Immunrendszer homeopátiás támogatása

Az őszi-téli időszak sokak számára egyet jelent a hurutos betegségek beköszöntével. Jogosan merül fel a kérdés, hogy lehetünk-e egyáltalán betegek, vagy az az ideális, ha teljes mértékben elkerülnek minket a légúti fertőzések. A válasz: életkorfüggő. Életünk első hét éve során évi 4-5 nátha az, ami nem jár szövődménnyel (középfülgyulladás, hörghurut), normálisnak tekinthető. Felnőttkorban a hurutos betegségek száma ritkul, de egy-egy nátha, influenzás tünetegyüttes az immunrendszer „hadgyakorlatának” is felfogható.

Az immunrendszer homeopátiás támogatásának több lehetősége is van:

  • Homeopáitás alkati kezelés: Ha a fertőző megbetegedések túl gyakran jelentkeznek, elhúzódnak, vagy szövődménnyel járnak, érdemes homeopátiás alkati kezelést alkalmazni, mely az egész szervezet harmonizálását, egészség irányába terelését végzi hosszú távon. Tudományos vizsgálatok és egyéni tapasztalatok egyaránt azt igazolják, hogy hiába élünk hasonló életkörülmények között, és találkozunk fertőző betegekkel nap, mint nap, de valaki elkapja, míg más egészséges marad a kórokozóval való találkozás után. A megfelelően kiválasztott alkati szer az egészség hosszú távú megőrzését támogatja – nem csak a fertőző betegségek vonatkozásában. Az alkati szer meghatározásában érdemes homeopata segítségét kérni.
  • Bevált indikációs homeopátiás immunerősítők: Ide azok a homeopátiás szerek tartoznak, melyek klinikai megfigyelések szerint csökkentik a fertőzések iránti fogékonyságot.
  • Echinacea: A fitoterápiában is használt kasvirágból készült homeopátiás szer a vírusok, baktériumok, gombák elleni védekezést egyaránt támogatja. Alacsony potenciában (D4, D6), napi 2-3x 5 golyó használata javasolt pl. heti cserében (egy hét szedés, egy hét szünet)
  • Vincetoxicum: Elsősorban a vírusok elleni védekezőképességet támogatja. Megelőzésre és terápiára egyaránt alkalmazható. Preventív dózis: C30/D30-as potencia, hetente két alkalommal
  • Oscillococcinum: Elsősorban az influenzás megbetegedések megelőzésére és kezelésére használható. Hetente egy tubus bevétele javasolt. Mivel magas potenciát (C200) tartalmaz, így nem javasolt a túl hosszú, folyamatos  alkalmazása.
  • Lympomyosot cseppek: Elsősorban lymphatikus alkat esetén várhatunk tőle hatást. Pl. orrmandula, garatmandula megnagyobbodása
  • Genus epidemicus: Járványok prevenciójára (pl. influenza, skarlát) megelőzésére használható. A genus epidemicus tulajdonképpen az adott járvány homeospecifikus megelőzése. Járványosan terjedő megbetegedéseknél megkereshetők az adott fertőzésre legjellemzőbb tünetek, melyet alapján kiválasztásra kerül az a specifikus szer, melynek gyógyszerképe egyezik a járvány tüneteivel. Napjainkban kevésbé alkalmazzuk, de érdemes gondolni rá pl. trópusi utazások, vagy komoly szövődménnyel járó megbetegedések esetén. A genus epidemicus fogalma a homeopátia atyja, Hahnemann nevéhez fűződik, aki skarlát megelőzésére Belladonnát használt.  Ez a módszer trópusi betegségek megelőzésére is használható.
  • Nozódák alkalmazása: Ha ismerjük egy fertőzés kórokozóját, akkor magából a kórokozóból készült szert is használhatjuk a fertőzés megelőzésére. Ezt a módszert pl. Kubában alkalmazták egy leptospiros járvány megfékezésre, de vannak adatok meningitis prevenciójára is. Influenza megelőzésére Influenzinum C30 heti 1-2x-i bevétele javasolt. Alkalmazása trópusi megbetegedéseknél is szóbajön.

dr. Farkas Orsolya
antropozófus, homeopata orvos
06-20/230-8081


Megosztás a Facebook-on