Ignatia

Ignác-bab

Az Ignác bab a Fülöp-szigetekről származik, ahol amulettként használták, mely a tradíciók szerint mindenféle testi-lelki bajtól megóvta viselőjét. Európába a spanyol jezsuiták hozták be. Sztrichin tartalmának köszönhetően idegrendszeri hatások jellemzik, mely kezdetben idegrendszer túlérzékenység jellemez, majd görcsök alakulnak ki, végül a légzőközpont bénulása következtében beáll a halál. A szer homeopátiás hatásában is jelen van egyfajta túlérzékenység, a görcsök azonban nem csak testi szinten jelentkeznek. A szer proovingját Hahnemann végezte. Inkább női szer, leggyakrabban a bánat kapcsán kialakult problémáknál alkalmazzuk – pl. megszakadt párkapcsolat, haláleset. A Natrium muriaticum akut szerének is aposztrofálhatjuk.

Az Ignatiára jellemző az igen változékony hangulat

Kulcstünetek: bánatot követően kialakuló tünetek, ROMANTIKUS ALKAT

Leggyakoribb indikációs területek: Asthma, Bulimia, Depresszió, Elhízás, Fejfájás, Globus hystericus, Görcsök és tic, Hátfájás az alsó háti régióban, Hirsuitizmus, Hiszteriform viselkedés, Köhögés, Krónikus kimerültség – szindróma, Migrén, Szívritmuszavar, Végbél előreesése, Végbél-görcsök.

Modalitás:

  • Romlik: érzelmek hatására, VÍGASZTALÁS, erős szagok (kávé, dohány).
  • Javul: FIGYELEMELTERELÉS

Etiológia: BÁNAT (különösen szerelmi csalódás), GYÁSZ, érzelmi gondok, sértődés, visszafojtott düh.

Mentális tünetek: Az Ignáciát nagyon gyakran indikáljuk mentális tünetek kapcsán. Akut gyászszerként is aposztrofálhatjuk, ugyanis alkalmazására gyakran kerül sor sajnálatos eseményeket követően (haláleset, megszakadt párkapcsolat). Jellemző a hisztérikus magatartás – egyszerre sír, majd nevet, és akár veszekszik is. Alapvetően az Ignácia ROMANTIKUS, idealisztikus személyiség, a legromantikusabb szerek egyike. Ő még álmodik a hercegről, aki egyszer majd fehér lovon megérkezik hozzá. Különösen érzékeny a visszautasítás bármely formájára, könnyen megsértődik. Gyakran kifejezett nehézségbe ütközik, hogy kimutassa érzelmeit, melyek aztán gyakran hisztérikus formában nyilvánulnak meg. Jellemző módon nem bírja ha vigasztalják. Alkati jellemzői közé tartozik a féltékenység is.

Az Ignatia igazi romantikus alkat, jellemző rá, hogy megbetegszik szerelmi csalódás, bánat következtében

Általános tünetek: Az Ignatiára nagyon jellemzőek a PARADOX tünetek, pl. emésztési panaszok, melyet evés javít, vagy torokfájás, melyet darabos étel fogyasztása csökkent. A panaszokat gyakran kísérik különböző GÖRCSös folyamatok, pl. görcsös SÓHAJTOZÁS, ásítás, görcsös hasfájás, görcsös köhögés stb. Összességében jellemző, hogy a tünetek a figyelem elterelésével javulnak, mintegy megkönnyebbül a beteg azáltal, ha más köti le a gondolatait. A figyelemelterelés speciális formája az utazás, ami szintén javít panaszain. Ugyanakkor megfigyelhető egyfajta túlérzékenység is – pl. fájdalomra (Chamomilla), szagokra. Jellemző lehet rá egy általános gyengeségérzet is, mely 11 órakor fokozódik, ürességérzettel a gyomorban (Sulphur).

Az Ignatiára nagyon jellemző a sóhajtozás, pl. remek lufi-fújó lehetne. Ugyanakkor a paradox tünetek is jellemzőek, mint pl. nehézlégzés, melyen éppen a lufi-fújás javít légszomján

Idegrendszer: Jellemzőek a görcsök, finom rángások, tic, de akár epilepsziás tünetek is kialakulhatnak. Hisztérikus panaszai kapcsán gyakorlatilag az össze hiszteriform tünettel találkozhatunk- pl. zsibbadás, paresztézia, érzék-kiesések.

Fej: Jellemző lehet az arc izzadása, mely a száj körüli terület felett kifejezettebb lehet. Fejfájásos panaszait általában úgy írja le, mintha egy szöget vernének be a fejébe. Klasszikus migrénes tünetekkel is találkozhatunk. Nőként különösen zavaró lehet a gyászeset után jelentkező erőteljes hajhullás, mely akár foltos, vagy teljes kopaszságig fajulhat. Nőknél hasznos lehet szőrösödés esetén is.

Torok: GOMBÓCÉRZET A TOROKBAN, azonban fontos tudnunk, hogy ez nem csak az Ignatia sajátja. (Asa foetida, Lachesis, Natrium muriaticum, Psorinum)

Az Ignatiára jellemző a torokban jelentkező gombócérzés

Gastrointestinális tünetek: Az Ignáciára gyakran jellemző, hogy nem kívánja a gyümölcsöt (China, Phosphorus, Pulsatilla) Hasznos lehet bulémiás panaszok kezelésében is. A páciens nagyfokú ürességet érez gyomrában, egyfajta ideges éhségérzetet, melyet nem csillapít az evés. Ez a tünet elsősorban 11 óra körül válik kifejezettebbé. Ezen kívül itt is inkább görcsös tünetekkel találkozunk (végbélgörcs, aranyeres panaszok görcsös fájdalma, görcsös csuklás).

Légutak: Az Ignáciára erőteljes görcsös köhögés jellemző, az ember úgy érzi, hogy megfullad, mert nincs ideje levegőt venni köhögés közben. Pszichoszomatikus tünetei közé tartozik az ideges szívdobogás is (és közben sóhajtozik, hogy: Óh, Leonszió, miért is hagytál el?!….).

Vázrendszer: Az Ignatia szintén fontos szere lehet az alsó hátszakasz fájdalmas panaszainak (lsd. nem bírja el a terhet, amit a bánat ró rá).

Ignatia gyerekek: Vermuelen az ideges, félős gyerekek csoportjába sorolja az Ignatiát. Általában finom testfelépítésű, sötét hajú gyerekek. Különlegesen érzékeny az idegrendszerük. Általában gyengéd, szelíd, nagyon lelkiismeretes alkat. Nagyon ijedős, és sértődékeny. Ha megsértődött, akkor vagy sírógörcsöt kap, vagy csendes bánatba burkolózik. Ilyenkor egyáltalán nem kedveli a vigasztalást. Aggodalmait, gondjait nem osztja meg a szüleivel, csak rágódik belül. A sok belső feszültség miatt állandóan sóhajtozni akar. Nem szereti a gyümölcsöt, kívánja a kenyeret, főleg a rozskenyeret. Idegességében ajkába harap, félrenyel vagy csuklik.

Hasonló szerek: Natrium muriaticum, Nux vomica, Pulsatilla

Az Ignatiát csendes bánat jellemzi, nagyon gyakran mélyen eltemetve, elzárva.

Megosztás a Facebook-on