Illényi Katica: „Testünk az apró törődésre is azonnal reagál”

Interjú Illényi Katica hegedűművész-énekesnővel

A belőle áradó életerő és karcsúságának titka, hogy odafigyel teste jelzéseire. Hisz benne, hogy a gondolatok erejével és szelíd módszerekkel könnyebb a gyógyulás.

A homeopátia állította helyre immunrendszerét

Katica egykor erős pollenallergiával küzdött, mely megnehezítette a felkészülést a fellépésekre. „A tünetek lassan elviselhetetlenné váltak, így felkerestem egy szakembert. Azonnali tűzoltásként gyógyszeres kezelést kaptam, de elhatároztam, a következő évben időben felkészülök a szezonra. Az öcsémnek akkoriban szintén komoly allergiás tünetei voltak. Az alternatív gyógymódokra is nyitott allergológus orvost keresett, később rajtam is ő segített. Elmagyarázta, hogy a homeopátiához közelálló módszerrel fog meggyógyítani, hiszen az alapelv itt is ugyanaz: hasonlót a hasonlóval. A zöld fűre reagált érzékenyen a szervezetem, így azt kaptam kis dózisokban. Fokozatosan emelték az adagot, ezzel helyrebillentve a túlzott immunreakciót. Idén nyárra teljesen megszűntek a tüneteim, így más területen is hajlok az alternatív orvoslásra. Egy ideje olvasószemüveget használok, és szeretném megállítani a szemem további romlását. Megtanultam a szemtornát, remélem, hogy ha minden nap időt szakítok rá, később nem kell magasabb dioptriára váltanom. Megfigyeltem, hogy az önszuggesztiónak is hatalmas szerepe van a gyógyulásban. Hajlamos vagyok a felfázásra, ezért kínosan odafigyelek, hogy hűvös időben mindig legyen rajtam zokni és a derekamat melegítő kardigán. Amint megérzem az első tüneteket, becsukom a szemem, és többször elismétlem magamban: „nincs semmi bajom, minden rendben van.” Fantasztikus az elme ereje! Szeretném jobban megismerni az öngyógyító technikákat, tervezem, hogy elvégzem az agykontroll tanfolyamot.”

Nem kell a hormon

Bőre makulátlan, így senki sem gondolná, egykor hónapokig próbálkozott a pattanások eltűntetésével. „Olyan volt az arcom, akár egy tinédzseré, orvosról orvosra jártam, de senki sem tudta kideríteni az okot. A szakemberek azt ajánlották, szedjek hormontartalmú gyógyszereket, azok majd megszüntetik a bőrproblémát, de tudtam, hogy inkább meg kellene találnom, mit üzen ezzel a testem. Imádtam a sajtos tésztát, ám megfigyeltem, hogy a bőröm nagyon rosszul reagál rá. Végül az íriszdiagnoszta segítségével jöttem rá, hogy a szervezetem nem bír el annyi állati fehérjét, mint amennyit megeszem. Leálltam a húsevéssel és a tejtermékekkel, olaj és vaj helyett is pálmazsírt használok, azóta visszaállt a bőröm egyensúlya. A legtöbb betegség a helytelen táplálkozással függ össze. Életmódunk meglátszik a bőrünkön, a fogainkon, talán furcsán hangzik, de még a ráncainkon is. Mindenki öregszik, de nem mindegy, miről is árulkodnak az arcunkon lassan kirajzolódó szarkalábak! Kisebb engedményekkel makrobiotikus étrendet követek, persze szökőévben egyszer megeszem egy tojást, havonta esetleg egy kaukázusi kefirt, egy szelet grillezett halat. Délig általában csak gyümölcs kerül a tányéromra, esetleg gabonamixet, magvakat és rizstejet is keverek bele, így jóllakom, de könnyűnek érzem magam az ebédig. Vasárnaponként nyers napot tartok, amitől hihetetlen erőre kap a testem! Tudom, hogy mindezzel jót teszek a szervezetemmel, ezért sem esik nehezemre betartani a diétát. A fellépéseim előtt különösen odafigyelek arra, hogy fizikailag és lelkileg is jó formában legyek. Gőzerővel készülök a következő nagykoncertemre, amit december 16-án a Művészetek Palotájában adok testvéremmel, Csabával és a Győri Filharmonikusokkal. Már most tudom, hogy aznap valószínűleg könnyű tökfőzeléket eszem ebédre, és előző nap mindenképpen elmegyek jógázni.”

38 fokban szálkásít

Az előadóművész soha nem küzdött súlyfelesleggel, ám minden héten legalább háromszor meleg, párás teremben edz. A Bikram jógával nemcsak a derekamat formálom, a gyakorlatok mindenhol gyönyörűen szálkásítanak. Mivel a munkám erősen igénybe veszi a testem és komoly szellemi kihívás is, szükségem van a folyamatos nyújtásra, a koncentráció fejlesztésére. A jógával a feszültséget is levezetem. Tudom, hogy ha csalódás ér, a legjobb orvosság a kőkemény edzés! Megszabadulok a felgyülemlett rossz energiától, és erővel töltődöm fel, ilyenkor úgy érzem, egy hegyet is el tudnék mozdítani a helyéről. A tánc szintén a mindennapjaim része, a hozzá szükséges állóképesség megteremtésében is segít a jóga.

Mivel órákat töltök ülve gyakorlással és a számítógép előtt, muszáj rendszeresen megnyújtanom, megcsavargatnom a gerincem. Egy éve meghúztam sportolásnál az egyik izmomat, és egy éppen akkor Magyarországra látogató joga világbajnok tanácsára pontosan a sérülést okozó mozdulat gyakorlásával, a fájdalomküszöbömet lassan feszegetve tudtam regenerálni. A jóga fiatalítja a testet, karbantartja a lelket. Bámulatos, hogy valóban képesek vagyunk azt tenni a testünkkel, amit csak szeretnénk!”

Dienes Angéla


Megosztás a Facebook-on