag, így a sérülés különösen fájdalmas lehet (pl. újjak, száj területe, nemi szervek). A fájdalom általában metsző, éles, az érintés, hideg ront a tüneteken. Nagyobb idegek sérülése esetén a fájdalom végigsugárzik az ideg lefutása mellett. Amputációt követő fantomfájdalmak, illetve övsömör után jelentkező kisugárzó fájdalmak kezelésére is használható. Korábban tetanus megelőzésére is használták (Ledum).

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos
06-20/230-80-81

Orbáncfű feldolgozása

A virágzó szár felső 20-30 cm-es szárát gyűjtik, és 25-30 fokon árnyékban szárítják.

Tea készítése: 2-3 gramm drog 500 ml vízhez kb. 3 percig főzve

Emésztőszervi panaszok kezeléséhez használható kivonat: 10 gramm drogot itassunk át kb. 20 gramm jó minőségű pálinkával vagy vodkával, és hagyjuk állni fél napot zárt edényben. Ezt követően adjunk hozzá 80 ml nem hőérzékeny olajat, és kb. 3 órán át melegítsük forró vízfürdőben. Egy hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

Olajos kivonat: A frissen szedett virágokat lazán tegyük befőttesüvegbe, és öntsük le olajjal. (napraforgó, olíva, lenmag vagy kukoricacsíraolaj a legmegfelelőbb). Napközben lehetőség szerint tegyük ki napozni és naponta egyszer forgassuk meg az üveget. Két hétig tart a kivonatolás folyamata, ezalatt az olaj bíborvörössé lesz. Leszűrést követően fényvédett üvegben tároljuk.

Homeopátiás őstinktúra: Az őstinktúra előállításához leggyakrabban az egész friss virágzó növény kerül felhasználásra a homeopátiás gyógyszerkönyv 3a leirata szerint.

Hypericum perforatum tartalmú készítmények/gyógyszerek (a teljesség igénye nélkül)

Neurapas filmtabletta, Remifemin pluss filmtbl. , Remotiv extra f filmtbl., Laif 612 mg filmtbl., Myrall 425 mg kemény kapszula, Gastrol cseppek, Herbária hangulatjavító teakeverék, Herbária Mecsek gyomor filteres teakeverék, Mensesyl, Naturland nyugtató filteres teakeverék 

Forrás:

HÖBK gyógynövénytanfolyam oktatási segédanyag – 2015.02.19 (dr. Babulka Péter)

HÖBK Gyógynövényismereti tanfolyam segédanyag – Gyógynövény ismertetések 1.1. (dr. Babulka Péter)  

Rácz Gábor, Rácz –Kotilla Erzsébet-Szabó László Gy. : Gyógynövényismeret- a fitoterápia alapjai

 


Megosztás a Facebook-on